Я би почитав оцю білявку...

27.08.2005

      Ще зі студентських часів засвоїла просту істину – товариш, який добре знається на історії, розповість про давніх римлян чи, скажімо, про Золоту орду набагато цікавіше, ніж найсучасніший підручник, над яким трудилася ціла гвардія професорів. Обізнана людина може видати такі факти, які будеш пам'ятати і переказувати іншим, а не нудні параграфи, що вивітряться з голови наступного ж після іспитів дня... Напевно, таку ж закономірність помітили й голландські «книжкові черв'яки», які вигадали чудовий спосіб «окультурювання» своїх співвітчизників.

      Отож, якщо попросити якусь книгу з історії чи культури того чи іншого народу світу в одній із бібліотек містечка Альмело, працівники можуть запропонувати замість літератури взяти напрокат... живу людину. Наприклад, відвідувач книгосховища, який хоче більше дізнатися про традиції мусульман, циган чи євреїв, може на деякий час орендувати «ходячу енциклопедію» та отримати відповіді на свої запитання. Зараз у бібліотеці працює 10 співробітників різних національностей, і ці люди із задоволенням розповідають про життя своїх співвітчизників.

      Як повідомляє «Міг-ньюз», чудову ідею підкинув асистент директора бібліотеки. Саме через «людський фактор» він вирішив допомогти читачам отримати правильне уявлення про культуру певного народу і зруйнувати стереотипи, що міцно засіли в людській свідомості. За словами директора бібліотеки, це нововведення є дуже популярним.

      Цікаво, а українців їм не треба? Я могла б багато байок порозказувати...