Не дайте себе обманути

11.08.2005

      Забезпечення достовірності вимірювань — необхідна умова якісного та ефективного виконання робіт та надання послуг громадянам.

      Державне підприємство «Волиньстандартметрологія» у своєму розпорядженні має достатній набір вихідних і робочих еталонів, які дозволяють проводити повірку приладів за 11 видами вимірювань із 12, які встановлено в Україні. Ми перевіряємо 98 відсотків приладів, які перебувають у розпорядженні підприємств та організацій регіону, що дає можливість останнім проводити державну повірку, не виїжджаючи за межі області, а працівникам нашого підприємства — отримувати позитивні відгуки задоволених клієнтів.

      На виконання вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» ДП «Волиньстандартметрологія» проводить атестацію вимірювальних лабораторій підприємств та організацій. Усього в області працює 309 атестованих випробувальних лабораторій. Станом на 1 липня 2005 року вже атестовано 80 відсотків лабораторій із запланованих у цьому році.

      Захист прав споживачів працівники відділу державного нагляду здiйснюють нинi шляхом проведення ринкового нагляду. Зокрема, нещодавно Держспоживстандарт України організував одночасні перевірки на ринку нафтопродуктів. В областi було перевірено 38 автозаправних станцій, порушення виявлено на 27. Немало автозаправок продовжують традиційно «грішити» недоливом при разовому відпуску бензину. Так, на АЗС села Буяни ПП «Айслаг» встановлено значний недолив бензину споживачам. Крім того, тут використовують бензоколонки з індикацією лише обсягу виданої дози, які не дають змоги споживачам отримати інформацію про ціну та вартість відпущених нафтопродуктів, що суперечить чинним в Україні нормам. На автозаправній станції № 4 ПП ТД «Укр-Петроль» у всіх паливно-роздавальних колонок, які використовували для відпуску нафтопродуктів, та у наявного еталонного мірника минув термін повірки. Ще одним характерним порушенням є незабезпеченість АЗС повіреними еталонними мірниками, за допомогою яких оператори самі повинні контролювати достовірність дози бензину, який видає бензоколонка, під час передачі та приймання зміни.

      Як наслідок, ДП «Волиньстандартметрологія» заборонило використовувати непридатні еталонні прилади-мірники та бензоколонки на автозаправних станціях № 4 ПП ТД «Укр-Петроль» та села Буяни ПП «Айслаг». На останній АЗС повністю заборонено відпуск нафтопродуктів.

      У зоні особливої уваги перебувають i прилади — ваги та гирі — на госпрозрахункових ринках області. Упродовж першого півріччя цього року перевірено прилади на 10 із 26 ринкiв у області. Більш ніж на половині перевірених ринків виявлено порушення правил торгівлі. Ідеться про обважування споживачів, використання приладів із простроченим терміном повірки, використання побутових вагів. За результатами перевірок достовірності вимірювань до порушників — керівників ринків та суб'єктів підприємницької діяльності застосовано заходи адміністративного впливу.

Володимир СІРИЙ,
заступник директора
ДП «Волиньстандартметрологія».