Кордони відкриті, та дороги розбиті

01.10.2005
Кордони відкриті, та дороги розбиті

Олександр Таряник. (Фото РЕЙТЕР.)

      Днями увесь світ відзначив Міжнародний день туризму. Галузь цю особливо шанують, адже більшість країн левову частку прибутку до бюджету мають саме з неї, а деякі навіть існують за її рахунок. Україна про це може хіба що мріяти, хоча й має такий величезний туристичний потенціал. Яким цей сезон був для Криму, запитуємо у знову переобраного, після недавніх катавасій, міністра курортів і туризму автономії Олександра Таряника.

 

      — Цього сезону в Крим приїхало на 300 тисяч більше осіб, ніж торік. Половина відпочивальників — з інших країн. Левова частка, звичайно, росіяни. Щодо прибутків, то рекреаційний збір залишає бажати кращого — люди не хочуть платити п'ять гривень, аби  пляжі були чистими. Є в цьому і наша вина: хоч умови в санаторіях і пансіонатах покращилися, проте ще кращими вони стали й у приватному секторі. Там за 40 доларів не два ліжка, а дві кімнати, плюс супутникова тарілка! Якщо люди пішли до приватників, це означає, що пішли від податків. На жаль, Кабмін уже три роки не може ухвалити — це просто ганебно — положення про приватні пансіонати. Водночас населення має пільги на користування водою, електроенергією. От уявіть: улітку щодня усім цим користуються ще 15 — 20 людей, а розрахунки — пільгові.

      — Відколи ви обійняли цю посаду, скажіть відверто, що змінилося з того часу?

      — Пам'ятаєте, які черги стояли на кордонах, і люди не могли проїхати, як митники з прикордонниками довго перевіряли папери та речі? Я особисто це знаю: маю цілий том досліджень українсько-російського кордону, коли я сідав у «Жигулі» і як простий громадянин випробував усе на собі. Потім виступав з цими даними у Верховній Раді. Сьогодні в нас зауважень до митників і прикордонників немає. З'явився консульський відділ в аеропорту Сімферополя — ми видаємо візи. Президент Ющенко скасував візи для Європи. Це зміни позитивні! А ще за рахунок місцевого бюджету відреставрували відсотків 80 пансіонатів і санаторіїв — вже не побачите в номерах чорно-білих телевізорів та гуркотливих  холодильників.

      — Умови стали гідними, однак підскочили ціни. Тому багато людей обирають Болгарію чи Туреччину — кажуть,  дешевше...

      — Повірте, 40 доларів із триразовим харчуванням — це нормальна ціна. За кордоном не дешевше. Це омана! Чому ж не їдуть масово туди, а до нас? Згодний, поки що ми виграємо, бо подорожувати літаком дорожче, а з будь-якого куточка України та Європейської частини Росії — в плацкартному вагоні в три- чотири рази дешевше. Проте ми усе повинні робити, аби відпочинок був доступним. Але, на жаль, ми не створили умови для інвестування. До нас не приходять великі гроші, тому немає у Криму, та й в Україні тих же п'ятизіркових готелів. Один із натяжкою побудували, щоб не соромно було. 

      — А ще на наших курортах дуже погано з сервісом...

      — А ми чим кращі? Культура онде в нас яка! Коли ми говоримо, що за послуги треба платити, народ зрозуміти не хоче. За кордоном люди будуть нести сміття до першого смітника, а ми залишимо на пляжі й будемо лаяти адміністрацію. Крім того, в нас катастрофічна ситуація: нема жодного заводу з переробки сміття. Уряд, що вже пішов у відставку, порушив це питання, але чи втілюватиме цей задум новопризначений?

      — Розумію, що дороги — не компетенція Міністерства туризму, проте воно не може не бути зацікавленим. Але чому вздовж прибережних доріг немає кемпінгів та стоянок з обслуговування автотуристів, де була б вода, можливість випрати речі, просто стати на нічліг?

      — Кемпінги є — їх більше сотні в Криму, але, дійсно, вони необладнані, як належить. Держава зараз не осилить привести їх до пуття, а приватники не хочуть за це братися, оскільки отримувати прибуток зможуть лише в липні та серпні. А народ наш ще і платити не захоче: мало того, що шляхів нема, та ще й послуги за гроші! Потрібно розширювати курортний сезон із трьох місяців до шести. Для цього мають бути розважальні заклади, спортивні майданчики. Найголовніше — басейни в пансіонатах із підігрівом води, адже травень, червень та жовтень — теплі місяці, а море холодне. От якби вдалося продовжити курортний сезон із травня по жовтень за рахунок реклами і розваг, тоді кемпінги стали б привабливими для підприємців.

      — Що ж нам заважає розширити сезон із травня по жовтень?

      — А хто туризму приділяє увагу в Україні? Туризм у світі посідає перше місце за прибутками, потім нафта, далі — автомобілі. Це 700 млрд. доларів! Зокрема, Америка заробляє 110 млрд. Франція — 46, Іспанія — 44, Туреччина — 18-20 млрд. А в Україні туризм непомітний. Знаєте, я відслідковував останні сім років, хто і де відкриває туристичні виставки. У Туреччині — прем'єр-міністр, у Берліні — Шредер, у Великобританії —  старійшина палати лордів. А в нас навіть віце-прем'єр жодного разу не навідався! Чи це не показник ставлення керівництва країни з найбагатшим потенціалом туризму до галузі?! Ще скажу, що питання про розвиток туризму ніколи серйозно не ставилося у Верховній Раді. Там не бачать туризм як прибуток. Тільки розуміють, що є узбережжя — це українська земля і її можна на хліб намастити. Навіть сам факт: у створеному Міністерстві культури і туризму зовсім не було місця курортам. Тільки через півроку, коли пані Білозір розібралася, дякую їй, i створила Держслужбу з курортів та туризму. Іміджевої підтримки туризму взагалі в Україні немає. Наша держава розташована в дуже вдалому для туризму місці, але не рекламує себе. Шкода: Туреччина виділяє 70 млн. доларів на рекламу, з них аж 35 витрачає тільки в Москві. А в нас з фінансуванням сутужно: спочатку виділили 16 млн. гривень й не лише на рекламу, а на проведення ярмаркiв, виставок, заходів. Потім відібрали. Дякуємо, що 1,5 млн. залишили. Розумію, що гроші пішли на соціальні потреби, і все ж таки. Ось наприклад, якраз 27 вересня, на Міжнародний день туризму, в Ялті збирали конгрес європейських асоціацій зеленого туризму. Ми вмовили організаторів, що в нас не буде проблем з організацією, але замість 500 тисяч гривень змогли виділити 100, й ті з бюджету автономії. Кабмін відповів нам, мовляв, громадські організації не домовлялися з державою, то нехай самі й сплачують. Але ж фахівці з усієї Європи їдуть дивитися на Україну, а не лише Ялту й Крим. От вам і імідж...

      — У вас є міністерський телефон довіри? Приймаєте анонімні дзвiнки?

      — Так, щосуботи і неділі увесь день чергують наші фахівці. Поки дзвінків не дуже багато — від 5 до 10. Але і цього досить. Дзвінки стосуються чистоти пляжів, транспорту, харчування в пансіонатах і базах відпочинку, ставлять люди організаційні питання, пов'язані з квитками. Вносять пропозиції.

      — Траплялося, що люди вимагають повернення грошей?

      — Не часто. Буває, обдурюють відпочивальників власники фірм: обіцяють одне, а на місці — інше. Ми реагуємо, і пансіонати намагаються виправитися. Проте існує якась біда із розбиванням 24-денної путівки по 12 днів на двох. Виходить, збільшується кількість ліжок, тому керівникам доводиться йти на порушення й виносити в коридор чи  спортивний зал додаткові ліжка. Особливо у липні—серпні.

      — Що в Криму вважається найкращим, чого нема і на престижних курортах?

      — Дехто каже, мовляв, давайте скасуємо курорти, зробимо готелі. Курорти — це те добро, що від соціалізму залишилося. Півдня можна лікуватися, півдня — відпочивати, влаштовувати собі культурні заходи. Доводять, що ніде у світі такого нема, значить, і нам не треба. Проте люди всіх колишніх соцдержав на оздоровлення їдуть до нас! Море їм і не особливо потрібно, болгарам та полякам цікаво подивитися, де цар жив, та ще й паралельно лікуватися. Й вважають чудовим те, що за 40 доларів їх лікують, годують, ще й надають гарні умови проживання! За кордоном це коштує від 200 доларів за добу й вище.

Розмовляла Наталія СТРОКОВСЬКА.