«Кобзар» на DVD: класика новітніх технологій

30.09.2005

      Стосунки дітей та комп'ютерів давно вже трактуються як загроза для майбутнього нації. Мовляв, за тими стрілялками та іншими пригодами з віртуальної реальності підлітки скоро забудуть, як виглядає книга. Всеукраїнське товариство «Просвіта» пропонує свій варіант вирішення цієї песимістичної ситуації, скориставшись при цьому принципом гори і Магомета. Вам за комп'ютером ніколи читати книги? Ось вам «Кобзар» на DVD — i можете вивчати творчість Тараса Шевченка за допомогою свого ПК.

      На мультимедійному компакті твори Кобзаря звучать у виконанні метрів художнього слова Анатолія Паламаренка та Ніли Крюкової, шевченкову поезію читають Наталя Ужвій, Микола Садовський. Співані поезії на музику Лисенка, Стеценка, Майбороди виконують Діана Петриненко, Оксана Петрусенко, Іван Паторжинський. Уперше тут презентована поема «Гайдамаки» у виконанні акторів Львівського театру імені Марії Заньковецької та фоторепортаж із Чернечої гори в Каневі. До речі, Шевченко на DVD — далеко не ноу-хау, в такий спосіб творчість Кобзаря популяризувало і Українське радіо.

      Презентація «Кобзаря» відбулася у Музеї Тараса Шевченка, а саму її працівники музею назвали «Тарас Шевченко у ІІІ тисячолітті». І в цю концепцію «влили» ще один «Кобзар» — останнє видання книги, проілюстроване відомим художником Володимиром Гарбузом. «Нервовий, поривчатий стиль, — так охарактеризував цю роботу свого приятеля поет Василь Герасим'юк. — Автор наче переповнений непримиренністю — це висловлено в його образах, задумах... Гарбуз наділений тим нервом, який так потрібен художникові, що прагне бути на часі». І хоча на Шевченкові обламувалися багато художників — реалісти, як правило, зловживали натуралізмом і не бачили філософічність, екзистенціоналізм поета — «Кобзар», проілюстований Гарбузом, справляє враження цілісне, драматична домінанта присутня і в малюнках також. «Я прагнув, — каже художник, — щоб книга була знаковою, щоб читач, коли брав її до рук, відразу зачіпався за образ. А ще я вважаю, що Шевченка сьогодні теба трактувати не в історичному, а в сучасному контексті».

      Отже, сучасна «шевченкіана» пропонує нам вибір: гортати сторінки книги чи «клацати» «мишкою». А це означє, що і завтра Шевченко буде з нами обов'язково.