Штірліцу на замітку:

08.09.2005

      Хоча багато студентів опиняються у нелегалах добровільно, катаючись за програмами обміну, все-таки певний відсоток молодих людей стає жертвами работорговельного бізнесу. Отож пропонуємо курс молодого бійця: як не потрапити на гачок фірмам-фантомам, які постачають дешеву робочу силу за кордон. Зазвичай «бандітто» працюють під прикриттям туристичних фірм та агенцій з працевлаштування. Тому, по-перше, прискіпливо перевір фірму, через яку збираєшся виїздити. Попроси показати ліцензію агенції на працевлаштування за кордоном. З'ясуй, чи є у неї контракт з фірмою-роботодавцем. Де його підписано? Якщо у якійсь третій країні, то до місця нової роботи ти, швидше за все, не доїдеш. Контракт вивчи уважно, він має бути і в україномовному (російськомовному) варіанті. Просто необхідно прискіпливо проаналізувати вашу угоду з кадровою агенцією. У ньому має бути чітко зазначено: «працевлаштування за кордоном», а не подані якісь туманні формулювання про віртуальний підбір вакансій, консультування і т. д. Краще вже перестрахуватися і порадитися з юристом. Для цього треба не полінитися, зняти копію угоди, а особливо якщо пояснення співробітника агенції видалися непереконливими. Перед від'їздом зроби копії усіх документів та заховай у надійному місті свого багажу. Тут неприпустимі похибки.

      До речі, елементарна річ, яку необхідно мати при собі, — це закордонний паспорт. Умови його видачі досі не змінювалися. Щоб оформити закордонний паспорт, потрібно звернутися до відділення паспортної, реєстраційної та міграційної роботи міськвідділу УМВС. Закордонний паспорт має бути готовим через три місяці. Часом бракує бланків закордонних паспортів, тому цей термін може бути трохи збільшений. Сам бланк закордонного паспорта коштує 85 гривень. Та ще плюс витрати на оформлення документів... Деякі категорії населення користуються пільгами. Наприклад, інваліди першої і другої груп, учасники бойових дій, а також ліквідатори аварії на ЧАЕС звільняються від сплати за бланк паспорта. У разі, якщо людині треба терміново виїхати в якусь країну (на весілля, похорони, зрештою, у справах), тоді відповідні служби беруться оформити закордонний паспорт протягом десяти робочих днів. І це коштуватиме вдвічі дорожче.

      Подолавши процедуру оформлення закордонного паспорту, прямуй до посольства за візою. Тут на тебе чекає найприскіпливіший допит. Наприклад, якщо студент просто, не за програмою обміну, хоче поїхати до Англії, у посольстві обов'язково запитають про банківський рахунок. І на рахунку повинна бути певна сума грошей. Вони можуть сказати: вибач, однак 2000 доларів не досить, щоб прожити і прогодувати себе протягом певного часу. Студент може і за 2000 прожити перші півроку, а потім зможе працювати вже по 35 годин на тиждень. До речі, у «відмовників» можуть згодом виникнути проблеми. Ось у тій фірмі, через яку виїздив Дмитро, одразу запитали, чи відмовляли йому у візі. Бо з «відмовниками», мовляв, вони не працюють.

      Для тих, хто збирається працювати легально, не зашкодить така річ: зареєструйтеся у дипломатичному представництві країни щойно по прибутті. Ви — громадянин України і маєте відповідні права. Реєстрація до того ж полегшить вашу евакуацію у випадку війни, стихійних лих, вам допоможуть при виникненні страхових випадків. Будьте пильні: нікому ні за яких обставин не довіряйте свій паспорт, тим більше на зберігання.