Їхня відповідь «Шреку»

23.07.2005
Їхня відповідь «Шреку»

Кадр із мультфільму «Альоша Попович і Тугарин Змій».

      Не так давно мультфільм «Альоша Попович і Тугарин змій» російського мультиплікатора Костянтина Бронзіта  «прокочувався» в наших кінотеатрах, а затим став лауреатом ХІІ Фестивалю комедійного кіно і гумору «Золотий Остап» (вручення статуеток пройшло в Петербурзі). Тепер колекція нагород творчого колективу поповнилася черговою відзнакою: мультик назвали найкращим повнометражним твором на Міжнародному фестивалі анімаційного кіно в найбільшому місті Бразилії – Ріо-де-Жанейро.

      Таку високу оцінку роботі російського сценариста, режисера і художника анімаційного кіно дали найприскіпливіші критики – глядачі, а їх, як відомо, і не підкупиш, і не обдуриш. Воно й не дивно: гарна анімація, цікавий сюжет, дотепні жарти з ухилом у «коміксовий» фольклор не могли залишитися поза увагою публіки. Досить сказати, що за цим сюжетом і з цими героями вже навіть популярна комп’ютерна гра з’явилася. А сюжет полягає в тому, що тупуватий уродженець Ростова, богатир Альоша, в компанії коня Гая Юлія Цезаря, який уміє розмовляти, сяк-так захищає руську землю від тугарського війська на чолі з його провідником. У цій відповіді Голлівуду є помітні запозичення із «Шрека», але глядачі сприймають його «на ура».

      До речі, роботи російських майстрів анімаційного кіно вже не вперше завойовують визнання в Бразилії. Так, два роки тому переможцем огляду стала російська стрічка режисерів Михайла Адашина і Чарльза Свенсона «Букашки», третій приз отримав фільм «Бог» того ж таки Костянтина Бронзіта.

      Престижний фестиваль, який проходив у Ріо вже тринадцятий раз, представив на суд глядачів загалом 369 творів із 41 країни світу. За 9 днів свято анімації відвідали понад 60 тисяч глядачів, які визначили переможців у всіх без винятку номінаціях.