Бензинова мануфактура

08.09.2005

      Бензинового «алхіміка» спіймали на гарячому запорізькі працівники системи Держспоживстандарту та силовики під час спільної перевірки. Ним виявився 50-річний екс-інженер, який на пташиних правах, навіть без договору про оренду, у приміщенні одного з науково-дослідних інститутів розмістив нафтозаводик.

      «Підприємець підвищував октанове число пального, підмішуючи бензол, — розповів учасник рейду фахівець ДП «Запорізький регіональний i державний центр стандартизації, метрології й сертифікації» Віктор Видишев. — Ми застали бензовоз із причепом за розвантаженням «легкої фракції» без документів про якість нафтопродукту. У боксі стояло чотири ємкості з електропідігріванням, неповіреними термометрами і манометром. Уже були готові до відправлення оптовим споживачам ємкості з фальсифікатом — 14 тонн псевдобензину марки А-76 і приблизно 2 тонни пального марки А-92. У розпорядженні «умільця» була ще сотня 20-літрових каністр й 200-літрових бочок».

      Цього фальсифікатора буде покарано, але ж невідомо, скільки ще є таких «діловарів». За словами заступника начальника Запорізького обласного управління з питань захисту прав споживачів Дмитра Сухиніна, в чотирьох із шести проінспектованих автозаправок бензин забраковано. У перевіреному пальному марки А-98, А-76, А-95, А-92 показники не відповідали нормативним документам, тобто в них повинно бути бензолу приблизно 5 відсотків, а насправді майже удвічі більше — 11. Це свідчить про те, що 92-й бензин багато хто переводить в 95-й. На нафтобазах претензій до якості бензину немає. Метаморфози з ним відбуваються на шляху до споживача саме на таких міні-заводах, який прикрито.

Олена АЛІЙНИК,
 керівник прес-служби Державного пiдприємства
«Запорiзький регiональний i державний центр стандартизацiї,
метрологiї й сертифiкацiї.
  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>