Мільйони на старовину

13.10.2005

      Кошти з європейських фінансових фондів на реконструкцію історичної частини Львова сподівається отримати міська влада Львова від Європейського Союзу. І йдеться тут, за словами виконуючого обов'язки львівського мера Зиновія Сірика, про мільйони євро. Під час економічного форуму «Україна — ЄС» Зиновій Сірик зустрівся з представниками польської делегації з міста Стальова Воля.

      «Головне, про що ми домовилися, це написання спільного проекту, — розповів пан Сірик. — Поляки обіцяли, зокрема, на першому етапі допомогти з оформленням документації. Як приклад хочу навести краєзнавчий музей у Стальовій Волі — за сім років з європейських джерел на різні виставки, реконструкції він отримав близько десяти мільйонів євро. І вони погодилися поділитись досвідом, щоб ми також могли скласти проект на отримання коштів з цих джерел».

      Близько місяця тому львівська делегація уже відвідувала польське містечко Стальова Воля, де проходила виставка з фондів Львівського історичного музею та картинної галереї. Саме там представники міста Лева й налагодили контакти з польськими колегами, і тепер покладають великі надії на запланований обмін досвідом.

      Утім наразі всі ці плани залишаються лише планами намірів, адже написання проекту — всього лише перший крок до одержання будь-яких коштів, тим більше від Євросоюзу. Та й прецедентів отримання коштів на реставрацію історичних забудов ні у Львові, ні взагалі в Україні не було.