А індик — дик-дик, дик-дик

27.08.2005
А індик — дик-дик, дик-дик

Таких красунчиків на Черкащині незабаром стане більше. (Фото автора.)

      Виробництво м'яса на Черкащині нині перевищує його реалізацію: порівняно з роком минулим, його вироблено на 300 тонн більше. Серед районів, які є лідерами з комплексного розвитку тваринництва, називають Чорнобаївський, Золотоніський, Черкаський та Христинівський.

      «Сьогодні в господарствах Черкаської області утримується 291 тисяча голів великої рогатої худоби, 434 тисячі свиней, більше 57 тисяч овець та кіз, 9 мільйонів 19 тисяч голів птиці усіх видів», — розповідає «УМ» Анатолій Чернецький, начальник відділу виробництва та маркетингу продукції тваринництва Головного управління сільського господарства і продовольства Черкаської облдержадміністрації.

      За словами пана Анатолія, з початку року на Черкащині чисельність поголів'я ВРХ зросла майже на 10 тисяч, на 4 тисячі більше стало овець, а курей — на 1 мільйон 554 тисячі. Наприклад, виробництво яєць становить 340,1 мільйона штук, що на 55,2 мільйона більше, ніж за такий період минулого року. Тут успішними є ВАТ «Чорнобайптиця», птахофабрики «Перше травня» у Хуторах Черкаського району та СТОВ «Петрус», що в селі Мліїв Городищенського району. А великими виробниками курячого м'яса у Шевченковому краю вважають ДП «Перемога-Нова» у селі Будище Черкаського району, птахофабрики «Черкаська» у Худяках Черкаського району та в ТОВ «Агро — Рось» у селі Макіївка Смілянського району. До всього, будується ще одна птахофабрика у Канівському районі.

      Варто зазначити, що є на Черкащині й одна качина ферма — це ТОВ «Племптахозавод «Коробівський», де виробництво м'яса торік склало більше 3500 тонн. Цього року качиного м'яса тут обіцяють «видати на-гора» вдвічі більше. Окрім цього, з екзотичної птиці майже 4000 перепелів вирощують у відкритому акціонерному товаристві «Чорнобайптиця». Може Черкащина похвалитися й приватними фермами, на яких розгулюють гуси і навіть страуси. Але їх кількість незначна.

      Цікаво, що вже з наступного року в Жашківському районі, в селі Острожани, за допомогою французьких інвесторів має розпочатися промислове виробництво індичатини. Так що сусідами чужоземців-страусів стануть на Черкащині наші рідні індики: все повертається на круги своя.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>