Молитва до пива

16.08.2005

      Нема у світі пива, смачнішого за українське. Але ж наївні пивомани з Німеччини, Чехії, Австралії чи Японії цього не знають! От і вийшло, що в інтернет-опитуванні любителів пінного напою з усіх куточків світу (загалом зареєструвалися учасники із 65 країн), яке проводив «профільний» сайт www.ratebeer.com, перемогла продукція не «Оболоні», «Славутича» чи іншого заводу нашої пивоварної Батьківщини, а хмільне, виготовлене у невеличкому монастирі святого Сикста, що в західній Бельгії.

      Раритетний (особливо тепер, адже після визнання його найкращим напій став і найдефіцитнішим пивом) світлий сорт марки «Вестфлетерен» уміють варити всього лише кілька людей у світі, адже в монастирі святого Сикста мешкають лише 30 ченців — цистеріанців і траппістів. Монахи ведуть аскетичний спосіб життя і всі дні проводять у молитвах та... ну звісно, варінні пива.

      Хоча служіння Богу для святих отців таки важливіше за друге заняття, оскільки наразі їм довелося прикрити свою пивну крамничку. Ще б пак: після перемоги в рейтингу всі запаси миттєво розкупили, а потужність монастирської броварні надто слабка для того, аби впоратися з таким шаленим попитом. Монахи, чий автовідповідач повідомляє всім охочим придбати бодай діжечку «Вестфлетерен», що наразі продаж припинено, заявляють: розширювати виробництво для задоволення ринкового попиту не в їхніх планах. «Ми не броварники, а ченці. Ми варимо пиво, щоб мати можливість вести чернече життя», — написав настоятель на сайті монастиря. Звісно, це не означає, що найкращого у світі пива тепер не буде взагалі. Щойно пивовари вироблять достатню кількість (не відриваючись від молитов і виконання своїх богоугодних обов'язків), «Вестфлетерен» знову надійде у продаж.