Хрещений батько гривні

22.09.2005
Хрещений батько гривні

Вадим Гетьман.

      Про пам'ять Вадима Гетьмана подбали задовго до круглої дати.Улітку Президент Віктор Ющенко присвоїв Вадиму Гетьману (посмертно) звання Героя України, а Київрада прийняла рішення про переіменування на його честь вулиці Індустріальної. Втім данину пам'яті своєму лідерові віддають насамперед банкіри, для яких він і досі залишається взірцем. До кола його друзів належало й чимало політиків.І хоча мемуари навряд чи є їхнім улюбленим жанром, багато хто з них вважав за свій обов'язок висловити на сторінках журналу «Вісник НБУ» своє ставлення до цієї світлої постаті найновішої української історії. Можливо тому, що, за влучним висловом Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, «у боротьбі зі злом Вадим Гетьман заплатив найвищу ціну». Його життя обірвала 22 квітня 1998 року рука кілера.

      Сиве волосся — молоді думки. Таку визначальну рису характеру Гетьмана називає Президент Віктор Ющенко, чиїми спогадами відкривається цей випуск журналу. Доля звела їх у період горбачовської перебудови, під час створення першого в нашій країні комерційного банку, який виник на місці української контори Агропромислового банку колишнього СРСР. «Ті проекти, які він втілював на початку формування банку, були супермодерновими», — зауважує глава держави.Також Вадим Гетьман є одним із творців завершеного циклу виробництва грошей в Україні, на що звертає увагу екс-Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Інші автори наголошують, що створена паном Гетьманом Українська міжбанківська біржа стала стимулятором розвитку валютного ринку в Україні.

      Ще одне коло близьких людей запам'ятали його як друга, затятого меломана і шанувальника гандболу. А також — як щедрго спонсора, який багато зробив для відродження видатних історико-архітектурних пам'яток України. Народні депутати цінували його як творчу натуру — впродовж відпустки Вадим Гетьман написав книгу «Як народжувалася Конституція України».

      Утім найбільшою справою життя цієї людини було становлення Нацбанку України. «Уявляєш, скільки різних «величностей» та «високостей» із задоволенням розірвуть Національний банк, якщо його не захистити законодавчо, конституційно?..» — поділився якось із колегою Вадим Гетьман. Рецидиви назаконного втручання в роботу НБУ як незалежної державної інституції все ще були. «Лише наступникам Вадима Гетьмана вдалося перетворити Нацбанк у центральну ланку кредитно-фінансової системи держави, — підкреслює у своїх спогадах Олександр Шаров. Ясна річ, він мав на увазі Віктора Ющенка.

      У меморіальному випуску «Вісника НБУ»розміщено статті Вадима Гетьмана, надруковані в різні роки, і стенограми його виступів у парламенті.