Тре­ну­ван­ня за 40 ти­сяч до­ла­рів

19.08.2005
Тре­ну­ван­ня за 40 ти­сяч до­ла­рів

(УНІАН.)

      У дру­гий день Куб­ка Ло­ба­нов­сь­ко­го ко­ман­ди пок­ла­ли кві­ти до мо­ги­ли ве­ли­ко­го тре­не­ра на Бай­ко­во­му цвин­та­рі, а по­тім про­ве­ли тре­ну­ван­ня, при­чо­му всі на різ­них аре­нах. У се­ре­ду зран­ку для гос­тей про­ве­ли ек­с­кур­сію сто­ли­цею Ук­ра­ї­ни. Ду­ма­єть­ся, Ки­їв мав спо­до­ба­ти­ся усім, ли­ше сер­бів неп­ри­єм­но вра­зи­ло... пог­ра­бу­ван­ня їх­ньої роз­дя­галь­ні під час пів­фі­наль­ної гри з по­ля­ка­ми. Зло­дії вкра­ли всі гро­ші, які знай­ш­ли, — близь­ко 20 ти­сяч єв­ро.

      За­бі­га­ю­чи на­пе­ред, ска­же­мо, що ком­пен­су­ва­ти втра­ту при­зо­ви­ми за тре­тє міс­це бал­кан­ці не змог­ли. Але... все ж по­ї­ха­ли до­до­му не «стри­же­ни­ми». У за­я­ві ФФУ з цьо­го при­во­ду заз­на­че­но, що спіль­не роз­с­лі­ду­ван­ня Фе­де­ра­ції фут­бо­лу та пра­во­о­хо­рон­них ор­га­нів зас­від­чи­ло: кра­діж­ка в сер­б­сь­кій роз­дя­галь­ні — «внут­ріш­ній кон­ф­лікт, і ук­ра­їн­сь­ка сто­ро­на до цьо­го аб­со­лют­но не при­чет­на». «Та, зва­жа­ю­чи на на­шу гос­тин­ність і ро­зу­мін­ня си­ту­а­ції, що скла­ла­ся, не­по­ро­зу­мін­ня вда­ло­ся влад­на­ти зав­дя­ки від­ш­ко­ду­ван­ню збит­ків ор­г­ко­мі­те­том тур­ні­ру. Пред­с­тав­ни­ки Сер­бії і Чор­но­го­рії пре­тен­зій до ор­га­ні­за­то­рів зма­гань не ма­ють», — кон­с­та­тує ФФУ.

      У нас­тав­ни­ка ук­ра­їн­ців Оле­га Бло­хі­на бу­ло не­ба­га­то ча­су, аби при­ди­ви­ти­ся до сво­їх пі­до­піч­них на­пе­ре­дод­ні пів­фі­на­лу. Від­так оз­на­йо­м­лен­ня з ни­ніш­нім ста­ном грав­ців він про­дов­жив у вів­то­рок на тре­ну­ван­ні. Тре­нер усе скар­жив­ся на ма­лу кіль­кість фут­бо­ліс­тів, які пе­ре­бу­ва­ли в йо­го роз­по­ряд­жен­ні, — ви­хо­дить, що кан­ди­да­тів у збір­ну не від­би­ра­ли, а прос­то на­би­ра­ли для кіль­кос­ті. Хо­ча Ка­ли­ни­чен­ко, який не вра­зив сво­ї­ми ді­я­ми у по­не­ді­лок, у се­ре­ду на по­ле не ви­хо­див уза­га­лі; от­ри­ма­ли уш­код­жен­ня у мат­чі про­ти Із­ра­ї­лю Ро­тань і Сві­дер­сь­кий. Склад ко­ман­ди на матч прес­ти­жу про­ти Сер­бії і Чор­но­го­рії, про­те, на­га­ду­вав бо­йо­вий, хі­ба що у во­ро­тах впер­ше з три­зу­бом на гру­дях з'явив­ся мо­ло­дий гол­кі­пер «Крив­ба­су» Мак­сим Стар­цев. У по­рів­нян­ні з по­не­діл­ко­вою зус­т­річ­чю на по­ле з пер­ших хви­лин вий­ш­ли ли­ше Єзер­сь­кий, Ва­щук і Нес­мач­ний. Як вид­но, по­сі­да­ти ос­тан­нє міс­це Бло­хін не хо­тів, тож вис­та­вив у «стар­ті» і Шев­чен­ка, і Во­ро­ні­на.

      Але гра на­шої збір­ної у пер­шо­му тай­мі при­єм­них емо­цій «аж» 4 ти­ся­чам убо­лі­валь­ни­ків не до­да­ва­ла. Ше­ва й Во­ро­на на­ма­га­ли­ся знай­ти якісь шля­хи до во­ло­дінь гос­тей, але мар­но. За 45 хви­лин гри за­пам'ята­ли­ся ли­ше уда­ри Гу­сє­ва й Ри­ку­на з меж штраф­но­го май­дан­чи­ка (у пер­шо­му ви­пад­ку ви­ру­чив гол­кі­пер, у дру­го­му — не­точ­ність дніп­ро­пет­ров­ця). Пі­до­піч­ні Ілії Пет­ко­ви­ча по­дії не фор­су­ва­ли, від­дав­ши іні­ці­а­ти­ву ук­ра­їн­цям, ли­ше од­но­го ра­зу «свій се­ред чу­жих» Го­ран Гав­ран­чич не­без­печ­но про­бив го­ло­вою по­руч зі стій­кою.

      По пе­рер­ві гра пож­ва­ви­ла­ся зав­дя­ки кіль­ком за­мі­нам. На­за­рен­ко з Гу­сє­вим ро­зіб­ра­ли­ся з су­пер­ни­ка­ми на пра­во­му флан­зі, Вен­г­лин­сь­кий ски­нув м'яч під удар Реб­ро­ву, і на­па­да­ю­чий «Ди­на­мо» за­бив свій 14-й м'яч за збір­ну. Нев­дов­зі про­хід Гу­сє­ва сер­би зу­пи­ни­ли з по­ру­шен­ням пра­вил, і На­за­рен­ко з не­да­ле­ко­го штраф­но­го май­с­тер­но пе­ре­ки­нув стін­ку, не за­ли­шив­ши шан­сів Єв­ви­чу, — 2:0.

      «Грек» Олег Вен­г­лин­сь­кий за два по­є­дин­ки так і не зу­мів до­вес­ти свою проф­п­ри­дат­ність на сьо­год­ні — з кіль­кох чу­до­вих шан­сів не ре­а­лі­зу­вав жод­но­го. Ін­ший «по­вер­не­нець», Вла­дис­лав Ва­щук, нав­па­ки про­де­мон­с­т­ру­вав, що мо­же на­дій­но зіг­ра­ти у цен­т­рі обо­ро­ни — є ще по­рох у по­ро­хів­ни­цях. Не да­рем­но ор­га­ні­за­то­ри виз­на­ли Вла­да най­к­ра­щим за­хис­ни­ком тур­ні­ру. Впев­не­ни­ми ді­я­ми від­з­на­чив­ся і Стар­цев — на ви­хо­дах жод­но­го ра­зу не по­ми­лив­ся, ви­ру­чив па­ру ра­зів і ді­ю­чи в «рам­ці». Гол же Кеж­ма­на піс­ля прос­т­рі­лу Ко­ро­ма­на на со­віс­ті Гу­си­на й Ру­со­ла, які не «по­ді­ли­ли» фор­вар­да «Ат­ле­ти­ко».

      Піс­ля по­є­дин­ку обид­ва йо­го учас­ни­ки от­ри­ма­ли при­зи, а збір­на Ук­ра­ї­ни — й чек на 40 ти­сяч до­ла­рів за тре­тє міс­це. На на­го­род­жен­ня пам'ят­ни­ми ме­да­ля­ми не прий­шов ли­ше один фут­бо­ліст — Ан­д­рій Шев­чен­ко. Фор­вард «Мі­ла­на», який уза­га­лі об­ме­жив­ся од­ним тай­мом, пос­пі­шав за­ли­ши­ти ста­ді­он, але спіл­ку­ван­ня з пре­сою та­ки не уник. «Ко­ман­да зіг­ра­ла дру­гий матч за три дні. Це бу­ли то­ва­рись­кі іг­ри, тре­не­ри прог­ля­да­ли но­вих лю­дей, про­бу­ва­ли наг­ра­ва­ти но­ві зв'яз­ки, схе­ми, а від­так да­ва­ти кон­к­рет­ну оцін­ку ді­ям збір­ної не хо­чу. Го­лов­ним для нас за­ли­ша­єть­ся ус­піш­ний вис­туп у нас­туп­них мат­чах ква­лі­фі­ка­ції з Гру­зі­єю й Ту­реч­чи­ною... Ра­дий був зно­ву пе­ре­бу­ва­ти у збір­ній ра­зом з Реб­ро­вим і Ва­щу­ком. Вва­жаю, Сер­гій прий­няв вір­не рі­шен­ня, по­вер­нув­шись до Ки­є­ва, зи­чу йо­му тут уда­чі», — ска­зав Ше­ва. Учо­ра він ра­зом із плав­чи­хою Яною Клоч­ко­вою по­бу­вав на свят­ку­ван­ні 80-річ­чя та­бо­ру «Ар­тек» у Кри­му й від­ра­зу ж взяв курс на Іта­лію.

      На піс­ля­мат­че­вій прес-кон­фе­рен­ції Олег Бло­хін у влас­ти­вій йо­му емо­цій­ній ма­не­рі про­дек­ла­ру­вав, що за рік у збір­ній ні­ко­му бу­де гра­ти, бо змі­ни ни­ніш­нім 30-річ­ним фут­бо­ліс­там не­має, а піс­ля чем­пі­о­на­ту сві­ту ве­те­ра­ни ві­дій­дуть. «На­ї­хав» на тре­не­ра «Шах­та­ря» Лу­чес­ку, мов­ляв, той не від­пус­тив Ти­мо­щу­ка у збір­ну ра­ні­ше, ніж за пе­ред­ба­че­ні рег­ла­мен­том два дні, на­віть поп­ри те, що Ана­то­лій не брав учас­ті у грі на Ку­бок Ук­ра­ї­ни. Нас­тав­ник збір­ної зап­ро­по­ну­вав у май­бут­ньо­му про­во­ди­ти та­кі зма­ган­ня, як тур­нір пам'яті Ло­ба­нов­сь­ко­го, за один день, гра­ю­чи по 45 хви­лин ко­жен матч. «Ми хо­ті­ли по­ра­ду­ва­ти гля­да­чів хо­ро­шим фут­бо­лом, змог­ли до­да­ти у по­рів­нян­ні з пер­шим мат­чем і здо­ла­ли силь­ну збір­ну Сер­бії і Чор­но­го­рії. Я за­до­во­ле­ний, як ми про­ве­ли цей тур­нір, те­пер спря­му­є­мо всі дум­ки на під­го­тов­ку до гри у Тбі­лі­сі», — під­су­му­вав Бло­хін.

* * *

      Оче­вид­ців же фі­наль­но­го мат­чу ви­я­ви­ло­ся аж пів­то­ри ти­ся­чі на всю Ук­ра­ї­ну (те­ле­ка­нал «Ін­тер» у за­пи­су по­ка­зав не фі­нал, а гру за тре­тє міс­це). Тим ча­сом ви­рі­шаль­ний по­є­ди­нок, поп­ри від­сут­ність у ньо­му ук­ра­їн­ців, сво­їм сце­на­рі­єм мав за­хо­пи­ти не­чис­лен­них гля­да­чів. По­ля­ки за­би­ли пер­ши­ми, але піс­ля ви­лу­чен­ня їх­ньо­го во­ро­та­ря Бо­ру­ча (за «фол ос­тан­ньої на­дії») мо­ло­дий Пши­ров­сь­кий от­ри­мав дві «бан­ки» у свої во­ро­та. По­вер­ну­ти гру на 180 гра­ду­сів дво­ма го­ла­ми зу­мів фор­вард ан­г­лій­сь­ко­го «Дер­бі Ка­ун­ті» Гже­гож Ра­сяк. При­чо­му ста­ло­ся це вже піс­ля то­го, як сер­б­сь­кий ар­бітр Ка­рад­жич зрів­няв скла­ди. 3:2 — і ко­лек­тив Па­ве­ла Яна­са ра­зом із го­лов­ним куб­ком за­би­рає 100 ти­сяч до­ла­рів при­зо­вих. Із­ра­їль­тя­нам діс­та­ло­ся на 40 ти­сяч мен­ше.

      Най­к­ра­щим на­па­да­ю­чим тур­ні­ру виз­на­но Гже­го­жа Ра­ся­ка, во­ро­та­рем — Ні­ра Да­ви­до­ви­ча з Із­ра­ї­лю, пів­за­хис­ни­ком — Іго­ра Ду­ляя, сер­ба із «Шах­та­ря».

 

ТАБ­ЛО

Тур­нір пам'яті В. Ло­ба­нов­сь­ко­го

Фі­нал

Поль­ща — Із­ра­їль — 3:2

      Го­ли: Шим­ко­вяк, 19; Ра­сяк, 77, 89 — Ба­дір, 36; Ка­тан, 47

      Ви­лу­чен­ня: Бо­руч, 33 — Ха­ра­зі, 74

Матч за тре­тє міс­це

Ук­ра­ї­на — Сер­бія і Чор­но­го­рія — 2:1

      Суд­дя — Ми­куль­сь­кий (Поль­ща)

      Ук­ра­ї­на: Стар­цев, Нес­мач­ний (Рад­чен­ко, 67), Ва­щук, Єзер­сь­кий (Ти­мо­щук, 54), Ру­сол, Ше­ла­єв, Ри­кун (На­за­рен­ко, 57), Гу­син, Гу­сєв, Во­ро­нін (Реб­ров, 60), Шев­чен­ко (Вен­г­лин­сь­кий, 46)

      Сер­бія і Чор­но­го­рія: Єв­рич, Дра­гу­ти­но­вич (Ко­ро­ман, 76), Ві­дич (Ду­дич, 46), Гав­ран­чич, Ми­ло­ше­вич (Кеж­ман, 46), Єс­т­ро­вич (Зі­гич, 46), Джор­д­же­вич (Лю­бо­йя, 76), Ма­рич, Ду­ляй, Крста­їч, Ілич (Ву­кич, 60)

      Го­ли: Реб­ров, 61; На­за­рен­ко, 71 — Кеж­ман, 90

      По­пе­ред­жен­ня: Гу­син, 15 — Ву­кич, 66; Ду­ляй, 81

 

А ТИМ ЧА­СОМ...

      Від­бір­ко­ві мат­чі чем­пі­о­на­ту сві­ту-2006

      Гру­па 1: Ма­ке­до­нія — Фін­лян­дія — 0:3 (Єре­мен­ко, 7, 45; Рой­ха, 87), Ру­му­нія — Ан­дор­ра — 2:0 (Му­ту, 29, 40). Лі­де­ри: Гол­лан­дія — 22 (8), Че­хія — 21 (8), Ру­му­нія — 19 (10), Фін­лян­дія — 12 (8)...

      Гру­па 2: Ка­зах­с­тан — Гру­зія — 1:2 (Кен­же­ха­нов, 24 — Де­мет­рад­зе, 51, 84). Ста­но­ви­ще ко­манд: Ук­ра­ї­на — 23 (9), Ту­реч­чи­на — 16 (9), Гре­ція — 15 (9), Да­нія — 12 (8), Ал­ба­нія — 9 (9), Гру­зія — 8 (8), Ка­зах­с­тан — 0 (8).

      Гру­па 3: Лат­вія — Ро­сія — 1:1 (Ас­таф'єв, 6 — Ар­ша­він, 26; ки­я­нин Вер­па­ков­с­кіс ві­діг­рав 90 хв.), Ліх­тен­ш­тейн — Сло­вач­чи­на — 0:0. Лі­де­ри: Пор­ту­га­лія — 20 (8), Сло­вач­чи­на — 18 (9), Ро­сія — 15 (8), Лат­вія — 14 (8)...

      Гру­па 4. Фа­ре­ри — Кіпр — 0:3 (Кон­с­тан­ті­ну, 39, 86 (пен.); Асі­ма­кіс, 90). Лі­де­ри: Ір­лан­дія — 13 (7), Швей­ца­рія — 12 (6), Із­ра­їль — 11 (7), Фран­ція — 10 (6)...

* * *

      Гол ки­їв­сь­ко­го ди­на­мів­ця Мак­си­ма Шаць­ких до­по­міг збір­ній Уз­бе­кис­та­ну обіг­ра­ти ко­ман­ду Ку­вей­ту з ра­хун­ком 3:2. У «плей-оф» азій­сь­кої ква­лі­фі­ка­ції за пра­во зіг­ра­ти нас­туп­но­го ро­ку на пер­шос­ті сві­ту в Ні­меч­чи­ні Уз­бе­кис­тан зус­т­рі­неть­ся з Бах­рей­ном.

* * *

      Ре­зуль­та­ти то­ва­рись­ких мат­чів се­ре­ди: Бель­гія — Гре­ція — 2:0 (Е.Мпен­за, 19; М.Мпен­за, 24), Бол­га­рія — Ту­реч­чи­на — 3:1 (Бер­ба­тов, 24, 43; М.Пет­ров, 38 — Фа­тіх, 21), Да­нія — Ан­г­лія — 4:1 (Ром­ме­даль, 60; То­мас­сон, 63, Граг­вард, 67; Лар­сен, 90 — Ру­ні, 87), Ал­ба­нія — Азер­бай­д­жан — 2:1, Шве­ція — Че­хія — 2:1 (Лар­с­сон, 20; Ро­сен­берг, 26 — Кол­лер, 22 (пен.)), Гол­лан­дія — Ні­меч­чи­на — 2:2 (Роб­бен, 3, 46 — Бал­лак, 50; Аса­моа, 81), Ір­лан­дія — Іта­лія — 1:2 (Рейд, 32 — Пір­ло, 10; Джи­лар­ді­но, 31), Фран­ція — Кот-д'Іву­ар — 3:0 (Гал­лас, 28; Зі­дан, 63; Ан­рі, 67; у скла­ді фран­цу­зів зно­ву на по­ле вий­ш­ли ве­те­ра­ни Зі­дан і Тю­рам), Хор­ва­тія — Бра­зи­лія — 1:1 (Кран­чар, 31 — Рі­кар­дінь­йо, 41), Іс­па­нія — Уруг­вай — 2:0 (П.Гар­сія, 25 (у свої во­ро­та); Род­рі­гес, 38 (пен.), Пор­ту­га­лія — Єги­пет — 2:0, Угор­щи­на — Ар­ген­ти­на — 1:2 (Мей­ра, 50; Пош­ті­га, 70).