«Шануймося!»

12.10.2005

      Позавчора Прем'єр-міністр Юрій Єхануров спілкувався з бізнесменами. Зустріч ця відбулася в рамках Ради підприємців при Кабінеті Міністрів. Зауважимо, обидві сторони добре знайомі. Глава уряду раніше тривалий час очолював одну з підприємницьких спілок, профільний парламентський комітет, а бізнесмени не раз зверталися по допомогу до ради експертів, яку створив пан Єхануров. Тому спілкування було досить приязним. Насамперед Юрій Єхануров закликав Раду підприємців до співпраці, зокрема в урядових комітетах, і пообіцяв, що під час підготовки проектів рішень їхній голос там братимуть до уваги. Вочевидь, з огляду на це Прем'єр висловив ще одну, досить несподівану як для бізнес-спільноти  думку, з якою досі розмовляли на високих тонах. Юрій Єхануров зазначив, що Рада підприємців отримає право до 15 листопада накладати вето на урядові рішення. «Після 15 листопада слово «вето» не повинно лунати, нам потрібно домовлятися, шукати компроміс», — підкреслив він.

      Прем'єр-міністр Юрій Єхануров також рішуче наполіг, аби підприємницькі спілки активніше співпрацювали з регіональною владою («Ми повинні в кожній області мати реальних представників підприємницького руху»). При цьому він наголосив, що більшість проблем, які виникають у підприємців із владою, слід вирішувати на регіональному рівні.

      Прем'єр-міністр також запросив бізнес-кола до участі в роз'яснювальній роботі серед населення, зокрема щодо питань вступу України до СОТ. Так, на його думку, насамперед людям слід роз'яснити, як вступ до СОТ вплине на реальний добробут населення. «Ми маємо відверто сказати, що можемо програти в окремих темах, окремих галузях, але Україна виграє в цілому, — зауважив глава уряду. — І я здивований, чому зараз мовчить, наприклад, металургійне лобі, яке лише виграє від вступу до СОТ».

      Юрій Єхануров вважає, що слід поліпшити роботу щодо прийняття необхідних для вступу України до СОТ законодавчих актів. «Чотирнадцять змін — це чотири законопроекти. В шести-семи випадках проблем немає зовсім. Але є галузi, де виникають проблеми у великих промислових груп. І тут треба шукати компроміс. Але ви теж маєте сказати своє слово», — наголосив керівник уряду. Він зазначив також, що наша країна потребує ретельного роз'яснення власних економічних досягнень. З-поміж іншого, Юрій Єхануров навів приклад із розміщенням українських єврооблігацій за кордоном. «У Лондоні ми взяли під 4,95 відсотка запозичення у розмірі 600 мільйонів євро, — повідомив Прем'єр. — Це блискуча перемога Міністерства фінансів. А рейтинг Bb-, отриманий від Moоdy's, — це велика рейтингова заслуга».

      За словами Юрія Єханурова, підприємці мають створювати позитивне обличчя українського підприємництва. «Ви спочатку себе поважайте, а потім зробіть так, щоб поважали вас», — зазначив він, звертаючись до членів Ради підприємців.