Томенко пішов за Гоголем,

19.07.2005
Томенко пішов за Гоголем,

Микола Томенко у Музеї Гоголя в селi Гоголеве Шишацького району. (Фото Укрінформ.)

      Минулої суботи, попри закладену традицію щороку на честь річниці проголошення Декларації України про державний суверенітет підніматися на Говерлу, далеко не всіх соратників Віктора Ющенка спокусило бажання вкотре підкорити найвищу вершину України. Що, зрештою, зрозуміло: після спільної перемоги на президентських виборах більшість політичних сил і політиків тепер працюють уже кожен на себе.

      Коли Ющенко 16 липня на світанку подався на захід України, представники Київської організації Української народної партії (які раніше на Говерлі відповідали за розлив пива) рушили на південь нашої просторої батьківщини. «Сіль землі — Чумацьким шляхом» — так охрестили свою мистецько-просвітницьку подорож «костенківці», поставивши собі за мету по дорозі на Сімферополь і Євпаторію загалом побувати у десятьох містах України. Таким чином «уенпівці» відтворять давній чумацький шлях. Звісно, тихими мандрівники бути не збираються — на носі ж період передвиборчої агітації! — і влаштовуватимуть місцевому населенню концерти за участю чоловічого хору «Чумаки». Учасники акції запрошуватимуть городян разом поспівати й поспілкуватися з народними депутатами, які будуть серед «чумаків-мандрівників». Атракційності шоу додасть спів у складі хору одного із нардепів. Адже, як повідомляє прес-служба УНП, Валерій Асадчев, окрім вищої інженерної та юридичної освіти, має також диплом Консерваторії і є професійним диригентом, а навички хорового співу протягом багатьох років відшліфовував у складі капели «Почайна». Але оскільки, крім усіх вищеперелічених достоїнств, Асадчев є ще й членом парламентського бюджетного комітету, під час мандрівки він обіцяє вивчати проблеми місцевих бюджетів та спільно з місцевою владою і підприємцями відшукати шляхи їх подолання. У подорож з «уенпістами» також вирушила «Просвіта» на чолі зі ще одним нардепом — Павлом Мовчаном. Разом з українськими піснями до Криму «чумаки» привезуть і українські книги, які передадуть у школи й бібліотеки.

* * *

      Замість лізти на Говерлу й мокнути під зливою, знайшов собі в суботу інше зайняття і віце-прем'єр з гуманітарних питань Микола Томенко. Він обрав шлях на схід — на Полтавщину, щоб укотре відкрити для себе Гоголя. Прихопивши з собою журналістів, Томенко поїхав у селище Гоголеве, де розташований заповідник-музей видатного письменника, а також відвідав Свято-Михайлівську церкву. В результаті побаченого віце-прем'єр зробив висновок, що Гоголь, незважаючи на російськомовність у текстах, є «українським письменником за духом, світосприйняттям та національною стилістикою». Натхненний усім побаченим, Томенко заявив, що українці якнайшвидше для себе мають відкрити Полтавщину як столицю зеленого туризму, і звернувся до місцевої влади, щоб та максимально відкрила цей край для туристів і розробила кілька пріоритетних маршрутів.

      Загалом, за словами креативного віце прем'єра, всі українці мають взяти участь у так званій вигаданій ним акції «Я відпочиваю в Україні», і, окрім традиційного Криму та Карпат, проводити вихідні й відпустки в атмосфері «старої України».

  • Підкорити Говерлу — не поле перейти

    Це було 31-ше сходження Віктора Ющенка на Говерлу. В.Ю. вперше піднімався на вершину України в ранзі Президента. Випробування вертикаллю глава держави витримав, хоча погода була дуже несприятливою (під час сходження двоє з 15 тисяч учасників сходження загинули, 135 звернулися по медичну допомогу).
    Ющенкові ж лікарі не знадобилися. Попри залишкові явища діоксинового отруєння на обличчі, Віктор Андрійович — здоровий чоловік. Це вчора підтвердили і швейцарські лікарі, які приїхали до Києва. «Загальний стан Віктора Ющенка добрий: все, що стосується внутрішніх органів — голови, серця, печінки, шлунку, — сказав керiвник дерматологічної клініки університетського шпиталю в Женеві, екс-президент Європейської асоціації дерматології Жан Сора на прес-конференції в секретаріаті Президента. — І той факт, що Ющенко кілька днів тому піднявся на Говерлу, зайвий раз підтверджує його кондиції». >>