І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
На річкову рибу нині сезон. (Фото Марії КУЛЕБИ.)
«Ловись, рибко, велика і маленька!» — мабуть, саме так цього року примовляли службовці з Державного департаменту рибного господарства Міністерства агрополітики, бо з січня до серпня в Україні виловили таки чимало: майже 170 тисяч тонн риби та морепродуктів. Як розповів начальник держдепартаменту Сергій Алимов, попит на «дари річок і морів», зокрема й консервовані, сьогодні прямо пропорційний купівельній спроможності населення. Щоправда, за останні роки у покупців великою пошаною користуються дешеві сорти рибки: кілька, тюлька, хамса. Натомість червона та біла морська риба, така як палтус чи сьомга, користується все меншою популярністю через її дороговизну.
Хоч Україна і не належить до морських держав, для яких рибальство є основним промислом, наші теж не в тім'я биті — виловлюють такі види риби, яких немає в сусідніх державах. Це, наприклад, судак, ставрида, скумбрія та сардина, яких також люблять українські споживачі. Цього року морської та океанічної продукції експортовано аж 16 тисяч тонн. Втім, за словами Сергія Алимова, зараз продаж риби до країн Євросоюзу дуже скоротився, оскільки українське законодавство не адаптоване до європейського. Дозволи на вивезення рибної продукції до інших країн — справа затяжна. Спочатку треба пройти перевірки у ветеринарів, потім — у Міністерстві охорони здоров'я та Держстандарті. Контроль начебто потрібен, проте сама процедура проходження всіх трьох інстанцій не підвищує якості риби, затягуючи експорт у часі. І це досить прикро, бо зараз, як повідомив начальник рибного департаменту, єврокраїни скорочують кількість риболовецьких суден, у той час як попит на рибу та морепродукти залишається високим. Чому б не скористатися ситуацією?
Суттєво скорочується торгівля за кордоном і через зменшення власне вилову риби: судна настільки застарілі, що практично розвалюються на очах. Середній вік кораблів перевищує 23 роки, а технічна зношеність становить 80 відсотків. Вищеперераховані проблеми стосуються океанічної риби, якої маємо 70 відсотків від загального вилову.
Решту рибного «валу» дають прісноводні рибні господарства, в основному приватні, які з першими заморозками почали збирати «урожай». За прогнозами Держдепартаменту рибного господарства, цьогоріч підприємці мають виловити 200 мільйонів штук рибин. Не так уже й багато — по чотири на особу.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>