А власник хто?

13.10.2005
А власник хто?

Двигуни заводу «Мотор Січ» — окраса будь-якого міжнародного авіакосмічного салону. (Фото Укрінформ.)

      Після сходження Петра Порошенка з владного олімпу його симпатики продовжують проливати сльози співчуття. Насправді ж не все так погано «на вулиці Рошен». Посилюють це припущення, зокрема, ті чутки, які ходять Запоріжжям із приводу недавнього перерозподілу акцій ВАТ «Мотор Січ». Вельми привабливого, зауважу, підприємства: після участі моторсічівців в авіасалоні «МАКС-2005» і укладення низки нових угод запорізьке ВАТ у серпні з-поміж машинобудівних підприємств України мало найвищий відсоток подорожчання цінних паперів:  на торгах Першої фондової біржі, проведених 22 вересня, за одну акцію «Мотор Січі» покупці давали вже по 530 гривень.

      Чи насправді сталися зміни у складі акціонерів цього підприємства, стверджувати не буду, бо достеменної інформації про це немає. Якщо ж вони дійсно були,  то це можна розцінити як результат київської зустрічі голови правління ВАТ В'ячеслава Богуслаєва з керівниками держави, зокрема з тодішнім секретарем РНБО Петром Порошенком. Пан Богуслаєв, як повідомляли ЗМІ, «відзначився» не лише участю в сіверськодонецькому з'їзді сепаратистів (чи, за висловом керівника МВС Юрія Луценка, «федерастів»), а й своїми епатажними заявами вже на початку 2005 року про намір запоріжців перебазувати виробництво на територію Росії. Був пан Богуслаєв і фігурантом справи про зникнення дев'яти авіадвигунів, через що податковий «кошик» держави недоодержав десять із лишком мільйонів гривень. Довелося керівнику підприємства, Герою України, давати свідчення в кабінеті слідчого прокуратури. Такі «гріхи» навіть Герой України мав би спокутувати.

      Після відвідин паном Богуслаєвим Києва правоохоронці чомусь забули про «Мотор Січ». Прокурор області Олександр Шацький, який навесні публічно картав цього керівника за помилки, які сталися при організації досудового слідства, невдовзі позбувся своєї посади. І тут же опинився у кріслі першого заступника прокурора Криму. Це ще один вельми цікавий і загадковий збіг обставин.

      На тлі таких подій у поінформованих осіб були підстави стверджувати, що пакет акцій (35,9 відсотка) від мало кому відомої фірми «Бартенс Еллайнс ЛТД» (Bartence Alliance Ltd) зі штату Колорадо, США, перейшов до... Ні, не до Петра Порошенка, а до наближених до нього структур. Цікаво, що оприлюднила це припущення запорізька обласна газета «МІГ», редагована в недавньому минулому нинішнім головою облдержадміністрації Юрієм Артеменком. Інтрига полягає в тому, що посада «губернатора» колишньому журналісту і нардепу в лютому дісталася за квотою партії «Солідарність», яку очолює Петро Порошенко. З яких міркувань редакція дала хід «компромату», можна лише здогадуватися, з врахуванням заяв екс-секретаря РНБО про те, що він не має жодного відношення до молдавських підприємств, які назвав екс-голова СБУ Олександр Турчинов, і не лобіює власних бізнес-інтересів....

      Керівник прес-служби ВАТ «Мотор Січ» Анатолій Малиш інформацію щодо «перегрупування» акціонерів-моторсічівців назвав провокацією. Мовляв, жодних змін не відбулося. Якщо це дійсно так, то й нині найвагоміший пакет акцій де-юре залишається у заокеанському штаті Колорадо. Ще один пакет — у 18,08 відсотка — належить фізичним особам-резидентам, хоча запоріжці знову ж таки стверджують інше й називають прізвище свого, аж ніяк не бідного, земляка. А страхова компанія «Мотор-гарант» є власником третього за величиною пакета — 17,5 відсотка. Четвертий (15,7 відсотка) дістався колективу авіапідприємства. Приблизно десята частина акцій «розпорошена» між дрібними власниками. І що б там не казали офіційні особи, не йметься віри, що акції такого привабливого підприємства тривалий час не ставали об'єктом торгів.

 

ДО РЕЧІ

      Петро Порошенко пишається тим, що за своє життя створив 15 тисяч робочих місць. Про це він заявив у прямому ефірі Бі-Бі-Сі, підкресливши, що йдеться не про відновлення старих робочих місць, а про створення нових. «Держава отримала сотні мільйонів гривень податків iз підприємств, які було піднято з небуття. Я задекларував усе своє майно, на відміну від багатьох інших політиків», — зазначив пан Порошенко. При цьому він підкреслив, що є власником акцій 12 підприємств. Цінні папери передано під контроль інвестиційного фонду, якому пан Порошенко передав свої корпоративні права. Це зроблено для того, «аби всі могли констатувати, що політик Порошенко не прийняв ні одного рішення на користь того чи іншого підприємства, акціями яких він володіє».