ХРОНІКА

22.07.2005

Влада і спорт

      Президент України Віктор Ющенко своїм указом створив оргкомітет із підготовки спортсменів до Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських ігор, Всесвітніх Універсіад, чемпіонатів світу та Європи. Главою комітету призначена Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

Неолімпійські види

      На Всесвітніх іграх у Німеччині українська команда продовжує утримувати третє місце загального заліку. У середу три медалі нам принесли представниці художньої гімнастики. Ганна Безсонова здобула «золото» у вправах зі скакалкою і «срібло» у змаганнях із м'ячем. Наталя Годунко отримала лише бронзову нагороду за вправу зі скакалкою.

Футбол

      ФІФА оприлюднила липневий рейтинг національних збірних. Команда України, не провівши за місяць жодного матчу, опустилася на одну сходинку і нині ділить 36-те місце з норвежцями. Першу десятку склали збірні Бразилії, Аргентини, Голландії, Чехії, Мексики, США, Франції, Англії, Іспанії, Португалії.

* * *

      Ліга чемпіонів. Перший кваліфікаційний раунд. Повторні матчі (результати середи): «Пюнік» (Вірменія) — «Хака» (Фінляндія) — 2:2 (перша зустріч — 0:1), «Анортосіс» (Кіпр) — «Динамо» (Мн, Білорусь) — 1:0 (1:1; колишній наставник «Борисфена» й «Оболоні», українець Олександр Рябоконь не зміг вивести чемпіонів Білорусі до другого раунду), «Нафнарфйордур» (Ісландія) — «Нефтчі» (Б, Азербайджан) — 1:2 (0:2), «Сконто» (Латвія) — «Работнічки» (Македонія) — 1:0 (0:6), «Артмедіа» (Словаччина) — «Кайрат» (Казахстан) — 4:1 (у дод. час; 0:2), «Шериф» (Молдова) — «Сліма» (Мальта) — 2:0 (4:1), «Шелбурн» (Ірландія) — «Гленторан» (Північна Ірландія) — 4:1 (2:1), «Зрінськи» (Боснія і Герцеговина) — «Дюделанж» (Люксембург) — 0:4 (у дод. час; 1:0), «Тирана» (Албанія) — «Горіца» (Словенія) — 3:0 (0:2).

Велоспорт

      Після «сходу з гір» на гонщиків «Тур де Франс» очікувало нове випробування. 17-й етап «Великої петлі» став найдовшим на цій багатоденці — 239,5 км. На початку відрізка кілька гонщиків пішли у відрив, серед них і українець Андрій Гривко з команди «Доміна Ваканце». Деякий час миколаївець навіть очолював групу лідерів, але першим фінішував переможець цьогорічної «Джиро д'Італія» Паоло Саволделлі з «Діскавері ченнел». П'яте ж місце Гривка (відстав від переможця на 24 сек.) є найкращим результатом українців на «Турі».

      Ярослав Попович приїхав аж через 22 з лишком хвилини разом із партнерами по стайні Армстронгом і Хінкепі, а також казахстанцем Винокуровим і німцем Ульріхом із «Те-мобайл». У загальному заліку суттєвих змін не сталося: Армстронг — у жовтій майці лідера, Попович — у білій кращого молодого гонщика.

Баскетбол

      Збірна України, обігравши австрійців — 70:51 (Кравцов (15)), здобула другу перемогу на чвертьфінальній стадії чемпіонату Європи в другому дивізіоні серед 18-річних, що триває у словацькому Ружомбероку.

Водні види

      На чемпіонаті світу в Канаді українка Юлія Прокопчук вийшла до фіналу змагань стрибунів із 10-метрової вишки, але там посіла останнє, 12-те, місце. Призерами ж стали американка Уїлкінсон, австралійка Туркай і китаянка Тонг Джіа.