Бронзове повернення генерал-хорунжого

20.09.2005

      Рівненська влада, яка й до того була помічена у пристрасному захопленні пам'ятниками, знову дала привід потерти руки скептикам та водночас порадіти за свій край його патріотам. Адже за деякий час у Рівному має з'явитися пам'ятник ще одному Тарасу — і  не всеукраїнському Шевченку чи гоголівському Бульбі: міська рада згадала про своє рішення понад дворічної давнини увічнити пам'ять одного з організаторів Української Повстанської армії генерал-хорунжого Тараса Бульби-Боровця. Депутати Рівненської  міськради знову підтвердили свої наміри встановити пам'ятник до 100-річчя першого командира УПА, тобто до 9 березня 2008 року.

      Відлитий у бронзі Бульба-Боровець, очевидно, буде не меншим за рівненський монумент своєму більш відомому тезці, бо рівненська філія Діпроміста, складаючи орієнтовне обгрунтування вартості його спорудження, за аналог узяла саме пам'ятник Кобзарю. Висота однієї лише фігури сягатиме 6—8 метрів. Очікується, що загальна вартість проекту перевищить півтора мільйона гривень: у середньому в півмільйона гривень обійдуться скульптурні роботи, відливка у бронзі та роботи з будівництва фундаменту й постаменту, а також благоустрою.

      Місце, де зведуть пам'ятник Бульбі-Боровцю, поки що не визначене. Сесія міськради лише вирішила, що стоятиме він у центральній частині міста, десь поміж вулицями Директорії, Міцкевича та проспекту Миру. Однак пропозиції депутатів доручити архітекторам зайнятися «пошуком оптимального місця» виглядають лише реверансами в бік громадськості. Адже, подейкують, місце для нового пам'ятника вже давно визначене — навпроти готелю «Мир».  А зважаючи на чисельність запропонованих у різний час варіантів перейменування проспекту Миру, варто ще й припустити, що погляд генерал-хорунжого буде навіки прикутий до проспекту Бульби-Боровця.

Рівненська область.