Рауль б'є рекорд Ді Стефано,

30.09.2005
Рауль б'є рекорд Ді Стефано,

Андрій Шевченко після гри з «Шальке» зрівнявся з самим Ді Стефано. (Фото РЕЙТЕР.)

      У середу мадридські вболівальники особливо прагнули потрапити на «Сантьяго Бернабеу». На стадіоні могла бути переписана сторінка славної історії «королівського клубу». До матчу з «Олімпіакосом» на рахунках нинішнього улюбленця іспанських «інчас» — Рауля Гонсалеса та легенди «Реалу» середини минулого століття — Альфредо Ді Стефано було по 49 голів у Кубку європейських чемпіонів, тож усі бажали стати свідками народження нового рекорду. Чекати довелося лише 9 хвилин, коли Рауль після навісу Девіда Бекхема влучно пробив головою і з 50 голами став кращим бомбардиром найпрестижнішого єврокубка за всю його історію.

      Греки на початку другого тайму зрівняли рахунок і цілком могли розраховувати на престижну нічию на полі «королівського клубу», який грав без травмованого Зідана та дискваліфікованого Роналдо. Але наставник «вершкових» Вандерлей Лушембургу вгадав із подвійною заміною за 10 хвилин до кінця матчу, коли замість захисника Мічела Сальгадо вийшов хавбек Діого, а іншого півзахисника, Баптісту (він на 77-й хвилині влучив у поперечину), поміняв на 22-річного форварда Сольдадо. Саме він зміг — знову ж таки після навісу англійця Бекхема — забити переможний гол у ворота Нікополідіса. Загалом негативні враження від гри «Реалу» «підсумував» Серхіо Рамос, якого вилучили з поля за грубу відповідь на підкат у виконанні грека Оккаса.

      Два позавчорашні результати можна без усіляких вагань визнати сенсаційними. У Туреччині «Фенербахче» вщент розбив півфіналіста попередньої Ліги — голландський ПСВ, а словацька «Артмедіа» виграла на полі минулорічного володаря Кубка чемпіонів «Порту», поступаючись по ходу гри — 0:2!

      У Стамбулі все визначив бразильський герой «Фенера» Алекс, який забив два голи і зробив гольову передачу п'ятою, та антигерой з Ейдховена Ян Веннегор оф Хесселінк, котрий в амплуа форварда примудрився «зробити» пенальті у ворота своєї команди й отримати два «гірчичники» ще до перерви. Не всіх форвардів, очевидно, можна змушувати грати у відборі.

      У групі Е турки та голландці ділять друге-третє місця, а першим лишається «Мілан». Його матч у Гельзенкірхені став найбільш видовищним того вечора: суперники упродовж усієї зустрічі не просто діяли на зустрічних курсах, а й прагнули зробити це красиво. Незважаючи на гостьовий статус, «россо-нері» проти «Шальке» двічі вели у рахунку. Проте ані гол Зеєдорфа вже на 25-й секунді (це третій показник «швидкострільності» в історії Ліги), ані чудовий удар головою Андрія Шевченка в другому таймі не стали переможними. На перший «Шальке» відповів блискавично (головою забив «Герой України», данець Сорен Ларсен), а нічийний рахунок було встановлено завдяки ще одному вдалому прояву тренерської інтуїції, коли Ральф Рангнік випустив на поле Хаміта Алтинтопа, і турок за пару хвилин завдав блискучого дальнього удару. Що ж до Шеви, то він відіграв повні 90 хвилин, а гол у ворота Роста став для українця 49-м у Лізі чемпіонів. Як бачимо, наш співвітчизник також зрівнявся з Ді Стефано і від Рауля відстає лише на один влучний постріл.

      Добрячу інтуїцію виявив і наставник «Інтера» Роберто Манчіні, коли довірив капітанську пов'язку чилійцю Давіду Пісарро (Хуан-Себастьян Верон пропускав цю гру) та дав відпочити перед важливим недільним матчем з «Ювентусом» бразильцеві Адріано, який днями продовжив контракт з «Інтером» до 2010 року. Міланський клуб проводив другий із чотирьох поєдинків без глядачів на своєму стадіоні й переміг «Рейнджерс» завдяки штрафному удару у виконанні Пісарро: на 49-й хвилині м’яч промайнув повз Ватерреуса після двох рикошетів. Відтак «Інтернаціонале» упевнено лідирує в групі Н.

      А нульова нічия на «Енфілд Роуд» варта останнього місця в рейтингу дня. Володар трофея «Ліверпуль» не створив жодного стовідсоткового гольового моменту, а «Челсі» свої мізерні нагоди (бо грали від оборони) не використав. Причина безбарвності проста: ми знаємо, як англійці ставляться до єврокубків, а в неділю цим же суперникам знову доведеться зустрічатися в рамках своєї дорогоцінної Прем'єр-ліги... на тому ж стадіоні.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд.

2-й тур. Результати середи:

Група Е

«Шальке» (Німеччина) — «Мілан» (Італія) — 2:2

      Голи: Ларсен, 3; Хаміт Алтинтоп, 70 — Зеєдорф, 1; Шевченко, 59

«Фенербахче» (Туреччина) — ПСВ (Голландія) — 3:0

      Голи: Алекс, 40 (пен.), 68; Аппіа, 90+2

      Вилучення: В. оф Хесселінк, 45 (ПСВ)

      Становище команд: «Мілан» — 4, «Фенербахче», ПСВ — 3, «Шальке» — 1.

Група F

«Реал» (Іспанія) — «Олімпіакос» (Греція) — 2:1

      Голи: Рауль, 9; Сольдадо, 86 — Кафес, 48

      Вилучення: Рамос, 90+1 («Р»)

«Русенборг» (Норвегія) — «Ліон» (Франція) — 0:1

      Гол: Кріс, 45+1

      Становище команд: «Ліон» — 6, «Русенборг», «Реал» — 3, «Олімпіакос» — 0.

Група G

«Ліверпуль» (Англія) — «Челсі» (Англія) — 0:0

«Андерлехт» (Бельгія) — «Бетіс» (Іспанія) — 0:1

      Гол: Олівейра, 69

      Становище команд: «Ліверпуль», «Челсі» — 4, «Бетіс» — 3, «Андерлехт» — 0.

Група Н

«Інтер» (Італія) — «Рейнджерс» (Шотландія) — 1:0

      Гол: Пісаро, 49

      Нереалізоване пенальті: Крус, 38 («І»)

«Порту» (Португалія) — «Артмедіа» (Словаччина) — 2:3

      Голи: Гонсалес, 32; Дієго, 39 — Петраш, 45+1; Кожак, 54; Борбелі, 74

      Становище команд: «Інтер» — 6, «Артмедіа», «Рейнджерс» — 3, «Порту» — 0.