ЗАПИТУВАЛИ-ВІДПОВІДАЄМО

30.07.2005

      У 2004 році Верховна Рада прийняла закон про статус дітей війни, куди потрапляють діти, народжені, здається, з 1934 по 1944 рік. Начебто за цим законом надаються якісь пільги та доплати до пенсій. Я сама 1937 року народження, здала ще в листопаді необхідні документи, але після того нічого не чути. Можливо, цей закон не вступив у дію? Розкажіть, будь ласка, про його положення?

Ганна Івасюк,
Вінницька область.

     

      Як пояснили  «УМ» у Міністерстві праці та соціальної політики, Закон України «Про соціальний захист дітей війни» набирає чинності з 1 січня 2006 року. До дітей війни віднесені особи, які є громадянами України та яким на час закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) було менше 18 років.

      Згідно з законом, дітям війни будуть надаватися наступні пільги:

— право на переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників;

— використання чергової відпустки у зручний для них час; одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;

— виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;

— першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;

— безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування у сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання;

— право на 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання.

      Пенсії дітям війни або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

      Міністерство розробило проект постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок видачі посвідчень дітям війни», який у даний час узгоджується з центральними органами виконавчої влади. Після погодження документа щодо підтвердження статусу дітей війни органи праці та соціального захисту населення повідомлять про порядок і строки видачі цих документів.

 

      Моя родина проживає в селі, а тому й запитання моє стосується сільського життя. Дуже часто в газетах, на радіо й по телебаченню відповідають на запитання, як будуть нараховуватися пенсії. Та ніде жодного разу я не чула, як буде нараховуватися пенсія працівникам сільського господарства. На яких умовах і в яких розмірах?

      А ще мене цікавить, як нараховують пенсії багатодітним матерям.

      Я народила і виховала восьмеро дітей. Після народження сьомої та восьмої дитини виходила на роботу, коли дитині виповнювалося шість місяців.

      Також з газети дізналася, що маю право піти на пенсію, коли п'ятій дитині виповниться 14 років. Хотілося б знати, куди звертатися, як нараховують та хто має виплачувати таку пенсію. А також скільки потрібно мати робочого стажу.

Родина Драчук,
Житомирська область.


     
У Міністерстві праці та соціальної політики «УМ» пояснили, що пенсія сільгоспвиробникам нараховується на загальних підставах. Тобто розмір пенсії залежить від тривалості трудового стажу та розміру заробітної плати, з якої сплачувались внески. Жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро або більше дітей до 14-річного віку, в тому  числі  усиновлених,  пенсії  на пільгових умовах призначаються  незалежно  від  віку та наявного трудового стажу. Право на таку пенсію мають жінки, які зайняті на  постійній  роботі в сільськогосподарському виробництві у колгоспах, державних господарствах, міжгосподарських підприємствах, кооперативах, а також у фермерських та інших господарствах незалежно  від  форм  власності  та господарювання.

      Відповідно до статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються громадянам, зокрема матерям, які народили п'ятеро і більше дітей та виховали їх до восьмирічного віку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку. Мінімальний розмір пенсії за віком, за наявності в чоловіків 25 років, а у жінок — 20 років страхового стажу, встановлено в розмірі прожиткового мінімуму, визначеного законом для осіб, які втратили працездатність (332 гривні).

      Крім того, в даний час на підпис Президенту України подано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо зниження граничного віку п'ятої дитини в разі призначення пенсії багатодітним матерям), згідно з яким, жінкам, якi народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, передбачено виплату дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку (55 років), за наявності не менше 15 років страхового стажу. Зазначені пенсії фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України.