ХРОНІКА

27.08.2005

Футбол

      У четвер під вечір у Монако чиновники УЄФА за допомогою жереба визначили вісім квартетів команд групового турніру Ліги чемпіонів. Група А: «Ювентус» (Італія), «Баварія» (Німеччина), «Брюгге» (Бельгія), «Рапід» (Австрія). Група В: «Арсенал» (Англія), «Аякс» (Голландія), «Спарта» (Чехія), «Тюн» (Швейцарія). Група С: «Барселона» (Іспанія), «Вердер» (Німеччина), «Панатінаїкос» (Греція), «Удінезе» (Італія). Група D: «Манчестер юн.» (Англія), «Бенфіка» (Португалія), «Вільяреал» (Іспанія), «Лілль» (Франція). Група Е: «Мілан» (Італія), ПСВ (Голландія), «Шальке» (Німеччина), «Фенербахче» (Туреччина). Група F: «Реал» (Іспанія), «Ліон» (Франція), «Олімпіакос» (Греція), «Русенборг» (Норвегія). Група G: «Челсі» (Англія), «Ліверпуль» (Англія), «Андерлехт» (Бельгія), «Бетис» (Іспанія). Група Н: «Інтер» (Італія), «Порто» (Португалія), «Рейнджерс» (Шотландія), «Артмедіа» (Словаччина).

      Крім того, відбулася церемонія нагородження лауреатів минулої Суперліги. Кращим воротарем визнано Петера Чеха з «Челсі», захисником — його одноклубника Джона Террі, хавбеком — Кака з «Мілана», форвардом — Роналдіньйо з «Барселони» (Андрій Шевченко й Адріано посіли наступні дві позиції). Найбільш корисним гравцем визнано Стівена Джеррарда з команди-переможця — «Ліверпуля».

* * *

      Відбірковий матч чемпіонату світу між збірними Грузії й України 3 вересня судитиме норвезька бригада на чолі з Томом Хеннінгом Овребо. А за чотири дні у Києві команди України й Туреччини на поле НСК «Олімпійський» виведе француз Алан Сарс.

* * *

      Олександр Заваров, який у другому колі минулого чемпіонату України тренував харківський «Металіст», став тренером дублюючого складу ФК «Москва», а також першим помічником генерального менеджера цього російського клубу Юрія Білоуса з питань селекції.

Хокей

      Завершився груповий турнір Кубка «Спартака» у Москві. У четвер збірна України, складена з хокеїстів «Сокола», поступилася «Хіміку» з рахунком 0:2 (0:1, 0:0, 0:1), а білоруський «Німан» не без проблем переграв збірну Ізраїлю — 4:3. Таким чином, сьогодні у півфіналах «Хімік» зіграє з командою з Гродно, а підопічні Олександра Сеуканда спробують вчинити спротив «Спартаку». У зустрічі за п'яте місце ізраїльтяни посперечаються з австрійським клубом «Вієна кепіталс».

Легка атлетика

      На турнірі серії Гран-прі в австрійському Лінці українка Олена Антонова з результатом 58,88 м посіла третє місце у метанні диску.

Паралімпізм

      У третій і четвертий день чемпіонату Європи з легкої атлетики у фінському місті Еспоо українська команда здобула ще 10 нагород. «Золото» вибороли Іван Киценко (потрійний стрибок), Роман Павлик (стрибки у довжину), Олександр Іванюхін

(400 м), Олександр Дрига (800 м), Інна Д'яченко (100 м). Срібні медалі в активі Вікторії Кравченко (100 м) і того ж таки Іванюхіна (100 м), а бронзові отримали Сергій Саковський (800 м), Роман Павлик (100 м) і Володимир Піддубний (метання диска).

Влада і спорт

      Віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань Микола Томенко, повертаючись iз нашою студентською збірною з універсіади в Туреччині, заявив, що Україна готова прийняти Всесвітні iгри студентів 2011 року. Держава має на це значні шанси, оскільки наша команда в Ізмірі посіла четверте місце й користується авторитетом на універсіадах. Томенко зазначив, що необхідно надавати пріоритети спортивним центрам при вищих навчальних закладах, бо вони сприяють підготовці переможців міжнародних стартів: «Якщо види спорту, в яких Україна перемогла, закріпити за конкретним вищим навчальним закладом, то ми отримаємо кілька працюючих центрів спортивної підготовки».