Коли вода доходить до підборіддя

09.08.2005
Коли вода доходить до підборіддя

«Динамо» в матчі з «Іллічівцем» після першого тайму «горіло», але ганьбу загасила злива.

      П'ятий тур 15-го чемпіонату України став унікальним одразу у двох відношеннях. Вперше в історії вищої ліги відбулася гра на дискваліфікованому стадіоні — дніпропетровському «Метеорі» («Дніпро» без підтримки глядачів поступився «Сталі» — 0:1). Також уперше в Україні було перервано матч («Динамо» — «Іллічівець»), який вирішили дограти наступного дня за рахунку, що горів на табло під час зупинки, — 0:1.

      З давніх часів у італійській Венеції, яка стоїть на воді, існує вислів: «Вода доходить до підборіддя». З часом венеціанці в ці слова почали вкладати ширший зміст, ніж потоп, який був звичним явищем для міста. Сьогодні цю фразу в багатьох країнах використовують у ситуації, коли людина потрапляє у безвихідь і потрібно миттєво щось вирішувати чи змінювати.

       П'ятий тур чемпіонату України визначив саме такий стан у кількох командах та організаціях, які причетні до футболу. Найближчим до італійської образності у суботу був Євген Кучеревський, який у день свого 64-річчя сказав, що вода дійшла до ватерлінії. Базова команда збірної України поступилася алчевській «Сталі», навіть не виявивши бажання перемогти. Для багатьох справді стало несподіванкою, що дніпропетровський корабель так швидко виявився готовим піти на дно. Невже від'їзд із «Дніпра» Ротаня й Венглинського не компенсували хоч наполовину Шершун і Балабанов, невже мають рацію ті, хто каже про «інстинкт самозбереження» у «збірників», які мріють потрапити на ЧС-2006? Кучеревський визнає, що сам ніяк не може пояснити нинішньої кризи. Хоч би яку налаштованість і бійцівські якості не виявляли підопічні Волобуєва, поступатися делегатам першої ліги нашому представникові в Кубку УЄФА було необов'язково. Чи на господарів так подіяли порожні трибуни (а «Дніпро» першим з українських клубів проводив матч без глядачів — це покарання за кинуті в попередніх іграх петарди)? Причому не було не лише вболівальників, а й хлопчиків, які подають м'ячі, що взагалі виглядає дивним.

      Якщо для «Дніпра» це була вже четверта поразка в сезоні, то «Чорноморцю» вистачило й першої, щоб одесити масово почали робити характерний жест ребром долоні біля шиї. До наставника «моряків» Семена Альтмана після несподіваної поразки полтавцям у прихильників команди виникли цілком логічні питання: чому не було конструктивізму в атаці, чому в центрі захисту не виявилося кандидата у збірну Ващука — при тому, що травмовано відразу трьох оборонців (Білозора, Симоненка та Скоропада), чому у воротах син Альтмана Геннадій, а не Руденко (його ім'я навіть скандували трибуни) і чому нарешті Лошанков та Нодь, які підсилили гру, так пізно вийшли на поле? «Ворскла» ж, яку, схоже, даремно записали в безнадійні аутсайдери, продемонструвала, що може чітко реалізовувати план свого досвідченого тренера. Віктору Носову після гри довелося лише вибачитися за грубість гравців, яка призвела до травми Олефіра і вилучення Мелліті.

      Ще один урок за сліпе копіювання «грецького стилю» одержав «Арсенал». ФК «Харків» красиво, натхненно й чисто переграв столичних «канонірів» і вийшов у лідери за кількістю забитих м'ячів. Чим більше розкручується чемпіонат, тим більше віриться, що підопічні Геннадія Литовченка таки мають шанс стати базовою командою збірної. Вже сьогодні вони складають половину «молодіжки», а якщо в такому темпі прогресуватимуть і далі, то й національна команда нікуди від них не дінеться.

      Найпопулярнішим рахунком туру стало 3:1, що засвідчило табло, крім Харкова, ще в Донецьку і Луцьку. «Волинь» перемогла «Закарпаття» без зайвих питань, що не завадило наставнику лучан Віталію Кварцяному видати свій черговий шедевр: «У попередніх двох іграх Шумахер був кращим, а сьогодні три наших форварди не дочекалися від нього передач. Можливо, він українських вареників наївся?»

      Цілком прогнозовано зазнав першої поразки й «Металіст», якщо згадати, де команда Мирона Маркевича провела передсезонний збір (у Донецьку, на базі «Металурга»). У кожному жарті — половина жарту. Важко розрахувати на стабільність, якщо команду зібрано нашвидкуруч і лава запасних не така довга, як хотілося б. Так «металісти» втратили сенсаційне лідерство. А щодо першого хет-трику Сершія Шищенка в кар'єрі, то тут доречна приказка: «Не було б щастя, та нещастя допомогло». Наставник донецького «Металурга» Севідов відрядив Шищенка в напад через абсолютну відсутність форвардів (навіщось продали і Мендосу, й Деметрадзе, нікого не прикупивши їм на заміну).

      Одноосібним лідером чемпіонату став «Шахтар» — єдина наша команда з когорти лідерів, для якої є зараз чужим слово «криза». Взагалі, для гірників пройти без втрат десяток турів уже стало традицією. А тут і «Таврія» змушена була швидко забути про героїчний опір, коли на 26-й хвилині було вилучено Поклонського. Гості швидко реалізували численну перевагу. Зокрема, Олексій Белік забив гол-красень ударом із 35 метрів у «дев'ятку».

      Це було в суботу, а наступного дня погода в Україні змінилася, і вода підступила до підборіддя віце-чемпіонам — динамівцям, причому в обох значеннях цього вислову. Уже втративши сенс перелаштовуватися на «час Ліги чемпіонів», кияни навіщось почали свою гру з «Іллічівцем» о 20.00. Саме тоді, коли небо над столицею зачорнили грозові хмари. Починаючи з 20-ї хвилини, гравці на стадіоні «Динамо» та «Іллічівця» перетворилися на учасників дивовижного спарингу ватерполістів, які намагаються бити по м'ячу ногами та ворожать на його «запливах» у суцільній калюжі. Не хотілося б іронізувати з того, що навіть небесна канцелярія «віддячила» киянам за «Тун». На поле підопічні Леоніда Буряка виходили з такими рішучими обличчями, що доля маріупольців не викликала сумнівів. Звичайно, можна нарікати на зливу, яка покращила шанси команди, що «сіла в захист». Але ж ніякі погодні умови не виправдають того факту, що «біло-сині» змарнували п'ять гольових моментів, один гол арбітр не зарахував (Чернат був у офсайді), а гості забили після першої помилки Гавранчича (серб не дочекався відскоку м'яча з калюжі) і виходу Грибанова віч-на-віч із Шовковським.

      Рахунок першого тайму — 1:0 на користь «Іллічівця» — та спільне рішення арбітра й інспектора матчу не продовжувати гру через несприятливі погодні умови визначили системну кризу «Динамо» та ПФЛ. Але Професійна футбольна ліга наступного дня виправилася, вирішивши не перегравати поєдинок із самого початку (чого прагнули представники «Динамо»), а дограти, починаючи з 46-ї хвилини, в тих самих складах, що були на момент зупинки недільної гри, і з тими самими жовтими картками. Матч мав поновитися вчора о шостiй вечора на тому ж стадіоні ім. Лобановського, дренаж якого навіть після капремонту не витримує жодної критики.

      До речі, як повідомляє сайт «Чемпіон», кількість голосів на бюро ПФЛ учора вранці розподілилося на користь догравання  — 8 проти 5. Після оголошення такого справедливого вердикту маріупольці відкланялися й подякували, а представник киян Євген Котельников спробував апелювати: «А як щодо КДК ФФУ?». На що виконавчий директор ПФЛ Анатолій Попов відповів: «Ніякого КДК не буде. Рішення щодо переносів матчів — прерогатива винятково бюро ПФЛ».

 

ТАБЛО

Результати матчів 5-го туру:

«Таврія» — «Шахтар» — 0:3

      12 700 глядачів

      Голи: Брандао, 27; Белік, 43; Елано, 89

      Вилучення: Поклонський, 26 («Т»)

«Металург» (Д) — «Металіст» — 3:1

      6 500 глядачів

      Голи: Шищенко, 67, 80, 90 — Джакобія, 85 (пен.)

«Дніпро» — «Сталь» — 0:1

      0 глядачів

      Гол: Акобян, 73

«Динамо» — «Іллічівець» — 0:1 (після першого тайму)

      2 000 глядачів

      Гол: Грибанов, 45

«Чорноморець» — «Ворскла» — 1:2

      8 500 глядачів

      Голи: Косирін, 16 — Онищенко, 27; Єпуряну, 54 (пен.)

      Вилучення: Мелліті, 62 («В»)

ФК «Харків» — «Арсенал» — 3:1

      0 глядачів

      Голи: Чеберячко, 32; Целих, 45; Ібрагімов, 71 — Окодува, 53

«Волинь» — «Закарпаття» — 3:1

      8 200 глядачів

      Голи: Кобін, 25 (у свої ворота); Мітич, 62; Бута, 90 — Михалик, 69

«Кривбас» — «Металург» (З) — 1:0

      12 000 глядачів

      Гол: Кашевський, 45

 

Турнірне становище команд:

      I     В     Н     П     М     О

1. «Шахтар» 5     5     0     0     10-2  15

2. «Металіст»     5     4     0     1     7-3   12

3. «Динамо» 4     3     1     0     9-2   10

4. «Волинь» 5     3     1     1     8-5   10

5. «Чорноморець»  5     3     1     1     6-3   10

6. «Металург» (Д) 5     2     3     0     9-2   9

7. ФК «Харків»    5     2     1     2     13-10 7

8. «Кривбас»      5     2     1     2     4-3   7

9. «Таврія» 5     2     0     3     5-9   6

10. «Ворскла»     5     1     2     2     5-6   5

11. «Іллічівець»  4     1     1     2     3-5   4

12. «Арсенал»     5     1     1     3     4-8   4

13. «Сталь» 5     1     1     3     3-12  4

14. «Дніпро»      5     1     0     4     4-7   3

15. «Закарпаття»  5     0     2     3     2-7   2

16. «Металург» (З)      5     0     1     4     4-12  1

      Бомбардири: Целих (ФК «Харків»), Шищенко («Металург» (Д)) — 5, Косирін («Чорноморець») — 4

 

ПЕРША ЛІГА

      Результати матчів 2-го туру: «Геліос» — «Нафтовик-Укрнафта» — 2:1 (Кандауров, 35, 47 (пен.) — Куценко, 70), «Шахтар-2» — «Сталь» — 3:1 (Мірошниченко, 55 (пен.); Онищенко, 65; Селезньов, 80 — Візьонок, 40), «Поділля» — «Спартак» (І-Ф) — 1:2 (Громов, 5 — Баранець, 52; Чернишов, 90; вилучення: Кучеренко, 90+2), ЦСКА — «Динамо-Ігросервіс» — 0:0, «Спартак» (С) — «Карпати» — 1:4 (Бредіс, 60 — Сучков, 30; Фещук, 36; Батіста, 54; Худоб'як, 65), «Газовик-Скала» — ФК «Бершадь» — 0:1 (Стус, 3), «Енергетик» — «Зоря» — 0:1 (Семчук, 12), «Оболонь» — «Борисфен» — 1:0 (Іващенко, 23), «Кримтеплиця» — «Динамо-2» — 1:2 (Войнаровський, 59 — Мілько, 36; Зарицький, 88).

      Лідери: «Карпати», «Оболонь», «Спартак» (І-Ф), ФК «Бершадь», «Зоря» — 6, «Поділля», «Шахтар-2», «Борисфен», «Сталь» (Ддз), «Геліос» — 3...

      Бомбардир: Фещук («Карпати») — 3.