На шляху до прозорості

28.07.2005
На шляху до прозорості

      На минулому тижні Міністерство палива та енергетики створило громадську колегію. Судячи зі слів керівника міністерства Івана Плачкова, він має намір разом з цим новоутвореним органом побороти чимало негараздів, починаючи із заплутаності у майнових правах і закінчуючи реорганізацією галузі. Таким чином на новостворену громадську колегію лягає місія служити своєрідним рупором у діяльності Мінпаливенерго. Принаймні зрозуміло одне: новостворена колегія — це позитивний крок до прозорості роботи відомства, яка досі була досить закритою для громадськості. А от ефективність роботи цієї колегії тепер залежить від тієї ж громадськості — стверджує Іван Полтавець, провідний експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій і член громадської колегії.

      Загалом, до складу колегії входять представники громадських організацій, профспілок, інших об'єднань громадян, а також журналісти, спеціалісти ПЕК. Головою ж обрано генерального директора енергетичної консалтингової групи Анатолія Шеберстова. За кілька годин після свого створення громадська колегія взяла участь у розгляді підсумків роботи ПЕК України за перше півріччя 2005 року. «Ми маємо опрацювати подальшу модель роботи нафтогазового комплексу», — зазначив Іван Плачков. Подбати про це він закликав, посилаючись на те, що енергомісткість ВВП в Україні втричі вища, ніж середня у світі та Європі загалом.

      З подальшої доповіді міністра вималювалася досить позитивна картина розвитку діяльності паливно-енергетичного комплексу України за перше півріччя 2005 року. За його словами, з початку року значно збільшено ВВП: хоча нині це 4 відсотки, та до кінця року, за прогнозами міністра, відбудеться стрибок до 8 відсотків. Цьогоріч зростання обсягів виробництва електроенергії становило майже 80 мільярдів кіловат-годин, що на 1 мільярд 200 мільйонів більше, ніж за відповідний період минулого року. Варто зауважити, що експорт електроенергії за перше півріччя цього року збільшився майже у 2,3 раза. Проводяться переговори щодо експорту енергії до Білорусі та Прибалтики. Однак ціни на експортований товар досить низькі.

      Утім це не заважає енергетикам спільно з Європейською Комісією в рамках програми «Захист» створювати проект підтримання входження України до трансєвропейських електромереж, що допоможе Україні в подальшому зміцнити свої економічні можливості. Передбачено здійснити реконструкцію теплоелектростанцій, аби збільшити експортний потенціал енергетичної галузі. Ясна річ, головною проблемою залишаються ціни на енергоносії, які цьогоріч, за словами фірм-виробників, мають збільшитися. Однак міністр не поспішає зі збільшенням тарифів. «У нас є багато порушень, пов'язаних із нецільовим використанням фінансів. Тож головне завдання — це контроль і забезпечення правильного розподілу грошей і цілковита фінансова стабільність. Лише за цієї умови варто говорити про підвищення тарифів», — вважає Іван Плачков.

Людмила ТОМАШЕВСЬКА.