Хто їстиме «котлету по-київськи»?

22.09.2005
Хто їстиме «котлету по-київськи»?

На Кличка-старшого поки ще чекає курча... (РЕЙТЕР.)

      12 листопада після одинадцятимісячної перерви чемпіон світу у суперважкій вазі за версією WBC – українець Віталій Кличко – має вийти на ринг проти володаря тимчасового титулу Всесвітньої боксерської ради американця Хасіма Рахмана. Словесна суперечка стосовно того, хто є кращим, у пресі розпочалася ще до бою Рахмана з Барретом, у якому перший отримав не надто яскраву перемогу. Цього тижня Кличко-старший і Рахман мали можливість висловити все, що думають один про одного, просто у вічі, оскільки взяли участь у «розкрутці» майбутнього поєдинку через серію прес-конференцій під загальною назвою «Знайти і знешкодити».

      На першій із них, у Лос-Анджелесі, сяяв щастям Боб Арум, промоутерська компанія якого Top Rank отримала право на проведення двобою в суперечці зі скандально відомим Доном Кінгом. Тоді як Віталій та представники компанії братів Кличків «К2» заявляли про чемне ставлення до суперника, їхні опоненти особливо слів не добирали. І менеджер Рахмана Стів Нельсон, і сам боксер висловили впевненість у тріумфі американця нокаутом. Потім Хасім тимчасово зник, але незабаром повернувся у... кухарському ковпаку. В руках він тримав... смажену курку. Таким чином Рахман вирішив нагадати свої слова, коли називав Віталія боягузом, який не хоче виходити проти нього на ринг. В американському слензі для цього визначення існує термін chicken, що перекладається як «курча». Щоправда, суперник українця цього разу заявив, що вже змінив свою точку зору, оскільки Кличко погодився з ним битися.

      У відповідь найкремезніший радник Президента України запропонував Рахману спробувати приготовлену явно не ним самим страву (той відмовився), а потім пообіцяв нагодувати опонента «десертом» просто на ринзі.

      Другого дня в Лас-Вегасі Віталію і Хасіму влаштували дуель «очі-в-очі», коли боксери протягом цілих 15 хвилин дивилися один на одного. Всі в залі затамували подих, оскільки здавалося, що ще трохи — і двобій почнеться вже тут. Навіть хлопці з сек’юріті підійшли до бійців майже впритул, аби завадити можливому незапланованому обміну стусанами. Однак наразі все закінчилося мирно. Кличко і Рахман фотографувалися, роздавали інтерв'ю й автографи. Підготовка до поєдинку триває, а власне передматчева зустріч з пресою відбудеться 7 листопада.

* * *

      А вже найближчої суботи суперважливий, передусім для себе, бій проведе Кличко-молодший. Володимир у місті Антлантик-Сіті (штат Нью-Джерсі) зустрінеться з непереможним досі нігерійцем Самюелем Пітером. Схоже, самовпевненість властива всім темношкірим спортсменам, що з психологічної точки зору навряд чи може вважатися недоліком. Днями Пітер заявив, що йде до бою «з Богом у серці», тому й виграє, за його висловом, у «ходячого мерця».

      Але вчора на передматчеву прес-конференцію у нью-йоркському ресторані «Планета Голлівуд», що на знаменитій площі Таймс-сквер, нігерієць просто не прийшов. Точніше, дуже запізнився – нібито через «корки» на вулицях. Не чекаючи суперника, Володя поговорив із пресою сам. «Я й Пітер цілком готові до двобою. Для мене не існує поняття програш. Я зроблю все для того, щоб перемогти», — заявив Кличко, відзначивши силу свого візаві. Хоча, до речі, букмекери фаворитом протистояння вважають саме українця: коефіцієнт на його перемогу становить 1,4.

      Пітер прибув лише під кінець і встиг пофотографуватися з Володимиром. Уже коли наш співвітчизник пішов, нігерієць заявив журналістам: «Мене не цікавить, ані наскільки Кличко впевнений у своїх силах, ані наскільки міцне його підборіддя. Я прекрасно знаю його підборіддя, що нагадує яйце, яке якщо падає, то розбивається. Я хочу сконцентрувати всю свою міць на Кличковій голові і нокаутувати його. Мене нічого не може зупинити».