Не Ста­хов­сь­ким єди­ним?

19.08.2005

      27 сер­п­ня—4 ве­рес­ня на кор­тах сто­лич­но­го те­ніс­но­го ком­п­лек­су «На­у­ка» від­бу­деть­ся тра­ди­цій­ний між­на­род­ний тур­нір се­рії АТР Tour «че­лен­д­жер» «Олімп Ки­їв оу­пен». З 1995 ро­ку цей «пі­о­нер» про­фе­сі­о­наль­но­го те­ні­су в Ук­ра­ї­ні зби­рає пред­с­тав­ни­ків близь­ко 30 кра­їн, і ша­ну­валь­ни­ки те­ні­су змог­ли по­ба­чи­ти на «На­у­ці» та­ких ві­до­мих май­с­т­рів ра­кет­ки, як Ку­че­ра, Юж­ний, Сан­чес, Пор­тас, Рос­се. На жа­ль, за всю іс­то­рію ки­їв­сь­ко­го «че­лен­д­же­ра» (ця се­рія є ос­тан­ньою схо­дин­кою пе­ред еліт­ною Сві­то­вою се­рі­єю АТР) жо­ден ук­ра­їн­сь­кий те­ні­сист не про­бив­ся да­лі дру­го­го ко­ла. Най­к­ра­щим був Ми­ко­ла Дя­чок, який у 2004-му по­до­лав ква­лі­файн-ра­унд і в 1/8 фі­на­лу пос­ту­пив­ся фран­цу­зу Про­до­ну.

      Як за­у­ва­жив пре­зи­дент ФТУ Гер­ман Бенья­мі­нов, цьо­го ро­ку на­ші те­ні­сис­ти ма­ють шанс прой­ти да­лі, ос­кіль­ки ма­ють пе­ре­бу­ва­ти в не­по­га­ній го­тов­нос­ті на­пе­ре­дод­ні мат­чу за ви­хід до пер­шої гру­пи Куб­ка Де­ві­са про­ти збір­ної Бол­га­рії, який від­бу­деть­ся 23—25 ве­рес­ня в До­нець­ку.

      До ре­чі, чи­та­чам «УМ» слід по­яс­ни­ти, що на сьо­год­ні са­ме Гер­ман Фе­до­ро­вич, а не Ан­д­рій Мед­ве­дєв, за­ли­ша­єть­ся пре­зи­ден­том Фе­де­ра­ції те­ні­су, незва­жа­ю­чи на по­ві­дом­лен­ня про кон­сен­сус, до­сяг­ну­тий у До­нець­ку Мед­ве­дє­вим та йо­го кон­ку­рен­том Іго­рем Гу­ме­ню­ком. Ви­яв­ля­єть­ся, до­нець­кий «круг­лий стіл» за учас­тю Ми­ко­ли То­мен­ка, Юрія Пав­лен­ка та Сер­гія Буб­ки був «так зва­ним», бо їх­ні рі­шен­ня про пов­тор­ні ви­бо­ри пре­зи­ден­та ФТУ ні­чо­го не зна­чать для ста­ро­го скла­ду ви­кон­ко­му фе­де­ра­ції, який на­віть не роз­г­ля­дав пи­тан­ня що­до но­вої кон­фе­рен­ції. На­то­мість учо­раш­ні опо­нен­ти про­во­дять спіль­ну ор­га­ні­за­цій­ну ро­бо­ту зі ство­рен­ня но­вої струк­ту­ри — Асо­ці­а­ції те­ні­су Ук­ра­ї­ни.

      Як­що по­вер­ну­ти­ся до ки­їв­сь­ко­го тур­ні­ру, то про зір­ко­вий склад «Ки­їв оу­пен» (при­зо­вий фонд — 75 тис. до­ла­рів) ще ні­чо­го не ві­до­мо, ад­же в сто­ли­цю Ук­ра­ї­ни при­ї­дуть ті, хто не по­до­лає ква­лі­фі­ка­цію і пер­ше ко­ло «Ю-Ес Оу­пен». Що­до ук­ра­їн­сь­ких те­ні­сис­тів, то най­силь­ні­ший із них — Сер­гій Ста­хов­сь­кий (199-й у рей­тин­гу АТР) — при­їз­ди­ти до Киє­ва на зма­ган­ня не пла­нує. Та­ка со­бі по­дя­ка сто­лич­ним «фа­хів­цям», які наз­ва­ли йо­го без­пер­с­пек­тив­ним, на від­мі­ну від че­хів, кот­рі ство­ри­ли крим­ча­ни­ну всі умо­ви для тре­ну­вань, і він, за сло­ва­ми Бенья­мі­но­ва, вже прий­няв гро­ма­дян­с­т­во Че­хії. Ос­кіль­ки ж на­ші те­ні­сис­тки у сві­то­вих рей­тин­гах зна­чать­ся знач­но вище за те­ні­сис­тів, то по­ча­ли­ся роз­мо­ви і про жі­но­чий ана­лог ки­їв­сь­ко­го про­фе­сі­о­наль­но­го тур­ні­ру.

      А 21—26 сер­п­ня в сто­ли­ці від­бу­деть­ся від­к­ри­тий чем­пі­о­нат Ки­є­ва се­ред чо­ло­ві­ків із при­зо­вим фон­дом 1500 до­ла­рів. Пер­ші зма­ган­ня та­ко­го ти­пу в на­шій но­віт­ній іс­то­рії роз­ра­хо­ва­ні на всіх ба­жа­ю­чих те­ні­сис­тів, які з пев­них при­чин уже (або ще) не вис­ту­па­ють на між­на­род­но­му рів­ні. У ба­та­лі­ях на «Кор­тах на По­до­лі» візь­ме участь чи­ма­ло учас­ни­ків пер­шос­ті Ук­ра­ї­ни, яка за­раз три­ває на кор­тах НСК «Олім­пій­сь­кий». Ці­ка­во, що пе­ре­мож­ці від­к­ри­то­го чем­пі­о­на­ту сто­ли­ці одер­жать «уайлд кард» до ква­лі­фі­ка­ції «Олімп Ки­їв оу­пен».