Халявного сиру у Швейцарії не буває

28.07.2005
Халявного сиру у Швейцарії не буває

Героєм 22-річного воротаря гостей Якуповича кияни зробили самі. (Фото Василя ГРИБА.)

      Хоч як би виступали наші клуби минулого сезону, а нової зустрічі з єврокубками вболівальники завжди чекають з новими сподіваннями. Підтвердженням цього став переповнений позавчора стадіон «Динамо», де кияни першими з-поміж наших клубів стартували в євротурнірах-2005/06.

      Срібні медалі в національній першості змушували підопічних Леоніда Буряка стартувати у відборі до Ліги чемпіонів уже в липні, у другому раунді кваліфікації. Якщо згадати, як важко останніми роками динамівці входять у сезон, певні побоювання за стан команди у фахівців були. До того ж і суперник випав хоч і зовсім не титулований і не іменитий, зате амбітний. Заснований у 1946 році швейцарський «Тюн» у вищому дивізіоні своєї країни проводить лише п'ятий сезон, але зліт команди останнім часом змушує з нею серйозно рахуватися. Молодий тренер гостей Урс Шененбергер сам назвав несподіваним друге місце «червоних» у минулому чемпіонаті Швейцарії. Однак, підсиливши склад, керівництво клубу поставило за мету нинішньої першості чемпіонство. Остання перемога у Швейцарії над кращою командою країни — «Базелем» (3:0) — підтверджує, що амбіції не безпідставні.

      До речі, на передматчевій прес-конференції Шененбергер здивувався, дізнавшись від журналістів, що тренування «Тюна» було закритим для ЗМІ. «Постаралася» наша міліція, виявивши непотрібний порив у бажанні відгородити іноземців.

      У Києві «Тюн» дебютував у Лізі чемпіонів. Так само, між іншим, дебютував і наставник «Динамо» Леонід Буряк, який узагалі півтора року після розлучення з національною збірною відпочивав від футболу.

      Шапкозакидацьких настроїв у таборі «біло-синіх» не було. Горан Гавранчич, зокрема, порівняв «Тюн» за рівнем гри з «Трабзонспором», зі скрипом подоланим киянами торік. Нинішня висока конкуренція за місце у складі динамівців змушує кожного діяти на повну котушку в будь-якій зустрічі, адже помилка може призвести до заслання на лаву запасних. Про це вже знають Юссуф і Саблич. Щоправда, ті, хто приходить на заміну, також далеко не безгрішні. Тому часом і постає питання, чи не минули вже кращі часи, скажімо, Леко та Несмачного. Хорват позавчора багато невимушено помилявся в центрі поля, а український захисник систематично втрачав «своїх» гравців у власному штрафному майданчику.

      Не в кращих кондиціях і квартет київських бразильців. Клебер і Родріго навіть не потрапляють у заявку на матч, Рінкон, виходячи на заміну, занадто часто бере гру на себе. Більш-менш пристойно виглядає Родольфо, але й він одного разу упустив забивного форварда гостей Мауро Лустрінеллі, котрий віддав гостру передгольову передачу у штрафний майданчик.

      Ротаня, як і Белькевича, вистачає лише на першу половину матчу. Брак необхідних фізичних кондицій у більшості динамівців впадає в око навіть на тлі посереднього «Тюну». А помилки в захисті й середині поля нерідко стають фатальними.

      Поки всі ще були «свіжими», перевага «Динамо» бачилася тотальною. Кілька кутових, небезпечні удари головою Ротаня й Реброва, які однак не стали результативними, «запороті» за поганою звичкою два шанси Максима Шацьких, за логікою подій на полі, мали б втілитися у гол. Швейцарці діяли у захисті в лінію, й господарі нерідко цим користувалися, особливо Олег Гусєв на правому фланзі. Врешті-решт, він і пробив 20-річного боснійського голкіпера Якуповича з меж штрафного майданчика після довгого пасу екс-лондонця і вдалої скидки узбека. Новий міні-штурм і обстріл воріт «Тюна» зусиллями Несмачного, Белькевича, Ротаня й Гусєва успіху не приніс. А у зворотній контратаці українська команда сама собі «намалювала» гол. Гусєв вибив м'яч у центр своєї штрафної замість ауту, Шовковський налякав Родольфо, хоча також мав виносити шкіряну кулю подалі, і від стегна бразильця снаряд закотився за спину воротареві збірної України — 1:1.

      І хоча черговий вдалий прохід флангом того самого Гусєва Макс Шацьких нарешті вдало завершив ударом у дотик (2:1), у другому таймі ситуація, попри сподівання фанів, змінилася не в кращий для нас бік. Заміни у виконанні Буряка нагадали не надто впевнене володіння Леоніда Йосиповича цим тренерським ходом ще з часів керування збірною. Маріс Верпаковскіс узагалі загубився, відзначившись лише «в'їздом» у Якуповича і жовтою карткою вже на першій хвилині перебування на полі. Рінкон поки що здатен зробити щось конструктивне в матчі хіба що із «Сталлю», а молодий дебютант ЛЧ Алієв чомусь частенько перебував на місці правого захисника, хоча одного разу таки зміг ударити. Слід зазначити, що героєм матчу став Елдін Якупович: худорлявий голкіпер із виглядом підлітка «тягнув» усе, що можна й не можна. Утім, влучаючи у голкіпера з лінії воротарського майданчика, як це робили Юссуф після кутового і Ротань після чудового пасу з лівого флангу Гусєва, динамівцям важко розраховувати на щось суттєве. Під кінець гра господарів розладилася, а «тюнівці», розірвавши київський захист одного разу, могли навіть повести в рахунку (виручив Шовковський).

      Швейцарці раділи перед кількома десятками своїх фанів (вояж футбольним туристам обійшовся у 700 доларів) так, наче виграли у гранда. Хоча, здається, зарано. Посипати голову попелом підопічним Буряка не варто. Все ж таки їхній клас явно вищий, ніж у суперника, що дозволяє розраховувати на мінімальну перемогу на виїзді. Треба лише (якби це було так просто!) уважніше зіграти в обороні й використати свої супершанси. Можливо, Реброва нарешті задіяти як чистого форварда, а не розпасовщика?

      Почекаємо динамівського «ТЮНінгу» й реваншу. До речі, матч-відповідь відбудеться 3 серпня у Берні, адже тюнський «Лахенштадіон» не відповідає вимогам УЄФА.

 

ТАБЛО

Перший відбірковий матч другого кваліфікаційного раунду:

«Динамо» (Україна) — «Тюн» (Швейцарія) — 2:2

26 липня. Київ. Стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського. 18 000 глядачів

      Суддя — Деян Делевич (Сербія і Чорногорія)

      «Динамо»: Шовковський, Родольфо, Гавранчич, Несмачний, Юссуф, Гусєв, Ротань, Белькевич (Рінкон, 57), Леко (Алієв, 86), Шацьких (Верпаковскіс, 57), Ребров

      «Тюн»: Якупович, Паллас, Мілічевич, Деумі, Ходжич, Леандро (Бернарді, 89), Адріано (Гонсалвеш, 30), Гербер (Желсон, 86), Егертер, Феррейра, Лустрінеллі

      Голи: Гусєв, 20; Шацьких, 45 — Родольфо, 41 (у свої ворота); Егертер, 66

      Попередження: Верпаковскіс, 58 — Деумі, 42; Егертер, 75

 

ПІСЛЯМОВА

      В очікуванні на спілкування з представниками команд, журналісти тусувалися у дворику динамівського стадіону, коли раптом заметушилася охорона. Виявляється, зі стадіону «вивозили» колишнього главу держави — Леоніда Кучму. Як тут не вірити в прикмети! Кучма — тепер уже пенсіонер — знову приніс українцям неприємності. Нефартовий Данилович. На відміну від Ющенка.

      Першим на післяматчеву прес-конференцію прийшов головний тренер «Тюну» Урс Шененбергер. Причому молодий наставник так швидко вбігав сходами, що мало хто з представників мас-медіа за ним устигав. Протягом спілкування часом виникали непорозуміння, бо господарі чомусь не спромоглися знайти перекладача з німецької, який володів би футбольною термінологією.

      Урс Шененбергер, головний тренер «Тюна»:

      — Перша гра в розіграші Кубка чемпіонів для нас виявилася вдалою. Моменти для взяття воріт були в обох суперників, але рахунок 2:2 залишає кращі шанси на вихід до наступного раунду нам. Відзначу прекрасні дії голкіпера Якуповича, добрі фізичні кондиції всієї команди, сконцентрованість протягом усього матчу — ці фактори й дозволили нам досягти прийнятного результату. Грати на 0:0 вдома ми не будемо й так само намагатимемося використати свої шанси в атаці.

      Леонід Буряк, головний тренер «Динамо»:

      — Вважаю результат гри незакономірним — усі ми незадоволені нічиєю. Створили чимало моментів біля воріт суперника, володіли ініціативою, але підвела реалізація. Чесно кажучи, я очікував складнішої гри. Самі зробили забагато дитячих помилок. Гусєв скинув м'яч у центр штрафної — отримали перший м'яч, ледь не «привіз» два голи Несмачний. Занадто нервувалися наші центральні захисники, але міняти їх у кожному матчі я не можу: в запасі вже сидить Саблич. Родольфо і Гавранчич проти суперника такого рівня мали діяти впевненіше... Але всі зіграли на своєму рівні готовності на сьогоднішній день. Я не можу гарантувати позитивного результату, але у Швейцарії ми намагатимемося виправити ситуацію.

      Сергій Ребров, нападаючий «Динамо»:

      — Ми звикли, що суперники проти нас у Києві грають у захисній манері. Поєдинки з «Металургом» (Запоріжжя. — Ред.) і «Тюном» схожі, хіба що у швейцарців більш кваліфіковані форварди. Ми активно пресингували в першому таймі, тому по перерві далася взнаки втома. Глобальні висновки робити зарано, почекаємо на матч-відповідь.