Вилучай, не вилучай — все одно одержиш «двійку»

01.10.2005
Вилучай, не вилучай — все одно одержиш «двійку»

Хоча «металурги» боролися, але мрії про груповий раунд Кубка УЄФА їм довелося відкласти до наступного року. (Фото РЕЙТЕР.)

      Коли у футболі трапляється «облом», завжди виникає емоційний порив для пошуків крайнього. Один футбольний редактор у своїх фірмових колонках у таких випадках каже: «А от якби таки «запхали» потрібний гол, то «співали» б по-іншому». Тому, мабуть, наші футбольні аналітики заплющили б очі на всі негативи донецького «Металурга», якби на останніх хвилинах Шищенко чи Косирін таки «дотиснули» дев'ятьох греків і Україна вперше увійшла б у груповий раунд Кубка УЄФА дружною трійцею. Усі б зосередилися на «важливості моменту» і вихваляннями з приводу того, що ми серед лідерів за представництвом у Кубку УЄФА.

      Відомий російський коментатор Віктор Гусєв, якого вперше запросили озвучити пряму трансляцію футбольного матчу на ТРК «Україна», завершив свій «урок мистецтва» коментування фірмовими словами: «Бережіть себе»! Берегти потрібно передусім здоров'я. Поєдинок у Донецьку, без сумніву, підвищив споживання серцевих крапель серед уболівальників. Але візьмемо на себе сміливість стверджувати, що позавчора ввечері за результат матчу на стадіоні «Шахтар» хвилювалось значно більше людей у Греції й менше — на Донбасі та й в Україні загалом. Ну мало в другого донецького клубу вболівальників, і нікуди від цього не подітися. До речі, низька популярність «вічного невдахи» значною мірою пов'язана зі стабільно  найменшим внеском «метадонів» у клубний рейтинг України в УЄФА.

      Що мав на увазі Олександр Севідов, коли напередодні назвав цю гру найважливішою в історії клубу, сказати важко. Видно, що «Металург» дуже вже хотів стати єврокубковою командою. Але чи мав для цього підстави? Гірники і дніпровці у наступній стадії, бо ПАОК вони здолали б без зайвих емоцій. Це не припущення, а впевненість, пов'язана з роботою у цих клубах досвідчених і вдумливих Луческу та Кучеревського. Переконаний, що в десять останніх хвилин гри в переважній більшості — 11 проти 9 — наставники «Шахтаря» й «Дніпра» спробували б не так «завести» підопічних, а закликали б їх розважливо «розіграти зайвого». Але ж, скажімо, для Олександра Косиріна потрібно три-чотири спроби, щоб відзначитися один раз. При тому, що він постійно фігурує серед кращих бомбардирів нашого чемпіонату, ніхто не пригадає випадків, щоб цей «таран» забивав із напівмоменту за гру. І в першому таймі екс-одеситові вдалося відкрити рахунок лише з третьої гольової нагоди.

      Звісно, в пам'яті прокручуються передусім останні хвилини, коли за рятівного для греків рахунку 2:2 голландський суддя вилучив двох афінян. У «Металурга» на полі були гравці, здатні технічно скористатися чисельною перевагою — Шищенко, Ткаченко, Зотов, Аліуце, Закарлюка. Натомість нападникам ще з моменту першої червоної картки (а це аж 14 хвилин до кінця гри) дали підказку зосередитися на примітивних навісах. На 94-й (!) хвилині Севідов випускає на поле височенного Грнчарова, щоб м'яч потрапив йому в голову і влетів у ворота. Не вийшло...

      Але зосередимося таки на об'єктивних причинах підсумку протистояння «другої» донецької команди з ПАОКом. Керівництво клубу влаштувало аукціон-розпродаж гравців перед початком сезону, не помітивши, що залишилося без форвардів. Деякі гравці не підійшли під концепцію тренера. У підсумку — команда не має більш-менш гідної лави запасних. Як можна з 11—13 гравцями йти «в Європу»? А хіба є новиною для когось, що Юрій Вірт, звісно, — талановитий воротар, найсмішніших помилок він припускається рідко, але обов'язково — в єврокубках?

      Це, звичайно, добре, що тренер бронзових призерів чемпіонату України дотримався слова і не грав від оборони. Але після голу Косиріна на 40-й хвилині (до цього Олександр влучив у перекладину і незграбно «профукав» вихід віч-на-віч із Фернандешем), мабуть, потрібно було зіграти до перерви раціонально. Команда, яка кудись прагне, повинна вміти варіювати ігровим ритмом. Щодо помилок у захисті, які дозволили грекам за п'ять хвилин не лише відігратися, а й вийти уперед, то «пісня» та сама: хіба ще є хтось у заявці «метадонів» для підсилення надійності оборони, крім травмованого Арсена Не? На внутрішній арені хиби захисту «МД» теж є регулярними, але ж в Україні за них не так карають, як у єврокубках...

      А ще повторний поєдинок показав, як важливо мати в команді людей, які народилися під футбольною зіркою. Це, приміром, властиво Олегу Блохіну, Андрієві Шевченку і... Теодорасу Загоракісу — капітану не найсильніших, але чомусь успішних час від часу команд, як-то збірна Греції та ПАОК.

 

ТАБЛО

«Металург» (Донецьк, Україна) —

ПАОК (Афіни, Греція) — 2:2

(перший матч — 1:1)

      Донецьк. ЦС «Шахтар». 15 000 глядачів

      Суддя — Вінк (Голландія)

      «Металург»: Вірт, Г'юзелов (Грнчаров, 90+4), Флоря, Чечер, Аліуце, Закарлюка, Зотов, Ристич (Прийомов, 84), Ткаченко, Шищенко, Косирін

      ПАОК: Фернандеш, Каріпідіс, Удезе, Балафас, Загоракіс, Іліадіс (Зографакіс, 55), Хараламбус, Константінідіс, Фечін, Мецель (Ясумі, 81), Салпігідіс (Хасеокіс, 71)

      Голи: Косирін, 40; Шищенко, 57 — Салпігідіс, 42; Константінідіс, 45

      Попередження: Аліуце, 82 — Каріпідіс, 56; Балафас, 62, Хараламбус, 75

      Вилучення: Каріпідіс, 82; Ясумі, 85