Королі без короля

30.09.2005

      У середу в Аргентині розпочався чемпіонат світу під егідою Міжнародної федерації шахів. До участі в першості, що проводиться у два кола, запросили вісьмох гросмейстерів. До чинного чемпіона світу — Рустама Касимджанова з Узбекистану — приєдналася сімка кращих за рейтингом на перше січня 2005 року: Вішванатан Ананд (Індія, 2788), Веселин Топалов (Болгарія, 2788), Петер Леко (Угорщина, 2763), Петро Свідлер (Росія, 2738), Юдіт Полгар (Угорщина, 2735), Майкл Адамс (Англія, 2719), Олександр Морозевич (Росія, 2707).

      Як бачимо, жодного українця серед учасників немає. Хоча, якби відбір проводився за сьогоднішніми показниками, то в містечку Сан-Луїс по той бік океану з'явився б львів'янин Василь Іванчук, який нині є п'ятим у свiтовому рейтингу. Чемпіон світу 2002 року Руслан Пономарьов через розбіжності у поглядах iз ФІДЕ так і не став учасником проектованого матчу з Гаррі Каспаровим за «абсолютний» титул короля шахів, а його результати відтоді значно погіршилися. Сам же Гаррі Кімович кілька місяців тому заявив, що відтепер виступатиме лише серед любителів. Також через конфлікт iз ФІДЕ і її президентом — «головним калмиком» Кірсаном Ілюмжиновим — до Південної Америки не поїхав чемпіон світу з класичних шахів Володимир Крамник (Росія).

      Так чи інакше, але турнір стартував, і в партіях першого туру зафіксовано такі результати: Леко — Топалов — 0:1, Полгар — Ананд — 0:1, Морозевич — Касимджанов — 0,5:0,5, Свідлер — Адамс — 0,5:0,5. Виграші чорними фігурами Ананда й Топалова підтвердили прогнози букмекерів, які саме цих гросмейстерів вважають фаворитами змагання.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      В Італії завершився клубний чемпіонат Європи, в якому взяли участь 48 чоловічих і 11 жіночих колективів. Жодна українська команда участі в першості не брала, але 12 наших співвітчизників виступали за клуби інших держав. Переможцем став клуб із російського Томська (29,5 очка), на другому місці — польська «Полонія плюс» (29), на третьому — паризьский НАО (27). Василь Іванчук у складі поляків продемонстрував кращий результат серед усіх учасників турніру — на другій дошці він п'ять разів виграв і двічі розійшовся миром. До речі, на першій шахівниці за «Полонію плюс» виступав представник Ізраїлю Борис Гельфанд. 15-річний мешканець Сімферополя Сергій Карякін, граючи за НАО (Франція), також показав чудовий результат — п'ять очок у шести партіях. Його партнером по команді був іменитий росіянин Крамник.