Нашi люди в Голлівудi

22.07.2005
Нашi люди в Голлівудi

Алла Корот.

            Відомо, Голлівуд — кінематографічний Вавилон. Свій значний внесок у розвиток кінематографічної столиці світу зробили й вихідці з України. В інтернеті не бракує сайтів, присвячених славетним вихідцям з України, але на написання цієї статті підштовхнув, мабуть, найдосконаліший iз них — http://www2.uwindsor.ca/~hlynka/ukfam.html. Доктор Мирон Глинка iз факультету математики і статистики Університету Віндзор, що в канадській провінції Онтаріо, поставив собі за мету створити своєрідну «Залу слави України», де були б представлені найвидатніші українці з різних галузей науки, культури та спорту. Наразі звертаємо увагу на «український Голлівуд».

 

Перша хвиля еміграції

      З представників першої хвилі еміграції з України кінця ХІХ та початку ХХ століття більший внесок у розвиток Голлівуду та західної популярної культури загалом зробили все ж українські євреї, ніж власне українці. Відомий американський кінопродюсер Льюїс Селзнік (1870—1933) народився у Києві, але реально прославився його син Девід О. Селзнік, який був продюсером найбільшого кіношедевру всіх часів «Віднесені вітром» та ще цілої низки фільмів, що належать до класики американського кіно. Українське коріння має власник великої канадської телемережі CanWest Global Іззі Аспер. Його бабуся Голда Барська та дід Бен-Зіон Звет походили з середовища українських євреїв-ортодоксів. Засновник та голова першої і найбільшої до цього часу у Великій Британії приватної телемережі, одна з найвидатніших постатей в історії британського телебачення Лев Грейд (помер 1998 року) народився 25 грудня 1906 року в маленькому селі Токмак поблизу Одеси як Луїс Виноградський. Лев Грейд був, зокрема, першим продюсером програми «Маппет-шоу» та інших популярних у світі телесеріалів. Засновник однієї з трьох найбільших американських телемереж Сі-Бі-Ес Вільям Пейлі також є сином емігрантів з України. Американський кінорежисер та продюсер Анатоль Литвак (1902—1974) народився у Києві в єврейській родині як Михайло Анатолієвич Литвак. У 20-х роках він через Німеччину потрапив до Франції та Великої Британії, де зняв кілька вдалих фільмів, але більша частина його кар'єри пройшла у Голлівуді. Один із кращих американських акторів золотої доби Голлівуду Пол Муні (1895—1967), який мав п'ять номінацій на «Оскара», народився у Львові як Мешилем Меєр Вайзенфройнд. Славетний американський актор, кінорежисер та засновник кращої у США акторської школи Лі Страсберг (1901—1982) народився у містечку Буданов (тепер Тернопільської області).

      Батько Леонарда Бернстайна (1918—1990) — Сем — за роки життя в Україні знав лише українські народні пісні та музику місцевих єврейських виконавців — клейзмерів, а його син став одним із найвидатніших композиторів та диригентів Америки ХХ століття. Елмер Бернстайн (народився 1922 року) писав багато музики для кіно (зокрема, до легендарної «Чудової сімки»), став лауреатом «Оскарів» та «Еммі». Його мати Селма Файнштейн народилася в Україні. Класик американської музики Джордж Гершвін (1898—1937) та його брат, автор текстів до багатьох пісень Джорджа та інших американських композиторів — Айра Гершвін (1896—1983) походять із родини єврейських емігрантів з України. Мало хто знає, що «золота» пісня Джорджа Гершвіна Summertime створена за мотивами української колискової «Ой ходить сон». Він також написав «Козацьку любовну пісню», яка є обробкою української народної пісні «Їхав козак за Дунай». Якщо вже говорити про обробки українських пісень, то першим хітом 1939 року відомої американської співачки та акторки Діни Шор стала пісня Yes My Darling Daughter («Так, моя люба донечко»), яка є ні чим іншим, як обробкою пісні «Ой не ходи Грицю», авторство якої приписують легендарній Марусі Чурай. Інший відомий американський композитор Вернон Дюк (1903—1969) народився, щоправда, у російському місті Псков як Володимир Дукельський, але його дитинство та юнацькі роки пройшли у Києві. Він є автором титульної пісня до класичного фільму «Квітень у Парижі». Керівник популярного американського оркестру Tijuana Brass Херб Алперт є сином трубача Лейба Алперта із міста Радомишль (тепер Житомирської області). Американська кінозірка Денні Кей (1913—1987) є сином єврейського шевця з України. У класичній американській стрічці «Генеральний інспектор» (американська кіноверсія гоголівського «Ревізора») Кей співає пісню «Їхав козак за Дунай». Батьки дуже популярного американського актора Дастіна Хоффмана також походять з України. Великою зіркою Голлівуду 30-х років була народжена у Дрогобичі акторка німецького походження Елізабет Бергнер, яка 1935 року номінувалася на «Оскара» за роль у картині «Від мене ніколи не втечеш».

Українці в Голлівуді

      Одним із творців популярного героя коміксів та кінофільмів Спайдермена (Людини-павука) є Стів Дітко (народився 1927 року). Художник-аніматор Володимир Титля (1904—1968) був одним із найближчих сподвижників Волта Діснея і створив цілу низку популярних мультперсонажів, іншим відомим американським мультиплікатором є народжений у Львові Нестор Буртник. «УМ» уже не раз писала про життя та творчий доробок провідного представника американського художнього авангарду Енді Воргола (1928—1987), який є вихідцем із родини українців-русинів зі Східної Словаччини і при хрещенні був названий Андрієм Вархолою. Воргол відомий своїм внеском в авангардне кіно США. Один з кращих американських композиторів музики для кіно («Оскар» за музику до класичного вестерну «Рівно опівдні») Дмитрі Тьомкін (1899—1979) народився в Полтаві, у США навіть видано поштову марку на його честь.

      Першою зіркою Голлівуду українського походження стала Анна Стен (1908—1993). Вона народилася в Києві в родині українського балетного маестро Петра Фесака та шведської акторки. Вже в 15 років акторський талант дівчинки помітив Станіславський і забрав її на навчання до Російської академії кіно у Москві. Пізніше вона була зіркою московського Художнього театру, наприкінці 20-х років знялася в 12 радянських фільмах, але потім емігрувала до Німеччини разом зі своїм чоловіком-режисером Федором Оцепом, де вони спільно зробили два фільми за Достоєвським: «Брати Карамазови» (1930) та «Вбивство Дмитра Карамазова» (1931). В обох вона виконала роль Грушеньки. Ці ролі зробили її культовою фігурою в Європі і відкрили шлях до Голлівуду, де славетний продюсер Сем Голдвін намагався ліпити з актриси «другу» Грету Гарбо чи Марлен Дітріх. Замість «другої» Анна Стен стала просто зіркою голлівудською і з'являлася у фільмах та на театральній сцені до 1962 року.

      Зіркою американського кіно міг стати актор українського походження Нік Адамс (народився 1931 року), його називали «другим Джеймсом Діном». 1963 року Адамс був номінований на «Оскара» за роль у фільмі «Сутінки честі». З нез'ясованих причин Нік Адамс 1968 року пішов із життя.

      Американський актор Джордж Монтгомері (1916—2000) був молодшим із 15 дітей у родині українських емігрантів, які поселилися в Америці на фермі в штаті Монтана. Американський актор українського родоводу Джон Ходяк (1914—1955) найбільший успіх мав у 40-х роках, передусім завдяки ролі у фільмі Альфреда Хічкока «Рятувальна шлюпка». Також українського походження був славетний голлівудський актор Волтер Маттау (1920—2000). Він не раз згадував про це в інтерв'ю, а у фільмі «Домашні виклики» виконав роль американського лікаря українського походження.

      Україна дала Голлівуду лише дві справжні суперзірки: актора Джека Пеленса (народився 1919 року в багатодітній українській шахтарській родині як Володимир Палахнюк) та кінорежисера Едварда Дмитрика. Дала... і забула. На жаль, ці гранди американського кіно так ніколи і не були гідно вшановані на землі, звідки походять їхні батьки. Джек Пеленс став легендарним у 50-х та 60-х роках ХХ століття завдяки виконанню ролей різноманітних шибайголів, ковбоїв, злочинців і «міцних чоловіків» у мелодрамах, мав три номінації на «Оскара», але лише раз отримав почесну статуетку за роль у комедійному вестерні «Міські піжони» (1991). Втім глядачі пам'ятають його передусім за ролями у стрічці «Несподіваний страх», де його партнеркою була розкішна голлівудська кінодіва Джоан Кроуфорд, та одним із кращих вестернів в історії американського кіно «Шейн» (1953). Джек Пеленс є активістом українського життя Америки, милою та лагідною за вдачею людиною, а ролі негідників йому діставалися тому, що під час війни він був пілотом військового бомбардувальника, був збитий, горів у літаку і при цьому фактично втратив усю шкіру обличчя, яке йому відтворювали у військових шпиталях упродовж кількох місяців. Кілька років тому він перебував у Києві проїздом до Криму на зйомки у телесеріалі «Марко Поло». Під час зустрічі у столичному Будинку кіно я запитав у актора про те, як він почувається в ролі ветерана та героя Другої світової, на що він, не моргнувши оком, відповів: «То старе лайно собаче, про яке варто забути». Втім під час зустрічі Джек Пеленс постійно повертався до іншої теми, яка (це було дуже добре видно) його найбільше хвилювала: він багато років мріяв виконати роль Тараса Бульби. І навіть тоді, коли йому було вже 78 років, не хотів відмовлятися від своєї мрії. На заваді, певне, не стало б те, що у житті він розмовляє дивним українським суржиком з домішками російських та польських слів. Але у всіх виникало питання про його, м'яко кажучи, літній вік. Розмова відбувалася біля столу, на якому не бракувало вина. Коли актору набридли натяки на вік, то він (уже доволі почервонілий не від одного келиха трунку) ліг на підлогу і разів із десять відтиснувся на одній руці. Присутні закам'яніли: таке не під силу більшості 18—19-річних призовників до війська, а тут усіх присоромив 78-річний дід. Та бажання Пеленса стати екранним Тарасом Бульбою так і залишилося «воланням в українській кінематографічній пустелі».

      Едвард Дмитрик (4 вересня 1908 — 1 липня 1999) входить до списку десяти кращих кінорежисерів за всю історію американського кіно. Він народився в родині українських емігрантів у канадській провінції Британська Колумбія, але дитячі та юнацькі роки провів у Сан-Франциско, куди перебралися його батьки. Громадянство США отримав лише у 31 рік. Встиг зняти кілька фільмів у Голлівуді, які тепер відносяться до американської кінокласики, але в добу маккартизму потрапив до «чорних списків» і змушений був емігрувати до Великої Британії, де зняв три фільми. 1951 року повернувся до США і погодився дати свідчення, в яких назвав прізвища 26 колишніх членів лівих та комуністичних організацій. Цим він заплямував своє чесне ім'я, хоча й отримав можливість далі працювати у Голлівуді. З огляду на цей епізод біографії Дмитрика, його фільми ніколи не демонструвалися в СРСР, і з ними фактично не знайомі у незалежній Україні. Шкода, бо більшість із них належать до американської кінокласики, в них знімалися найбільші зірки Голлівуду: Хамфрі Богарт, Кларк Гейбл, Спенсер Трейсі, Елізабет Тейлор, Бетті Девіс, Монтгомері Кліфт та Марлон Брандо. В середині 70-х років Дмитрик відійшов від кіно і переключився на викладацьку діяльність. Він передавав свій досвід молодим кінематографістам у Техаському університеті та Університеті Південної Каліфорнії, видав кілька книг про мистецтво загалом та кіномистецтво зокрема. Він усе життя мріяв приїхати на землю своїх батьків, але в часи СРСР не міг цього зробити із зазначених вище причин, а в добу незалежності України вже не міг подорожувати з огляду на хворобу. Незадовго до його смерті на Київському міжнародному кінофестивалі «Молодість» демонструвалася коротка ретроспектива його кращих стрічок. З цієї нагоди Едвард Дмитрик записав відеозвернення до українських глядачів, яке передувало показу ретроспективи.

Діти «віднесених війною»

      Сучасним шанувальникам американського кіно добре відомий актор українського походження Джордж Дзундза. Вiн народився у Німеччині 19 липня 1945 року в родині українця та польки, які були вивезені на примусові роботи в часи війни. До Штатів потрапив з батьками лише 1956 року. Цей огрядний чолов'яга всім своїм виглядом нагадує, що «хорошого українця не повинно бути мало». З кращих кіноробіт Дзундзи можна назвати ролі в поліцейському телесеріалі «Закон і порядок», в оскароносній драмі «Мисливець на оленів», у трилері «Основний інстинкт». Загалом, він спеціалізується на виконанні ролей «хороших поліцейських».

      Українське коріння мають канадська акторка Джилліан Хеннесі та її сестра- близнючка Жаклін (народжені 1968 року в канадському місті Едмонтон), відомі нашим шанувальникам кіно за трилером «Близнюки». У США та Канаді Джилліан популярна передусім завдяки ролям у телесеріалах «Закон і порядок» та «Перетинаючи Йордан». Жаклін є ведучою популярного канадського телешоу.

      Внесок в американське кіно зробили і дві найбільші американські поп-зірки українського походження: співачка Мелані та співак Майкл Болтон. Болтон (народився 26 лютого 1954 року у місті Нью-Хейвен, штат Коннектикут) є улюбленцем передусім жіночої частини аудиторії. Оскільки він має надзвичайно сильний голос та виконує переважно любовні пісні, музичні критики охрестили його виконавську манеру «ревом бика в шлюбний період». Болтон написав кілька пісень для кіно та знявся у двох художніх фільмах, з яких більш відомою є стрічка 2002 року «Висока напруга». Мелані (народилася в Нью-Йорку 2 лютого 1947 року як Меланія Сафка) на цей час менш популярна, ніж Болтон, але її внесок в американську поп-культуру значно вагоміший. Співачка видала більше 30 альбомів, написала музику до чотирьох фільмів, зокрема популярного телесеріалу «Красуня і чудовисько» та незалежної стрічки «Домашні святі». Із 1968 року Мелані одружена з кінорежисером українського походження Петром Шекериком і має з ним трьох дітей та двох онуків. Звичайно, в цій солідній мотроні вже не впізнати ту тендітну біляву дівчину-хіпі, яка виступила на рок-фестивалі «Вудсток» 1969 року, але її голос залишився так само високим та кришталево чистим, тому американці старшого покоління і досі захоплюються нею.

Представники останньої хвилі еміграції

      Найбільшою сучасною голлівудською кінозіркою родом з України є народжена 17 грудня 1975 року в Києві Міліца Наташа Йовович, більш відома як Міла Йовович. Читачі «УМ» добре поінформовані про неї, оскільки плітки про Мілу та її фото з'являються на останній сторінці газети мало не щомісяця. Тому згадаємо про кількох інших менш відомих наших голлівудських землячок. Популярна серед американських тінейджерів невисока (160 сантиметрів) вродливенька голлівудська акторка єврейського походження Міла Куніс народилася 14 серпня 1983 року у Києві як Мілена Марківна Куніс. У сім років емігрувала з батьком Марком, інженером-механіком, та матір'ю Ельвірою, вчителькою фізики, до Каліфорнії, де колишній інженер став таксистом, а колишня вчителька — продавщицею аптеки. Міла після закінчення звичайної та акторської шкіл знімалася в дитячих телешоу, рекламних роликах та відеокліпах. Її можна бачити у кліпі до пісні Jaded рок-групи Aerosmith. В останні роки знімається переважно у молодіжних комедіях та фільмах жахів на зразок «Американський психопат-2» чи «Піранья». Популярність здобула після ролі у телесеріалі «Це шоу 70-х років». Міла Куніс також відома тим, що є подружкою колись популярного дитячого актора Маколея Калкіна («Один вдома»). 2002 року часопис Stuff поставив її на 54-те місце у списку «100 найвродливіших жінок світу».

      Популярна в США головним чином завдяки ролі у телесеріалі «Всі мої діти» актриса Алла Корот народилася 1 листопада 1970 року в Одесі. До США емігрувала разом із батьками Олексієм та Оленою 1976 року. В 17 років здобула титул «Міс підлітків Каліфорнії». Шість років виступала на сцені як професійна балерина, але вирішила залишити балет задля кар'єри в кіно. На жаль, для старту вибрала добре відомий нашим глядачам еротичний телесеріал «Щоденник червоної туфельки». Акторка тепер хотіла б забути про свою помилку, але цього не дає зробити інтернет, який до цього часу «завалений» її відповідними фото.

      З інших молодих кінематографістів українського походження можна згадати канадську кінорежисерку Галю Кучмій, яка спеціалізується на зйомках фільмів на українську тематику, та американського кінорежисера Річарда Кейнса. З акторок — двох народжених у Вінніпезі канадських українок: Тамару Горську, яка прославилася завдяки телесеріалу «Геркулес: Легендарні подорожі», та Мімі Кузик, що відома нашим глядачам за популярним американським поліцейським телесеріалом «Гілл-Стріт Блюз».

      Із режисерів можна назвати Вадима Перельмана, який народився 1963 року в Києві, — автора нашумiлого фiльму «Дiм iз пiску i туману». Фільм мав три номінації на «Оскара» і надзвичайно сподобався Стівену Спілбергу, який виявив бажання бути продюсером наступної стрічки Перельмана, яка вийде на екрани наступного року. Непогано, як для хлопчика з київської комуналки, який почав вивчати англійську мову в 16 років.