Перепустка в країну якості

08.10.2005
Перепустка в країну якості

Обласна дегустаційна комісія готує свій вирішальний висновок (крайній зліва — директор «Черкасистандартметрології» Віктор Білоусов). (Фото автора.)

      У Черкаському державному центрі стандартизації, метрології та сертифікації вже три роки діє сертифікована система управління якістю на відповідність міжнародним стандартам серії ISO 9001, а тамтешня випробувальна харчова лабораторія запровадила її першою в системі Держстандарту України. Наша бесіда з Віктором БІЛОУСОВИМ, директором державного підприємства «Черкасистандартметрологія», головним державним інспектором Шевченкового краю з державного нагляду за якістю продукції, додержанням стандартів, норм і правил — не лише про якість товарів, що виробляються на Черкащині, а й про роботу самого підприємства, кредо якого — «До високої якості життя — разом!».

 

      — Вікторе Федоровичу, скільки в області виробників, які працюють із сертифікатами на систему управління якості?

      — Такий документ мають 17 підприємств. Крім нашого підприємства, його одержали «Азот», «Черкаське хімволокно», Ватутінський комбінат вогнетривів та інші. Утім, я переконаний, якісною продукцією в Черкаській області можуть похвалитися багато інших підприємств. Показово, що минулого року переможцями єдиного в державі всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів України» стали Уманський національний дендропарк «Софіївка», Черкаська торгово-промислова палата, ТОВ «Світ ласощів», УМГ «Черкаситрансгаз», лауреатами було визнано шість підприємств нашого регіону, а це багато про що свідчить.

      — Як часто державні інспектори «Черкасистандартметрології» виявляють на ринку регіону неякісну продукцію?

      — Ми постійно контролюємо дотримання встановлених норм на споживчому ринку Черкащини питної води, хлібопродуктів, м'ясної і молочної продукції, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, нафтопродуктів. З початку цього року із 158 підприємств різних форм власності, перевірених нашими інспекторами, у 117 виявлено порушення стандартів на виготовлення продукції. Крім цього, порушення метрологічних норм та правил встановлено на 66 із 71 перевірених суб'єктів господарювання. Зокрема, під час перевірки якості м'ясних продуктів лише в одного з 12 виробників якість відповідала вимогам нормативних документів. Молочна продукція виявилася неякісною в 4 із 7 перевірених, а рибна — в усіх 5 підприємствах. Загалом, довелося заборонити до реалізації продукції на1,4 мільйона гривень.

      Тільки на переоснащення вимірювального й випробувального обладнання, навчання спеціалістів зi свого прибутку щороку ми витрачаємо 300 тисяч гривень. Для нас це великі кошти. Ми сертифікуємо промислову й харчову продукцію за 35 напрямами, у нашому колективі працює 22 аудитори та 12 кандидати в аудитори. А з-поміж досягнень нашого підприємства, вважаю, є те, що майже ста відсоткам приладів, які експлуатують у регіоні, ми можемо забезпечити повірку, не виїжджаючи із Черкас.

       — На базі вашого підприємства працює й обласна дегустаційна комісія, тож підприємцям не доводиться їздити до столиці, щоб одержати висновок щодо можливості розгорнути виробництво харчової продукції. Якось мені довелося побувати на зібранні дегустаторів, і скажу, що вони прискіпливо приймають нову продукцію.

      — Справді, інколи відмовляємо в наданні такого дозволу, коли за бальною оцінкою продукт «не проходить». Натомість ми консультуємо виробника, як цю продукцію вдосконалити. До наших порад прислухаються. За два роки існування цієї комісії було проведено 22 засідання й розглянуто 213 зразків нових видів продукції, розроблених 39 підприємствами харчової промисловості Черкащини.

      — Пане Вікторе, специфікою «Черкасистандартметрології» є ще й те, що ваші спеціалісти допомагають підприємцям знаходити будь-який нормативний документ, який їм потрібний?

      — Саме так. Маємо найбільший у Черкаській області інформаційний фонд нормативних технічних документів, у якому нараховується більше 45 тисяч примірників. У цьому році послугами нашого інформаційного центру скористалися понад 130 підприємств, на замовлення 155 було виготовлено 720 офіційних копій нормативних документів, 202 — надавалася винятково консультативна допомога з питань стандартизації, метрології та сертифікації. Скажімо, якщо підприємець вирішив випікати хліб чи виготовляти меблі, то йому відразу слід звернутися до нас, і ми надамо йому всю методичну літературу, підкажемо, з чого розпочати, які документи необхідно мати. Більше того, наші фахівці виїдуть на місце й спільно випечуть першу партію того ж хліба за усіма правилами й нормами, які відповідають технології. Тобто організація виробництва з технічного боку — це наша компетенція, і підприємцям слід ширше користуватися такою можливістю. До речі, минулого року наші спеціалісти надали практичну й методичну допомогу 30 підприємствам та підприємцям Черкащини, допомогли їм впровадити у виробництво 78 нових видів продукції.