Є така служба — селян душити

13.10.2005

      Помиляється той, хто вважає, ніби аграріям дошкуляють лише примхлива погода і скупі посередники. Дедалі частіше сільгоспвиробники, зазвичай успішні, потерпають і від непрогнозованих стосунків із правоохоронцями. А в сільській глибинці Запорізької області доля корівників та сільгоспінвентаря, списаних три роки тому, несподівано зацікавила навіть місцеву філію Служби безпеки України. Керівників, підозрюваних у розтриньканні майна на 800 тисяч гривень, за грати не відправили, однак товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «Агро-Дніпро» з нелегкої руки нишпорок почало перетворюватися, образно кажучи, на своєрідний ТОМ («товариство з обмеженими можливостями»), позаяк пік слідчих дій припав на жнива. Хотілося б вірити, що «наїздам» на забуте державою і, судячи з осінньої посухи, Богом багатостраждальне село таки буде покладено край.

      Оптимізму в цьому припущенні додає позиція нового голови СБУ Ігоря Дріжчаного: «Я є прибічником тієї концепції, реалізація якої в перспективі дозволить СБУ бути не силовою структурою, не правоохоронним органом, а саме спецслужбою, — зазначив керівник поважного відомства в інтерв'ю газеті «Дзеркало тижня». — Ми вже домовилися з Юрієм Луценком (міністром внутрішніх справ. — Авт.) про принципи взаємодії з розподілу сфер діяльності, що мають позбавити нас необхідності штовхатися на одному полі».

      Але давайте таки розберемося з «Агро-Днiпром».

 

«Багаті допоможуть бідним»

      Одна з бiд українцiв полягає в тому, що в подоланні різноманітних перешкод людина (а то й громада) замість очікуваної державної допомоги одержує несподівану підніжку. До певної міри можна якщо не виправдати, то зрозуміти витівку конкурента. А якщо в перебіг подій втручається стороння і начебто незацікавлена інституція — де логіка?

      Прикро, однак саме після перемоги Помаранчевої революції над такими «ребусами» доводиться сушити мізки колективу ТОВ «Агро-Дніпро», що базується у степовому селі Дніпровка.

      На зорі так званого реформування сільського господарства місцевий колгосп став КСП «Дніпровське». Його нетривала біографія завершилася у 2000 році повним розпаюванням землі і майна. Тодішній керівник, від імені якого селяни зазвичай відхрещуються, — мовляв, і не нагадуйте часи «хтозна-якої дільожки», — діяв енергійно і, що симптоматично, без втручання держави та без претензій «вождів» Кам'янка-Дніпровського району. Взаємне порозуміння між директором КСП і «тими, хто нагорi», принесло декому певні дивіденди. Головний розпорядник майна і землі громади так вправно оформляв різноманітні документи й протоколи, що одержав у доважок до своєї частки, згадують селяни, «ще й державну грамоту за розбазарювання колгоспу» — саме так вони називають розпайовування КСП. Громада ж опинилася біля розбитого корита: цех тваринництва канув у Лету, різко знизилася урожайна сила гектара, на ладан дихала наявна сільгосптехніка, господарство скнiло в лещатах фінансових боргів. Селяни, звісно ж, вже й забули, коли одержували бодай дещицю заробленої платні.

      Гасло нової влади «Багаті допоможуть бідним!» у Кам'янці задіяли із власної ініціативи, ще у 2003 році. До села придивився успішний бізнесмен Олександр Папуча, агроном за освітою. Його команда, переглянувши документацію й оцінивши землі ТОВ, порадила потенційному інвестору розкривати гаманця. І Папуча ризикнув. Агонiзуюче господарство почали реанімувати, селяни побачили «живі» гроші. Факт повернення, нехай і частково, зарплатних боргів став визначальним під час голосування у 2003 році: зібрання пайовиків довірило бізнесмену-«реаніматору» свої сертифікати. Вiдтак майже всі землі і залишки майна невдовзі були оформлені у ТОВ «Агро-Дніпро».

      Подальший перебіг подій обнадіяв: за два роки в «Агро-Дніпрi» було збудовано свинарник на 1500 голів, крупорушку і маслоцех, на яких створили майже двісті нових робочих місць; матеріально-технічну базу  поповнили трьома комбайнами, сільгоспінвентарем і 14 тракторами. Орендну плату пайовики почали одержувати як продукцією, так і грошима (середньомісячна зарплата механізатора чи водія зросла до 800—1000 гривень, свинарки одержують по 700—800). Не ходить ТОВ і в податкових боржниках. За три роки на тих же таки 4800 гектарах землі валовий збір зерна зріс від 6 тисяч тонн до 11, соняшника — від 300 тонн до трьох із лишком тисяч!

      Схвально відгукується про ТОВ «Агро-Дніпро» та його керівників сільський голова Володимир Сидельников: пайовики, а їх у товаристві близько тисячі, одержують регулярно і вдвічі більшу, ніж передбачено «доброю» державою, орендну плату; громада вдячна за підтримку дитсадка і сільських шкіл, за відремонтовані церкву і автобусні зупинки.

Неждані гості

      На перший погляд, усі мають бути задоволеними — і люди, і держава. Да-лебi! Тільки-но відлунали салюти з нагоди успішного завершення Помаранчевої революції, як у Дніпровку вервечкою потягнулися перевіряльники (схоже, для того, аби реалізовувати «помаранчевий» клич нової влади «Багаті допоможуть...». Варто зробити паузу задля уточнення: кому допоможуть?) Громада Дніпровки має всі підстави звинувачувати нову владу в уможливленні «бєспрєдєла по-старому».

      Упродовж кількох місяців директор ТОВ Олександр Овчинников, головні спеціалісти Олена Моїсеєнко та Людмила Маказан не розсекречували подробиці свого спілкування з «гінцями райцентру».  Десять масових перевірок за півроку — свідчення того, що ТОВ «замовили». Попри те що серйозних порушень не встановлювали, «копачі» лише змінювали один одного у пошуках компромату. «Гостювали» представники КРУ і Пенсійного фонду, ветслужби, райсільгоспуправління і Фонду соціального страхування. Статисти цікавилися розміром посівних площ. Найчастіше ж «копали» податківці.

      У фахівців ТОВ терпець увірвався, коли до перевірок долучилася філія СБУ з Енергодара (місто запорізьких атомників, розташоване в межах Кам'янка-Дніпровського району). Згадані вище головні бухгалтер і головний економіст в системі АПК працюють по сорок років, однак не пригадують, аби СБУ коли-небудь цікавилося списаними корівниками чи інвентарем. Упродовж кількох годин тривав «допит» Олени Моїсеєнко; пані Маказан повідомила ЗМІ, що її утримували без обіду і права на телефонний дзвінок від одинадцятої години ранку до восьмої вечора. З обох було взято пояснювальні записки з приводу розпайовування майна кількарічної давності. «Я так і не зрозуміла, які закони ми порушили і в чому полягають претензії до нас», — резюмувала пані Людмила.

      Схоже, ніби основну ставку есбеушники зробили на директора ТОВ Олександра Овчинникова. «Мене викликали в понеділок, — згадує керівник. — Зранку я був у полі, де хлопці жнивували. Так сталося, що тимчасово самому довелося сісти на трактор, аби робота не зупинилася. А тут — виклик. Я поцікавився, з якого приводу і чи не можна пізніше? У відповідь почув погрозу: «Негайно, а то гірше буде!». В Енергодарі трійцю викликаних розвели по різних кабінетах. Овчинников компромату не додав, і тоді слідчий висунув йому ультиматум: або ти свідчиш, що Папуча під час розпайовування КСП привласнив майна на 800 тисяч, або фігуруватимеш у справі як співучасник. Твердження було маячнею, адже Папуча прийняв уже розпайоване господарство, однак слідчий інших версій не сприймав, заявить пізніше пан Овчинников. «Але я відмовився ставити свій підпис на паперах, бо ж ніхто закону не порушував!».

      В'ячеслав Малахов, адвокат ТОВ, а також особисто Олександр Папуча акцентують на упередженості слідчих. Не потрібно було глибоко «копати», аби допетрати, що згадані 800 тисяч гривень ніхто не поцупив.Так, свого часу (здається, ще у 2000 році) загальний пайовий фонд КСП «Дніпровське» був оцінений у два мільйони гривень, а бізнесмен Олександр Папуча оформив оренду лише на 1,2 мільйона. Однак було це вже у 2003 році, і на той час частина пайовиків подалася на «вільніші хліби» (попередній «хазяїн» довів), частину майна люди, «ощасливлені» компенсацією за невиплачену роками зарплату, власноруч розібрали по цеглині — як це було, наприклад, iз громадськими корівниками. Наслідки руйнації КСП підсумували на загальних зборах у 2002 році, і рада співвласників-пайовиків тоді й списала того добра на 800 тисяч. У цьому легко було упевнитися слідчим будь-яких структур, не кажучи вже про таку поважну, як СБУ. Однак спецслужбiсти взяли Дніпровку під дивну «опіку», уподобавши вулицю із такою ж дивною назвою — Тараканчикова. Саме тут, поруч із сільрадою, стоїть адмінбудинок опального ТОВ «Агро-Дніпро».

      Прокурор Кам'янка-Дніпровського району Ольга Силіна кореспондента «УМ», відверто кажучи, здивувала. Досі я гадав, що правоохоронці зазвичай організовують перевірки, аби упевнитися у достовірності одержаної інформації чи припущення щодо «конкретних порушень у конкретному місці». А вартова законності у районі відповіла на моє уточнення загадково: «Чи є у прокуратури претензії до ТОВ «Агро-Дніпро» з приводу разпаювання? Так ми ж їх не перевіряли». Сигналів, мовляв, не було. Виходить, аби перевірили, то обов'язково щось-таки «накопали» б?

      Сумніваюсь, що прокурор не поінформована щодо результатів перевірок, жодна з яких не виявила в діях команди Олександра Папучi ознак злочину. Однак ні слова на захист аграріїв від панi Силiної я не почув. Як i версії того, чого це місцеві есбеушники з проблем безпеки України переключилися на пошуки нібито «роздерибаненого» сiльськогосподарського майна?

      Що «розсекретила» Ольга Силіна — так це номер телефону енергодарської філії СБУ. Однак там нікого викликати на розмову не вдалося. Фартовішою виявилася Світлана Шкарупа, моя колега з газети «МІГ», наближеної, зауважу, до запорізького «губернатора». Заступник начальника відділу СБУ в Енергодарі Дмитро Кіров підтвердив факт виклику посадовців ТОВ, але які, мовляв, претензії? Вони могли й не давати свідчення; не було й ніякого тиску — усе згідно з чинним законодавством. А чому б i не перевірити інформацію «про присвоєння і розтрату частини майна пайовиків у селі Дніпровка посадовими особами»? На запитання, яким чином поєднати функції СБУ й інтереси приватних осіб-пайовиків, пан Кіров зронив патетично: «Ми вартуємо інтереси держави, а держава — це люди!».

      Як тоді не уточнити, де був Дмитро Кіров з колегами, коли майно селян дійсно дерибанили — серед білого дня, безцеремонно і нахабно? Чому зацікавилися успішним господарством, а не десятками інших, дійсно розкрадених, у тому ж таки Кам'янка-Дніпровському районі? Питання майже риторичне. Непокоїть, що прогнозовано не було на нього відповіді за авторитарного режиму Леоніда Кучми, прогнозованою є реакція можновладців і за Віктора Ющенка. Він, нагадаю, запевняв Майдан, що за його президентства захищеним буде кожний «маленький українець». А в нашій історії потерпають і керівники ТОВ «Агро-Дніпро», і порятована ними від злиднів сільська громада.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>