«Перекладачка» на службі в ЦРУ

08.09.2005
«Перекладачка» на службі в ЦРУ

      Як не старалися творці фільму «Перекладачка» зробити свою стрічку якомога менш дотичною до реальності (і країна там згадується вигадана, і диктатора з таким ім'ям у природі не існує, і взагалі — не шукайте, будь ласка, паралелей із дійсністю), нічого в них із цим не вийшло. Принаймні уряд Зімбабве переконаний, що «Перекладачка» — це спецпроект ЦРУ, спрямований на дискредитацію їхнього лідера Роберта Мугабе.

      Як не сумніватися: фільм, у якому розповідається про старого африканського диктатора, «просто пронизаний очевидними натяками» на Мугабе. Наприклад, там диктатор неіснуючої африканської країни виступає в ООН, і Мугабе наступного тижня (а не пізнувато, як для знятої кілька місяців тому стрічки?) їде до США з тим самим наміром. Словом, «вороги республіки не сплять». При цьому пан Чен переконаний: «Ми їх переможемо, і ми переможемо неоколоніалізм!».

      Словом, Ніколь Кідман, яка в «Перекладачці» грає її ж, тобто перекладачку, потрапила у вельми неприємну історію. Мало того, що фільм вийшов, м'яко кажучи, такий собі (хоча вона й Шон Пенн грають дуже добре), так іще й звинувачують у «пособництві» підлим планам ЦРУ! Хоча сама Ніколь навряд чи думала про те, що хтось із реальних осіб сприйме її кіношні звинувачення (героїня Кідман разом із революційним рухом боролася проти диктатури керівника африканської країни, в якій народилася і прожила все свідоме життя) на свій рахунок. Хоча не факт, що такого не передбачав режисер «Перекладачки» Сідні Поллак...