Друге пришестя НХЛ

03.08.2005
Друге пришестя НХЛ

Найкращим юнаком, здатним підсилити НХЛ, став Сідні Кросбі. Його на драфті «підписав» «Піттсбург».

      У Національній хокейній лізі зараз ситуація — наче на цвинтарі після другого пришестя. «Мертвий сезон», спричинений локаутом, завершено, клуби й гравці скучили за хокеєм і тепер, відпочилі та збадьорені, залюбки готуються до нового чемпіонату.

 

Календар

      Уже оприлюднено календар регулярної першості-2005/06 — енхаелівський марафон стартує 5 жовтня. Прем'єрного дня вперше в історії НХЛ зіграють усі без винятку команди. Зокрема, симпатія українських уболівальників — «Тампа-Бей лайтнінг», чинний володар Кубка Стенлі — почне чемпіонат домашнім матчем проти «Кароліни херікейнз». Додамо також, що в розкладі поєдинків НХЛ заплановано ще одну новацію — велику перерву на період з 12 по 28 лютого, пов'язану з хокейним турніром зимової Олімпіади в Турині. Завершиться регулярний чемпіонат 18 квітня, а «плей-оф» стартує 21 квітня.

Після локауту

      Нагадаємо, що перший в історії НХЛ локаут, який украв у любителів найшвидшої у світі гри цілий рік, був спричинений суперечкою між хокеїстами й Лігою: перші збільшили свої фінансові апетити, а в другої під загрозою банкрутства зменшилися можливості. Наприкінці липня обидві сторони після тривалих і складних переговорів ратифікували новий 6-річний договір. Менеджери-організатори взяли гору, адже хокеїсти погодилися на обмеження командної зарплатні рівнем 37 мільйонів доларів, хоча взимку Ліга пропонувала 42,5, а профспілка гравців-професіоналів наполягала тоді на 49 мільйонах. Відтак виконавчий директор профспілки гравців Боб Гуденау подав у відставку. Але не через те, що не зміг відстояти інтереси своїх підопічних. «Я радий, що гравці домовилися з Лігою. Це правильне рішення. Пишаюся тим, що в цьому є й моя заслуга. Я піклувався про гравців НХЛ упродовж останніх 15 років, і тепер бажаю хокеїстам успіхів з новими керівниками», — цитує Гуденау агенція TSN.

Драфт

      Хоч як би там було, а період сварок залишився позаду. Тепер у клубах змушені керуватися новою бухгалтерією, підганяючи кількість своїх зірок та їхні гонорари під установлені ліміти.

      Але спочатку відбувся традиційний драфт. Церемонія в Оттаві, щоправда, на відміну від попередніх років, була вельми скромною — з огляду на «воєнні» умови міжсезоння. Під першим номером, як і очікувалося, обрали 17-річного канадця Сідні Кросбі — він дістався клубу «Піттсбург пінгвінз». Росіян у нинішньому драфті виявилося вкрай мало — одинадцять, а найкращу позицію — лише 70-ту в загальному переліку — посів представник ярославського «Локомотива» Віталій Анікеєнко (його «підписала» «Оттава»). Цікаво, що Віталій — родом із Києва, перші свої кроки в хокеї робив у ДЮСШ «Крижинка», але в 12-річному віці переїхав до Ярославля. Із наших близьких сусідів «задрафтовані» також латиш Оскар Бартуліс і білорус Сергій Костіцин.

Контракти

      До активного укладання з гравцями клуби приступили з початку серпня. Ця «парафія» в НХЛ вельми складна, зокрема, крім «контрактників», є такі поняття, як обмежено й необмежено вільні агенти. Ринок вільних агентів офіційно відкрився увечері 1 серпня — саме до цього часу клуби мали зробити контрактні пропозиції хлопцям, які є «обмежено вільними» (як наш Руслан Федотенко), аби зберегти на них права. «Тампа-Бей», високо цінуючи заслуги українця в здобутті Кубка Стенлі і вважаючи його одним зі своїх лідерів, запропонувала вихованцеві київського хокею нову річну угоду. Федот, звісно, погодився, і тепер, за інформацією «Фокс спортс», отримає за сезон 1,3 млн. доларів.

      А ось «стіна Булін» — знаменитий російський воротар «Тампи» Микола Хабібулін — не пристав на кваліфікаційну пропозицію клубу і перейшов до категорії необмежено вільних агентів. Тобто отримав можливість вільно обирати собі будь-яку команду — де більше заплатять. Таку саму свободу вибору має і «російський» киянин Олексій Житник, колишній захисник «Баффало сейбрз». «Клинки» вирішуватимуть, чи варто «перевантажувати» платіжну відомість клубу угодою з Житником, а Олексій очікуватиме, чи не надійде вигідніша пропозиція від іншої команди.

      Однак потрібно враховувати, що локаут має стати наукою і для клубних менеджерів, і для хокеїстів: головний висновок — потрібно бути скромнішими й ощадливішими. Так, зокрема, те саме «Баффало» відмовилося від послуг лідера-нападника Мирослава Шатана. За останній сезон словак заробив 4 мільйони доларів, а тепер такий контракт для клубу «непідйомний». У схожому стилі «Нью-Йорк рейнджерс» — «команда мільйонерів» і водночас команда найбільших турнірних розчарувань — «сплавила» відомого чеського форварда Боббі Голіка.

      Для НХЛ це зараз тенденція — розраховуватися з хокеїстами, віддача від яких здається меншою, аніж витрачені на них гроші. Журналісти складають цілі списки з таких високооплачуваних «гультяїв». Нерідко в них фігурує й діаспорянин Кейт Ткачук із «Сент-Луїса». Утім «блюзмени» вирішили таки не відпускати 33-річного нападника з числа нащадків галицьких переселенців.

      Серед інших новоукладених контрактів варто виділити угоди з «Детройтом» форварда-ветерана Стіва Айзермана, з «Далласом» — захисника Сергія Зубова, з «Анахаймом» — воротаря Іллі Бризгалова та оборонця Сандіса Озоліньша, з уже згаданим «Баффало» — ще одного захисника, Дмитра Калініна.

      Важливий нюанс: якщо енхаелівські клуби прагнуть здешевити оплату праці хокеїстів, то команди чільних європейських чемпіонатів — навпаки. Минулий рік став благословенним часом для першостей Росії, Чехії, Швеції, куди на час локауту перебралися численні зірки з-за океану. І тепер вони ще думають, що обрати: високу марку та запеклість НХЛ чи високі гонорари в Європі й Сибіру. Непростий вибір, зокрема, стоїть перед Миколою (Ніком) Антроповим, який може лишитися в ярославському «Локомотиві», але отримав запрошення назад — у «Торонто». «Торгується» навколо омського «Авангарду» зірковий чех Яромир Ягр. А ось уродженця Донеччини, гравця збірної Росії Олега Твердовського вже точно вважають колишнім гравцем «Авангарду», бо він отримав заманливі пропозиції від воскресенського «Хіміка» і ще кількох колективів російської суперліги, водночас Олега кличуть «Детройт» і «Кароліна». Екс-харків'янин Дайнюс Зубрус, хоч і перебуває зараз у Канаді, на наступний сезон, швидше за все, залишиться в тольяттинській «Ладі». Не надто бажає міняти Росію на Північну Америку й один із найзірковіших молодих канадців — Дені Хітлі, який грав за казанський «Ак барс».

      Але НХЛ, як кажуть, і в Африці НХЛ. Час розуміти, що в професійному хокеї головне таки не гроші, а рівень гри та її дух. Саме з урахуванням цих критеріїв ковзани, ключка й шайба не відпускають славетного Маріо Лем'є. Після церемонії драфту власник «Піттсбурга», якому 5 жовтня — в день початку нового чемпіонату — виповниться 40 років, заявив, що планує виходити на лід ще 2-3 сезони, якщо раптом не виникне проблем зі здоров'ям. Тож у НХЛ буде на що подивитися. Супер-Маріо, даєш 760-ту шайбу!

 

ЦИТАТА

      «Я дуже радий, що повернувся до «Тампи», — заявив Руслан Федотенко, коментуючи підписання нового контракту з «блискавками». — З нетерпінням очікую того моменту, коли я, мої одноклубники й тренери знову станемо до роботи».

      Нагадаємо, що в першості-2003/04 форвард збірної України зіграв за «Лайтнінг» 77 матчів і набрав 39 очок (17+22).