Льодова «феєрія» — не вічна

20.09.2005
Льодова «феєрія» — не вічна

Стримати швидких гостей з «Юності» кияни так і не зуміли.

       Позавчора київський «Сокіл» вперше в сезоні приймав гостей на своїй ковзанці «Авангард», на трибунах якої відразу зафіксували аншлаг. Звісно –до України завітали чемпіони Білорусі з мінської «Юності». Чотири перемоги «соколят» на старті першості надали оптимізму українським уболівальникам, а помірковані люди розумiли: 12 очок було здобуто в протистоянні з клубами апріорі слабшими за киян, і з жодним із призерів шляхи «Сокола» поки що не перетиналися. Поєдинок з «Юністю» мав стати для підопічних Сеуканда фактично першим випробуванням на справжню міцність.

      Враження від недільної дуелі залишилося подвійне. З одного боку — знекровлений відсутністю лідерів «Сокіл» продемонстрував свою боєздатність, завдавши ледь не вдвічі більше кидків у «рамку» гостей (26 проти 14) і взагалі створивши величезну кількість небезпек біля воріт Степана Горячевських. З іншого — лише одна закинута шайба та неспроможність захисту протистояти агресивній атаці «Юності». Наставник господарів після матчу не хотів акцентувати увагу на відсутності першої ланки форвардів (Савенко — Бобровников — Матвійчук) і Бобкіна. Мабуть, це правильно. Адже треба було забивати і Марковському з п'ятачка, і Наваренку переводити в якість велику кількість кидків від синьої лінії, і реалізовувати чисельну більшість у два гравці.

      Та й фатальних помилок можна було уникнути. Перша шайба у ворота Федорова влетіла після того, як Полоницький не впорався із гумовим диском у кутку майданчика. Пас у центр — і Волков розстрілює нашого голкіпера. Там само без перешкод із близької відстані пробив Олександра й забутий усіма Шитковський. А коли дев'ять сотень вболівальників плекали надію бодай на нічию (Шевченко потужним кидком під поперечину реалізував більшість — 1:2), у середній зоні пішов в обводку досвідчений Юрій Гунько. Нехай, здається, й порушували на ньому правила, але перехоплення й швидкий розіграш мінчанами «зайвого» вбив інтригу в зустрічі.

      «Юність» — чемпіон Білорусі, з нею грати цікавіше й перемогти почесніше, — визнав Олександр Сеуканд. — Сьогодні ми не використали чималу кількість гольових можливостей, а більш майстерним суперникам вдалося реалізувати свої шанси. Дехто з наших гравців вийшов уперше в чемпіонаті на лід і грав фактично «з листа». Хлопці старалися й боролися — можливо, незабаром кількість перейде в якість».

      У свою чергу, Михайло Захаров, наставник «Юності», зазначив: «Мої підопічні в основному виконали установку на матч, хоча дещо гірше діяли в другому періоді. Ми віддали ініціативу «Соколу», але «в'язали» його форвардів уже в середній зоні, ускладнюючи вхід у свої володіння». За його словами, «Юність» зараз уже не та, що минулого сезону — у міжсезоння команду залишили 12 хокеїстів, формується новий колектив. Що ж до українського легіонера мінчан — Семенченка, то, за словами Захарова, Віталій — «справжній професіонал, працює на команду, але поки що не проявляє свої бомбардирські якості».

      Як ніколи щільний календар ВЧБ змушує «Сокіл» уже сьогодні виходити на лід «Авангарду» проти бронзового призера минулої першості — могильовського «Хімволокна».

ТАБЛО

      «Сокіл» — «Юність» (Мінськ, Білорусь) — 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)

      Шайби: Волков (Савін, Хайлак), 10:45 (0:1). Шитковський (Костюченок, Семенченко), 19:04 (0:2 — більш.). Шевченко (Полоницький, Олецький), 42:44 (1:2 — більш.). Чернов (Кровопусков), 54:23 (1:3).

      Інші результати 5-го туру ВЧБ: «Гомель» — «Хімволокно» — 3:3, «Динамо» — «Металургс» — 1:0, «Керамін» — «Рига-2000» — 4:1, «Брест» — «Хімік-СКА» — 2:1, «Німан» — «Вітебськ» — 3:1.

      Турнірне становище: «Динамо», «Гомель» — 13, «Сокіл» — 12, «Хімволокно», «Керамін» — 10, «Юність» — 9, «Рига-2000», «Німан» — 6, «Брест» — 4, «Хімік-СКА», «Металургс» — 1, «Вітебськ» — 0.

А ТИМ ЧАСОМ...

      У радянські часи традиційним місцем підготовки «Сокола» до сезону була Фінляндія. Кияни тоді частенько зустрічалися з командою «Ільвес» з міста-побратима української столиці — Тампере. На честь святкування 20-річчя завоювання «Соколом» бронзових медалей чемпіонату СРСР ветерани українського й фінського хокею вирішили провести у Києві товариську зустріч. У суботу на льоду «Авангарду» зі старими знайомими з «Ільвеса» змагалися зірки минулих років — Доніка, Лубнін, Менченков, Сидоров, Дьомін, Синьков, Гончаренко, Христич... У дружній атмосфері перемога дісталася господарям із нетиповим для хокею рахунком — 12:10.