Експрес-позика без застави

01.09.2005

      Обмеженість доступу до кредитних ресурсів залишається, як і раніше, проблемою №1 для дрібного підприємництва. Зазвичай мікрокредити видають лише в період розвитку бізнесу і водночас вони залишаються недоступними для підприємців-початківців на старті їхньої роботи. Великі банківські установи надають позику лише високорентабельним торговим підприємствам. А це, в свою чергу, гальмує розбудову сфери малого бізнесу, який є невід'ємною складовою економіки країни. Такими міркуваннями поділився під час відкриття форуму «Міжнародний рік кредитування в Україні» голова ради молодих підприємців України Денис Красніков. Інтернет-опитування показало, що 31,25 відсотка підприємців хвилює відсутність майна під заставу; 21,88 відсотка — потерпають від високих банківських ставок, 18,75 відсотка — побоюються фактору «життя у борг».

      До речі, з огляду на те, що 2005 рік ООН оголосила міжнародним роком мікрокредитування в Україні ще 23 грудня минулого року Кабмін прийняв відповідну постанову. Однак від цього багатьом підприємцям-початківцям легше не стало. Гальмує процес і недостатній розвиток інфраструктури в регіонах — ідеться про мережу банківських філій, страхових установ, консалтингових компаній, сервісних центрів тощо. Часто підприємці просто не знають, які банки пропонують ті чи інші умови, а часу для обробки такої інформації, зазвичай, не вистачає. Уже два місяці працює «гаряча лінія» Ради підприємців України. За цей час було зафіксовано понад дві тисячі дзвінків від бізнесменів-початківців, які не знають, як отримати кредит.

      За словами начальника відділу роботи з малим бізнесом «Райффайзенбанку» Сергія Крючкова, в Україні має бути чіткий розподіл клієнтів, адже малий і середній бізнес — це два окремі сегменти ринку. Згідно з банківським поділом, якщо компанія має бюджет до 5 мільйонів євро, то вона вважається підприємством малого чи середнього бізнесу, якщо її бюджет до 1 мільйона євро, то йдеться про мікробізнес. У банку «Надра» практикують надання кредитів у розмірі до 5 тисяч доларів без застави. Таким експрес-кредитом уже скористалося понад чотири тисячі підприємців. «Кожного третього молодого бізнесмена перш за все цікавить, як отримати кредит без застави», — стверджує представник банку «Надра» Валентина Волошко. За спостереженнями банкірів, упродовж першого року свого життя на бізнесовому ринку залишається лише 6—7 відсотків підприємств малого бізнесу. Утім банки лише закривають фінансові проблеми, але не відповідають на запитання, що робити з цими грошима.

      Цьогоріч проблемі мікрокредитування держава приділяє неабияку увагу. Законом України «Про державний бюджет України на 2005 рік» передбачено асигнування обсягом у 1 мільйон 800 тисяч гривень. У січні-червні профінансовано видатки в сумі 522 тисячі гривень. Кошти використано на проведення нарад, семінарів, «круглих столів» з проблем розвитку підприємництва, запровадження єдиної державної регуляторної політки. А для докладної інформації про діяльність мікрокредитної сфери для молодих підприємців Деніс Красніков радить звертатися за інтернет-адресою http://www.microcredit.com.ua.