Архів рятують від смерті

12.07.2005

      Подія, що сколихнула два роки тому древній Кам'янець-Подільський, була названа гуманітарною катастрофою європейського масштабу. Тоді в культовій споруді  — костелі Францисканців, у якому розміщувалося сховище міського архіву, сталася пожежа, яка призвела до катастрофічного руйнування документів Національного фонду. Серед утрачених для нащадків — 53,3 тисячі справ Подільської казенної палати, 27,6 тис. справ — Подільського губернського у селянських справах присутствія, 10,7 тис. справ — канцелярії Подільського губернатора, 9,4 тис. справ 1874—1920 рр. — міської управи. Документи останнього фонду розкривали діяльність УНР періоду, коли столицею держави був Кам'янець-Подільський.

      Загалом у сховищі на момент лиха зберігалося більше 101 тисячі документів. Подібних втрат архіви України не зазнавали з часів Другої світової війни. Матеріальні ж збитки від пожежі оцінити неможливо, бо переважна більшість спопелілих справ були унікальними пам'ятками історії краю кінця ХVIII — початку ХIХ століть.

      Як розповів кореспонденту «УМ» директор Державного архіву Хмельницької області Петро Слободянюк, їх установа ось уже третій рік веде наполегливу роботу з ліквідації наслідків вогняної стихії. Врятовано, висушено та перевезено до облархіву понад 30 тисяч умовних одиниць документів (а це 9 мільйонів аркушів), пошкоджених полум'ям і водою. Крім цього, з Кам'янця доставлено 567 тисяч справ Національного фонду, які вимагають серйозного лікування від паперових грибків та хвороб, а також потребують глибокої реставрації.

      Для цього створено й укомплектовано необхідним обладнанням та матеріалами центр відновлення документів. Робота у фахівців надзвичайно копітка і відповідальна. Кожну сторінку належить почистити від кіптяви, сажі, огорнути спеціальним папером. Уже вдалося ідентифікувати 3216 одиниць зберігання та відреставрувати 15730 аркушів. Прискорити цей непростий технологічний процес допомогло вкрай доречне обладнаня, отримане архівом у січні нинішнього року як грант посла США в Україні. Американський презент вартістю у 27 тисяч доларів включає аркушодоливну машину, сушильний вакуумний столик і супутнє приладдя.

      Та попри наявність вправної техніки і самовіддачу людей, процес загрожує неймовірно розтягнутися в часі. Навіть якби в архіві працювало, згідно з нормативними розрахунками, десять, а не два, як зараз (що подієш, бракує коштів) штатних реставраторів, то і тоді на лікування і приведення до ладу врятованих дев'яти мільйонів аркушів потрібно 70 років! Невесела перспектива.

      До речі, крім пошкоджених пожежею, потребують відновлення майже 80 відсотків справ, які «переїхали» з Кам'янця. Оскільки умови у тамтешніх сховищах були далекі від ідеальних (несприятливий мікроклімат, підвищена вологість повітря тощо), документи уражені грибком, цвіллю, потрощені комахами та гризунами, папір передчасно постарів, тексти згасли. На сьогодні близько 6 тисяч аркушів цих багатостраждальних документів також удалося повернути до життя. А попереду — тривала і напружена робота архівістів.