І дощ — не на щастя

11.08.2005
І дощ — не на щастя

Почесний гість чемпіонату світу, президент НОК України Сергій Бубка в секторі стрибунів із жердиною. Учні Сергія Назаровича стрибають значно гірше, ніж свого часу він... (Фото РЕЙТЕР.)

      За даними офіційного сайту чемпіонату світу, учасники легкоатлетичного форуму в Гельсінкі впродовж змагань вип’ють загалом близько 500 тисяч пляшок мінеральної води з фінського регіону Асіккала. Хоча, за великим рахунком, особливої потреби освіжатися водичкою з пляшок спортсмени не мають, адже під час першості вода ллє з небес. Позавчора ввечері над столицею Фінляндії та центральним стадіоном пройшла потужна злива, через яку старти було перервано на дві години, а змагання жінок у метанні диска взагалі перенесли на 11 серпня. Саме в цій дисципліні в нас були деякі надії на українську медаль, адже результат Олени Антонової — четвертий за підсумками недільної кваліфікації. Будемо сподіватися на вдалий виступ дніпропетровки, бо результати чотирьох днів чемпіонату не принесли в нашу скарбничку жодної нагороди.

      Особливо ж провальним став для українців вівторок — ніхто із «синьо-жовтих» навіть не пройшов через кваліфікацію. У «відбірковому» метанні списа Олег Стасенко посів лише 15-те місце (64,44 м). А найприкріше за ті види програми, які в недалекому минулому вважалися виграшними й найбільш «медалемісткими» для наших атлетів. Та здобутки Інесси Кравець і Сергія Бубки давно вже стали історією, а гідної зміни не виросло. Тож Олександра Шишлюк у стрибках у довжину показала лише 18-й результат (6,40 м), а в чоловічій «жердині» ані Владислав Ревенко, ані Денис Юрченко не змогли подолати кваліфікаційну висоту 5,60 м. При цьому представник Київщини встановив планку на такому рівні із самого початку і залишився взагалі без результату, а Юрченко взяв 5,45 м, із якими, в принципі, змогли пройти до фіналу аж шестеро стрибунів, але ті, хто використав для цього менше спроб. Вихованець донецької школи натомість подолав не надто складну висоту лише з останнього разу. До речі, ще один колега наших хлопців по нещастю — американець Тобі Стівенсон. Срібний призер Афінської олімпіади через травму ноги не виконав жодної спроби.

 

ТАБЛО

Х чемпіонат світу з легкої атлетики

(Гельсінкі, Фінляндія). Призери вівторка

3 000 м з перешкодами. Чоловіки: 1. Шахін (Катар) — 8.13,31; 2. Кембої (Кенія) — 8.14,95; 3. Кіпруто (Кенія) — 8.15,30.30. Слободенюк (Україна) — 8.35,73 (не пройшов до фіналу). 800 м. Жінки: 1. Калатаюд (Куба) — 1.58,82; 2. Бенхассі (Марокко) — 1.59,42; 3. Андріанова (Росія) — 1.59,60.19.Петлюк (Україна) — 2.02,46 (не пройшла до фіналу). 400 м з/б. Чоловіки: 1. Джексон (США) — 47,30; 2. Картер (США) — 47,43; 3. Тамесу (Японія) — 48,10.