Антиблохініада

04.10.2005
Антиблохініада

Переграти Італію українці так і не зуміли. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Коли в спорті одній з команд надають право приймати турнір у себе вдома, найчастіше це означає, що господарів вважають одними з фаворитів турніру. Саме такою начебто була розстановка сил й у першому кваліфікаційному раунді континентальної першості серед юнаків до 17 років, яку минулого тижня приймала українська столиця. Підопічних Вадима Дьордя чимало фахівців називають одним із найперспективніших поколінь за останні роки. І справді, техніка в багатьох з них на гідному рівні, але помітно не вистачає тактичних навичок та розсудливості. Гра команди начебто справляє приємне враження, декому вона до вподоби більше, ніж збірної 19-річних, але жахливі помилки юнаків іноді перекреслюють весь позитив.

      На відміну від головної команди країни, яка переважно робить ставку на контратаки, 17-річні всі три зустрічі на стадіоні «Динамо» проводили «першим номером». Погодьтеся, доволі незвично бачити, як «синьо-жовті» диктують свої умови італійцям та ірландцям. Однак, попри це, результат до молоді не прийшов.

      Після абсурдної поразки від Ірландії і перемоги над латвійцями, в суботу нашим хлопцям потрібна була лише перемога над італійськими ровесниками. На очах кількох сотень вболівальників українці раз по раз створювали небезпеку біля воріт гостей, i одного разу динамівець Олександр Волков реалізував вихід сам на сам з голкіпером юної «скуадри адзурри». Ініціатива й у другому таймі належала «синьо-жовтим», але дві контратаки гостей казково перетворили рахунок на табло на їхню користь. Спочатку після зрізки львів'янина Куцяби в центрі поля чомусь ніхто не зупинив прохід італійця до нашого штрафного майданчика, хоча можна було зробити тактичний фол на підступах до володінь Артема Кичака. Нарешті на одного форварда кинулося відразу троє наших, й італійці легко розіграли «зайвого», несильним ударом пробивши голкіпера «Динамо», Кичак не виручив. Мабуть, і тренери повинні були підказати юнакам, що, де і як зробити. А так другий провал у захисті і ще один гол за дві хвилини загрожував господарям катастрофою.

      Вони кинулися всією командою в атаку, але цього разу фортуна, супутниця тренера Блохіна, відвернулася від української команди. Тричі м'яч влучав у штангу воріт гостей (два рази бив динамівець Олег Міщенко), причому двічі поспіль в одній атаці, після удару Бутеніна з трьох метрів шкіряний снаряд дивом наштовхнувся на ногу італійця. Одного разу голкіпер гостей витягнув м'яч з-під поперечини після удару Максима Ковальова, але зі штрафного удару півзахисник «Шахтаря» змусив його капітулювати. Останні п'ять хвилин наші у більшості (казахський рефері вилучив італійця) «сиділи» на воротах апеннінців, Волков із кількох метрів пробив у воротаря, але фінальний свисток змусив їх впасти на газон скоріше від відчаю, ніж від втоми.

      17-річна Україна посіла лише третє місце у відбірковій групі і припинила свій похід на європейській арені. До наступного кола турнiру пробилися збiрнi Iрландiї й Iталiї.

 

ТАБЛО

Перший відбірковий турнір ЧЄ-2006

      Група 2. 3-й тур

Україна — Італія — 2:2

Ірландія — Латвія — 2:0

      Підсумкове становище: Ірландія — 7, Італія — 5, Україна — 4, Латвія — 0.