Одне єдине у цілім році

04.08.2005
Одне єдине у цілім році

(РЕЙТЕР.)

      Поки ми тут з вами плавилися від спеки, у Копенгагені було прохолодно. І не лише через особливості кліматичного розташування — цими днями у данській столиці проходить 42-й Світовий конгрес... Дідів Морозів. А якщо точніше, то Санта-Клаусів, бо від наших новорічних дідусів вони таки здорово відрізняються. Не вірите — погляньте на їхніх Снігуроньок (на фото). Власне, дівчата ці називаються не Снігуроньками, а «помічницями» Санта-Клаусів, але, на щастя, помітити їх можна хіба що на таких заходах, як цей з'їзд. Інакше навряд чи навіть дуже турботливі матусі дозволяли б Сантам заходити на різдвяну гостину до своїх малюків — з такими кралями, чого доброго, дитина й без батька може залишитися...

      Утім на своєму конгресі західні Діди Морози обговорювали зовсім інші проблеми. Більше сотні Санта-Клаусів з усіх куточків світу з'їхалися до Копенгагена для того, щоб поділитися болями й радощами, пройтися святковою ходою по центру міста, відвідати у лікарнях хворих дітей і досхочу накупатися в холодній водичці протоки Ересунн. Справді, не на Сейшели ж зимовим символам їхати, щоб поплавати.

      Не обійшлося й без сенсацій. Так, поскаржившись один одному на шалені обсяги роботи, які доводиться виконувати протягом різдвяно-новорічного тижня у грудні, Санти вирішили... запровадити ще одне Різдво. Причому не коли-небудь, а в липні — аби між «старим» і «новим» святами було достатньо часу відновитися й відпочити. До того ж пролунала думка, що непогано було б розділити ці два Різдва, відвівши по одному для кожної Земної півкулі. Бо, мовляв, хіба це діло, що у Німеччині чи Канаді свято народження Ісуса відзначають з пухнастим снігом і ялинками, а в якійсь Австралії — на сонячних пляжах у бікіні при 40-градусній спеці?

      На щастя, згодом дідусі трохи охололи й вирішили не шокувати світ такими оригінальними рішеннями. Як повідомив журналістам данський Санта-господар, Різдво залишиться єдиним і відзначатиметься, як і раніше, 25 грудня (нагадаємо, конгрес проводили західні Морози, тому й Різдво у них, природно, західне). «Пропозиція «поділити» Різдво на зимове й літнє, яку висловив японський Санта-Клаус, багатьом дуже сподобалася, але зрештою ми не захотіли засмучувати мільйони дітей, які вже звикли до грудневого свята», — пояснив данець.