Усі ми любимо огірки — і свіжі, і солоні. Проте багато хто думає, що в них — сама вода і жодної користі.
Тим часом огірки — цінний дієтичний продукт. Пектинові речовини та клітковина мають здатність поліпшувати роботу шлунка і кишечнику. Тартаронова кислота гальмує перетворення вуглеводів на жири, відтак перешкоджає нагромадженню зайвих кілограмів.
Свіжий огірковий сік призначають при гастриті й виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки (півсклянки двічі на день за 40-60 хвилин до їжі).
Огірковий сік також п'ють при захворюваннях серця, верхніх дихальних шляхів, кашлі. Він має протизапальну і жарознижуючу дію.
Свіжі огірки з медом допомагають при стійких закрепах.
Якщо огірки висушити — це теж ліки. Так кажуть, що порошком із сухих огірків корисно присипати уражену опіком шкіру.
Але вживання огірків слід обмежувати при гострих та хронічних ентеритах і колітах.
Василь ГАЙДУК.