І Крим, і Рим, i суд

11.08.2005

      Те, що Ялта зберігає лідируючі позиції серед кримських курортів, багато в чому — це данина традиції. У той же час, вважають експерти, різке збільшення в Ялті «дикунів» і скорочення чисельності організованих відпочивальникiв є красномовним свідченням того, що місту вже просто нічого запропонувати гостям: старі готелі й санаторії або переповнені, або не відповідають вимогам часу. Нові ж практично ніхто не будує. При цьому з усіх кримських здравниць тільки третина розрахована на роботу цілий рік, а реально працюють цілорічно взагалі одиниці. У зв'язку з цим, кажуть фахівці, найвідомішому курортовi Криму просто необхідне будівництво нових санаторно-курортних установ, а ще краще — готелів, які й працюють увесь рік і завдяки басейнам, спортзалам, масажним та косметичним кабінетам мають можливість надавати додаткові послуги.

      Саме тому міська влада з розкритими обіймами готова зустрічати серйозних інвесторів. Рік тому Ялтинський міськвиконком надав в оренду на 49 років земельну ділянку ТОВ «Будсервіс XXII» (дочірньому підприємству однієї з іноземних компаній) під будівництво готелю. І хоча місце з точки зору будівництва було не зовсім вдале (воно розташоване на схилі, що повільно сповзав і загрожував зруйнувати будівлі біля свого підніжжя), проте інвестори знайшли вдале рішення: багатоповерхівку вирішили зводити на фундаменті, укріпленому 30-метровими палями, якими, до того ж, вдалося б зафіксувати і сам схил. За рік тут мав з'явитися 9-поверховий готель на 75 апартаментів з висококласним обслуговуванням і персоналом, паркінг, ресторан, магазини, спортивний клуб, декоративні фонтани, розкішні дерева, красиво оформлені клумби. Крім цього, у новому будинку низка іноземних компаній має намір відкрити свої представництва в Ялті, аби активніше  працювати в Криму. Майже рік тому «Будсервіс XXII» розпочав будівництво, вклавши в нього власні гроші. Одночасно він виставив на продаж частину майбутніх апартаментів, тим самим залучивши додаткові інвестиції.

      Одначе сталося непередбачуване: під час будівництва готельного комплексу просів фундамент прилеглого будинку на вулиці Толстого, на стінах і стелі з'явилися тріщини. Це обурило мешканця будинку Володимира Болхова. Ялтинець цілком обгрунтовано зажадав від забудовників відремонтувати його будинок. «Будсервіс ХХІІ», як це рідко буває, свою провину відразу ж визнав, звернувся в Кримський НДІ судових експертиз, щоб той оцінив збиток. У своєму висновку НДІ вказав: на ремонтні роботи потрібно 20,482 тисячі гривень. Забудовник готовий був самостійно здійснити ремонтні роботи, або виплатити потерпілому гроші. Однак той оцінив свої збитки майже в п'ятдесят разів дорожче і зажадав від компанії аж 966,503 тисячі гривень (для порівняння: за такі гроші не те що новий будинок у Ялті, а квартиру на Хрещатику можна купити). Далі — більше. Громадянин Болхов звернувся до міського суду з позовом відшкодувати йому ще й моральні збитки у розмірі мільйона гривень! При цьому, як було зазначено в позові, свій старий будинок ялтинець зажадав відремонтувати, а нову будівлю знести. Як відомо, якщо позов поданий, будь-які дії з боку відповідача на час його розгляду припиняються. Тому будівництво готелю довелося призупинити.

      Такий поворот справ, природно, обурив й інших інвесторів проекту, тобто тих, хто уже вклав гроші в майбутні апартаменти. Один із них — житель Коломиї (Івано-Франківська область) — теж подав у суд на замовника, але вже за зрив термінів здачі йому готових апартаментів відповідно до інвестиційного договору. Суд цю скаргу задовольнив і... зобов'язав будувати, щоб забезпечити права інвестора, а іншим організаціям заборонив перешкоджати будівництву.

      Таким чином  «Будсервіс ХХІІ» опинився поміж двох вогнів. Як вважає в. о. міського голови Ялти Олександр Чабанов, мешканці, які проживають поруч із будівництвом, просто спекулюють ситуацією і відверто намагаються поправити своє матеріальне становище: «На жаль, такі ситуації виникають у Ялті повсякчас. Деякі політичні партії навіть спекулюють на подібних конфліктах, намагаючись одержати грошові й політичні дивіденди, особливо напередодні виборів».

      На початку серпня Апеляційний суд Автономної Республіки Крим ухвалив рішення на користь будівельної компанії. Більше того, юридична фірма «Ілляшев та Партнери», яка представляє інтереси компанії в суді, подала зустрічний позов за зрив термінів здачі будівництва. Аби тільки такий малоприємний досвід, а також сотні тисяч збитків «Будсервісу XXII» і зірвані терміни реалізації проекту не охолодили запал тих інвесторів,  які тільки-но збираються вкласти свої мільйони в кримський берег. 

Максим КАЛАШНИКОВ.