«Самопомiч» — друга влада?

20.09.2005

      Група людей виходить з львівського будинку на вулиці патріарха Йосипа Сліпого, 7. За цією адресою розміщене об'єднання «Самопоміч», про діяльність якого говорять все більше не лише у Львові, а й у інших містах України. Люди щось жваво обговорюють. Підходимо, починаємо розмову: «Вчора ми прокинулись від шуму техніки, — розповідає пані Олена. — Ми до вікон і бачимо, що бульдозер зносить наш дитячий майданчик. Кажуть, будуть дім будувати. Жодних документів нам не показують. І це при тому, що наш майданчик захищений ухвалою міськради. Вчора ще пробували з'ясувати цю справу у виконкомі, але це гибле діло». А що привело вас сюди, в «Самопоміч», запитуємо? «Самопоміч» має добру репутацію у Львові, — відповідає пан Ігор, старший, інтелігентний чоловік. — У нас по сусідству — будинок, де є їхній осередок. Люди організувались і тепер всі розмови з ЖЕКом, наприклад, ведуть тільки через керівників своєї ініціативної групи. Кажуть, зовсім інша справа. Начальник ЖЕКу спочатку цього серйозно не сприймав, але, коли пару разів приїхали юристи з «Самопомочі», поговорили з ним і пояснили його обов'язки та права людей, зовсім змінився».

      Щодня співробітники «Самопомочі» опрацьовують десятки таких звернень. Для цього у штаті об'єднання працює десяток юристів, експерти з різних галузей комунального господарства.

      «Ви знаєте, існує якийсь стереотип, що українці не вміють об'єднуватись заради спільної мети, допомагати один одному. Наша революція зламала цей стереотип. Тепер тільки треба це закріпити на місцях», — каже засновник «Самопомочі» 37-річний директор Інституту розвитку міста Андрій Садовий. Так тисячі львів'ян-революціонерів повернулись з Майдану в помешкання, в яких не було ані тепла, ані гарячої води. Місцева влада пояснювала все боргами. Причому боржниками переважно були не ті, кому відключили тепло, а їхні сусіди. Просто комунальні служби Львова досі не вигадали способу відключати окремо боржників, тому крайніми стали десятки тисяч мешканців міста. Для людей, загартованих Майданом, це було як ляпас. А «Самопомочі» доводилось буквально «відвойовувати» будинок за будинком. Це була перша потужна дія, яка змусила львів'ян звернути увагу на нову ініціативу.

      Весною, коли мешканці Львова стали свідками кількох спроб незаконного продажу та забудови дитячих майданчиків, «Самопоміч» розгорнула кампанію за їх збереження. Вдалось не допустити ліквідації понад десятка майданчиків та відновити старі, запущені з роками місця забав для дітей. Саме ця кампанія змусила усіх подивитись на «Самопоміч» уже як на серйозний фактор життя Львова. Такі рішучі, інколи навіть радикальні дії «Самопомочі» на захист інтересів львів'ян дозволили об'єднанню здобути довіру в людей. «Самопоміч» не ставить собі за мету боротись з чиновниками, — каже Андрій Садовий. Просто декілька разів треба було сильно дати по руках, щоби більше не виникала спокуса. Я хочу, щоб чиновники зрозуміли — люди не просто помахали прапорами на Майдані і заспокоїлись. Люди дійсно змінились і вимагають більшої поваги до себе».

Ольга РІЖОК.

Львів.