Усе в море!

16.08.2005

      Безпроблемних жнив, як відомо, не буває — питання лише у специфіці труднощів для певного регіону. На Запоріжжі нездоланним виявився бар'єр технічний: за нормативного навантаження на зернозбиральний комбайн 100 гектарів (на думку фахівців, воно повинне складати не більше 90) фактично у регіоні перевищує 250. До того ж майже три сотні комбайнів належали приватним структурам, тож їхню поведінку важко було прогнозувати на тривалий час.

      У повній власності сільгосппідприємств було тільки 2518 комбайнів. Найбільший їхній дефіцит спостерігався у Михайлівському, Оріхівському і Мелітопольському районах. Про двотижневий термін проведення хлібозбору тут, ясна річ, і не мріяли.

      Жниварям довелося добряче сушити мізки ще й над проблемою завезення пального і мастил, яка, зрештою, є загальнодержавною. Гінці від агрофірм дісталися навіть Казахстану — пішли стежкою, яку протоптав свого часу в статусі посла України в цій державі Євген Карташов, нинішній запорізький міський голова. Старі зв'язки спрацювали, і регіон одержав 50 тисяч тонн дизпального за ще «людською» ціною — по 2.80 — 2.90 гривні.

      Держава ж тим часом «воювала» з нафтовими олігархами Росії (як з'ясувалося — безрезультатно) і все обіцяла забезпечити виплату селянам, у тому числі й запорізьким, борг iз зарплат. Аграрії регіону, попри всі негаразди, ще наприкінці липня одержали вітальну телеграму від Президента України Віктора Ющенка з приводу мільйонної тонни зерна нового врожаю — на той час було скошено й обмолочено 78 відсотків зернового масиву з середньою урожайністю 26,8 центнера. Тоді особливе занепокоєння викликав хід косовиці лише у Розівському і Куйбишевському, так званих придонецьких, районах, які більше за інших постраждали від посухи.

      У лідерах за обмолотом значився Токмацький район. Саме токмаччани ще 2 серпня першими на Запоріжжі завершили жнива. Районний «коровай» становить понад 60 тисяч тонн, у тому числі 40 тисяч зерна озимої пшениці (середня урожайність якої 30,8 центнера з гектара). Одне з кращих господарств регіону, «Таврія», підвищило врожайну силу гектара до 44 центнерів.

      Організовано й оперативно завершили обмолот і в агрофірмі «Батьківщина», що у Вільнянському районі. Директор Василь Щербак каже, що «виїхав» на чіткій системі стимулювання праці збиральних екіпажів. Проте й люди одержали як слід — кращі з комбайнерів заробляли щотижня по тисячі гривень.

      На 709 тисячах гектарів збиральні екіпажі регіону намолотили 1780 тисяч тонн зерна. Що непокоїло фахівців на завершальній стадії косовиці й обмолоту — так це зниження показника середньої урожайності. Більш як по 30 центнерів iз гектара зафіксовано лише у Великобілозерському, Вільнянському і Куйбишевському районах; середньообласний показник у серпні щодня знижувався на центнер й опустився до позначки у 25,1 центнера.

      Даний «феномен» фахівці пояснюють не лише переключенням збиральних агрегатів із високоурожайних пшеничних на менш щедрі ячмінні поля. Керівники багатьох господарств намагаються приховати частину валового збору, позаяк не впевнені у виваженій ціновій політиці держави — попри гучні обіцянки, Держрезерв не квапиться скуповувати зерно нового врожаю за встановленими мінімальними цінами.

      Ще у липні вантажівки з українським збіжжям зазміїлися у чергах біля Бердянського морського та інших портів України. Впоравши урожай на тиждень раніше, аніж торік, аграрії регіону бояться припізнитися в освоєнні ринків збуту, тому, попри настійливi поради уряду, квапляться з реалізацією вирощеного і зібраного з такими труднощами зерна.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>