Підкорити Говерлу — не поле перейти

19.07.2005
Підкорити Говерлу — не поле перейти

Групове фото на Говерлі з нагоди 15-річчя Декларації про державний суверенітет. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Небагато хто вірив, що Віктор Ющенко цьогоріч не порушить започатковану ним традицію сходження на Говерлу з нагоди проголошення Декларації про державний суверенітет України. Мовляв, «суверенна» говерлянська вилазка тепер не впишеться у щільний графік президентського порядку денного, та й навряд чи під силу В.Ю. після отруєння 31-й раз підкорити «українську Фудзіяму».

      Однак зранку 16 липня в учасників сходження, котрі з'їхалися сюди з різних регіонів держави, вже не виникло жодних сумнівів: Ющенко буде з ними. Не розгаданим поки що залишався лише маршрут його руху — від турбази Заросляк чи зі сторони Закарпаття? Проте глава держави обрав третій. Близько полудня на кам'янисте плато Говерляни, що підпирає Говерлу, приземлився гелікоптер. Це стало приємною несподіванкою для тих, хто ще не видерся на вершину. Довкола Президента та двох його доньок, Софійки і Христинки, миттєво утворилося щільне людське кільце, в оточенні якого Віктор Андрійович i брав висоту 2 061 метр. Підйом затягнувся, бо кожен хотів доторкнутися до Президента, сфотографуватися з ним і взяти автограф.

      Перед початком віча на говерлянській маківці понад 15 тисяч українців захоплено вітали Президента, котрий і цього разу засвідчив, що сходження на Говерлу — «це самоутвердження», що «тут можна черпати силу і віру для розбудови нової України». Учасники віча з нагоди 15-річчя Декларації про суверенітет заклали біля пам’ятного хреста символічну капсулу з посланням, у якому зобов’язалися піднятися на Говерлу в цей день і рівно через десять років.

      Чудова погода, гарний настрій, шматочки торта — кому пощастило — у вигляді фартової «нашоукраїнської» підкови, принесеного на гору мешканцем Сваляви, створили атмосферу незабутнього свята. Підкорювачі ще не знали, які серйозні випробування підготувала їм природа. Від неї в горах можна очікувати всього, але ж не такого Армагедону! Враз зірвався сильний вітер, і на голови людей під ляскіт грому та спалахи гігантських іскрових розрядів посипався град. Президент спускався донизу і мокнув під дощем разом із народом.

      У ході акції 135 осіб зверталося по медичну допомогу. На жаль, сталося й непоправне: загинув 43-річний буковинець Петро Назарович (від серцевого нападу) та на 4 роки старший мешканець Закарпаття Василь Дубрович (від ураження блискавкою). Кілька людей отримали травми.

      До гірських мандрівок у цілому і до підкорення Говерли, зокрема, не можна ставитися легковажно, без належної фізичної підготовки та екіпірування (були оригінали, котрі піднімалися на вершину в модних туфельках «на шпильці» чи в домашніх капцях). Хоча більшість підкорювачів розуміли, куди підуть. Поруч зі мною та редактором «Газети inf.ua» Петром Парипою піднімався пенсіонер, який напередодні, аби не ризикувати і перевірити свою готовність, бігав крос по пересіченій місцевості.

      Щодо нещасних випадків, то грізна небесна стихія не знає милосердя ні у свята, ні в будні. Кілька днів тому, 10 липня, у гірському селі Красник Верховинського району блискавка забрала життя 16-річного юнака.

      Вочевидь організаторам масових сходжень на Говерлу варто інструктувати керівників груп про правила поведінки під час грози і врахувати перевірену горянами особливість: погода в тутешній місцевості сприятлива для мандрівок у першій половині дня і несприятлива — по обіді, тобто до цього часу бажано повернутися на вихідні позиції.

  • Томенко пішов за Гоголем,

    Минулої суботи, попри закладену традицію щороку на честь річниці проголошення Декларації України про державний суверенітет підніматися на Говерлу, далеко не всіх соратників Віктора Ющенка спокусило бажання вкотре підкорити найвищу вершину України. Що, зрештою, зрозуміло: після спільної перемоги на президентських виборах більшість політичних сил і політиків тепер працюють уже кожен на себе. >>