По закону чи «по-сусідськи»

26.07.2005

      Ще 16 травня ц. р. координаційна рада голів осередків політичних партій і громадських організацій міста Миргорода надіслала заяву найвищим посадовим особам держави — Президенту, Голові Верховної Ради, а також Генеральному прокурору. В ній викладено факти, що вказують на прямі ознаки порушень чинного законодавства посадовими особами місцевого самоврядування і особисто міським головою Олександром Паутовим. Ідеться про далеко не безневинні «витівки» посадовців при розподілі житла, наданні земельних ділянок, використанні бюджетних коштів, патронуванні «козирних» об'єктів будівництва тощо. У заяві, яку підписали більше десяти членів координаційної ради — керівників місцевих осередків партій і громадських організацій демократичного спрямування — повідомлялося також про попередні багаторазові звернення з цього приводу до облдержадміністрації, прокуратури та інших державних органів. Але їх усі або просто ігнорували, або переадресовували миргородському міжрайонному прокурору пану Балакшію, від якого ми одержували формальні відписки. Але то ж було за старої влади...

      Після помаранчевої революції, сподівалися, ситуація зміниться. Та, одержавши чергову відписку, вирішили діяти рішучіше. Тож у згаданій заяві разом із вимогою створити й направити в Миргород спеціальну комісію для перевірки наведених нами фактів висловили твердий намір у випадку невиконання тієї вимоги у двадцятиденний термін блокувати рух потягів на магістралі Харків — Київ. Після цього обласна влада ніби «заворушилася». За два дні до закінчення обумовленого терміну нам таки пообіцяли створити комісію. Зустрівшись із чотирма членами координаційної ради, перший заступник голови облдержадміністрації, соціаліст Віктор Іноземцев уже наступного дня, 6 червня, затвердив склад «робочої групи», яка через два дні приїхала до Миргорода. Отже, тепер справедливість восторжествує?

      Прикро, але сподівання багатьох миргородців домогтися її виявилися марними. Перший тривожний «дзвіночок» для них пролунав, коли по місцевому радіо й телебаченню повідомили, нібито згадана робоча група прибула до Миргорода на запрошення... міського голови. Далі — більше. 10 червня керівник групи, головний спеціаліст оргвідділу апарату облдержадміністрації пан Андрєєв повідомив трьом членам координаційної ради про те, що й її заяву перевіряючим із Полтави надав усе той же міський голова Паутов. То, може, він сам себе й «перевірятиме»? Тим паче що, як з'ясувалося, до складу робочої групи не включили представників прокуратури, податкової адміністрації, управління земельних ресурсів, хоча «їхніх» питань у нашому зверненні було чи не найбільше.

      Чим же займалася комісія у Миргороді? Не знаємо. Нам не повідомляли. Всупереч здоровому глузду і чинному законодавству, авторів заяви при розгляді викладених у ній фактів на засідання робочої групи не запрошували. Тому, як і абсолютна більшість миргородців, тепер змушені послуговуватися чутками, які «гуляють» у місті: мовляв, гостей із Полтави ті, на кого ми скаржилися, щедро пригощали, а підлеглі останніх якраз і готували для перевіряючих відповіді на наші запитання... Чутки, звісно, аргумент ненадійний. Але спробуйте-но знайти певніший за умов, коли членів координаційної ради так і не ознайомили з підсумковим документом робочої групи, замість нього нам зараз намагаються підсунути вибіркову інформацію, «розчинити» найсуттєвіше в деталях. А найголовніше, після від'їзду тієї робочої групи у Миргороді нічого не змінилося.

      Хоча ні, клопотів у місцевих можновладців і чиновників останнім часом таки побільшало. Правда, вельми специфічних. На світ Божий вони витягли ще одне наше звернення до вищих керівників держави від 7 квітня ц. р. з приводу порушення мером Олександром Паутовим Закону про вибори Президента України. Вказуючи на конкретні факти забороненої для посадовців місцевого самоврядування агітації за провладного кандидата, тиску на виборців, ми просили «вищестоящих» керівників, правоохоронців дати їм належну оцінку. А одержали відповідь від начальника управління з питань внутрішньої політики тієї ж Полтавської облдержадміністрації Олексія Зайченка, в якій він повідомляв про те, що «керівники місцевого самоврядування міста виявили готовність у судовому порядку довести безпідставність висунутих проти них звинувачень у протиправній діяльності». Не знаю про всіх «керівників», а мер Паутов справді наприкінці травня подав позовну заяву до суду про захист власної честі й гідності, в якій просить стягнути з сімнадцяти (!) авторів звернення по 100 гривень. Перше судове засідання призначене на кінець липня.

      Судами нас не залякати, свою правоту ми готові доводити будь-де. Знаємо і про те, що такі судові баталії можуть тривати роками. Певно, ті «керівники місцевого самоврядування» саме на це й сподіваються. В надії відволікти увагу від беззаконня та владного і чиновницького свавілля у Миргороді, про які ось уже кілька років буквально волають представники тамтешніх осередків партій і громадських організацій демократичного спрямування.

      Власне, з приводу місцевої влади, правоохоронних та контролюючих органів у нас немає жодних ілюзій. Тож найбільше вразила байдужість, зневага до повноважних представників громади «вищестоящої» влади , передовсім обласної. Тієї, яку ми нібито ж і «посадили» у владні крісла своєю активною участю в помаранчевій революції. Оті знущальні відписки, обхідні маневри з комісією у прагненні за будьяку ціну «не здати» своїх людей вона ж буквально «списує» з часів кучмізму і «совка». Ще тільки-но дізнавшись про «патронат» над перевіркою нашої заяви першого заступника голови облдержадміністрації Віктора Іноземцева, чимало миргородців прогнозували її результат: мовляв, він же тривалий час очолював райдержадміністрацію і районну раду в сусідньому Великобагачанському районі, тож усе вирішуватимуть саме його «сусідські» стосунки з нашим мером. Тоді вірити в це не хотілося. «А тепер?» — запитують нас земляки. Що їм відповісти?

Аза ШАХМАМЕТЬЄВА,
координатор ради голів осередків політичних партій
та громадських організацій Миргорода.