«Паличка» на обiд

12.07.2005
«Паличка» на обiд

Продукти, які швидко псуються, не можна занадто довго зберігати навіть у холодильнику.

      Літо — це сезон харчових отруєнь і кишкових інфекцій. Сонце пригріває, і різноманітні мікроорганізми, в тому числі хвороботворні, стають живішими за всіх живих. А спрага, викликана спекою, часто зводить нанiвець застороги лікарів щодо вживання сирої води та купання у закритих водоймах. Отож спалахи кишкових інфекцій стають звичним явищем. Проте їх цілком можна попередити, якщо дотримуватись простих гігієнічних правил. Як не хочеться повторювати банальне «мийте руки з милом перед їдою!» але, на жаль, це один з тих простих запобіжних заходів, про які іноді забувають.

      До найгостріших кишкових інфекцій відносять холеру, черевний тиф, вірусні гепатити А і Б, дизентерію, сальмонельози, ботулізм, стафілококові отруєння, ентероколіти та інші.

      Люди «з'їдають» небезпечні бактерії разом із харчами та водою. У воду збудники хвороб потрапляють, як правило, з калом, сечею та блювотними масами хворих та бактеріоносіїв. При нашій теперішній якості очищення стічних вод від зараження не застрахований ніхто.

      Існує розповсюджена думка, що бактерії гинуть за холодної погоди, але насправді більшість із них зберігають життєздатність і при низьких температурах. Але, звичайно, тепла температура більш сприятлива для них. Бактерія — це мікроскопічний, здебільшого одноклітинний організм, який має клітинну стінку, але не має оформленого ядра. Більшість із них мають паличкоподібну форму. За природою це редуценти — вони мінералізують, себто розкладають мертві неорганічні речовини до більш-менш простих неорганічних сполук.

      Потрапивши до їжі, хвороботворні бактерії починають дуже швидко розмножуватись. Багато з них ще й виділяють отруйні продукти життєдіяльності.

      Ці продукти життєдіяльності, або ж токсини, діють на нервові центри кишечнику, що призводить до виділення в кишечник невластивої йому рідини. Токсини також вбивають мікроби, які сприяють травленню, що й викликає розлад кишечнику. Саме тому під час отруєння не можна вживати антибіотики, не порадившись із лікарем, оскільки вони можуть ще більше погіршити роботу органа. Шлунок захищений соляною кислотою, від якої бактерії частково гинуть. Та потрапляючи на слизову оболонку кишечнику, деякі бактерії, активно розмножуючись, викликають запалення та ерозію тканин. Саме від цього підвищується температура та виникає блювота.

      Отже, що викликає всі ці захворювання і як саме вони уражують організм?

      Холера. Збудник цієї болячки — холерний вібріон, надзвичайно рухлива бактерія. Холерні вібріони починають активно розмножуватися у воді при температурі 17 градусів за Цельсієм і вище, але можуть і зимувати під льодом...

      До їжі бактерія може потрапити із зараженої води, а до води, у свою чергу, — з калових чи блювотних мас хворого. Частково від бактерії може захистити шлунковий сік, якщо він не надміру розбавлений водою. Тому бактерії «не затримуються» у шлунку, а викликають запалення, тільки дiставшись до тонкого кишечнику. Вони призводять до швидкого і небезпечного зневоднення організму і згущення крові. В Україні внаслідок багаторічних протиепідемічних заходів холери начебто немає, але береженого Бог береже. Холерний вібріон одразу гине при кип'ятінні, при температурі 50 градусів за Цельсієм — за 30 хвилин.

      Дизентерія. Збудники дизентерії — клас бактерій, які мають загальну назву «шигелли» — Shigella dysenteriae — та інші. Вони частіше всього потрапляють до організму з водою і вражають слизові оболонки кишечнику. Знову ж таки — кип'ятіть воду!

      Шигели також можуть довго зберігатися у сирі, овочах, маслі, молоці. Продукти, які не піддають термічній обробці, — сире молоко, різноманітні салати, паштети, овочі, фрукти  —можуть у випадку їх зараження ставати причиною захворювання великої кількості людей

      Так само можна заразитись від хворої людини при особистому контакті, догляді за нею — через посуд, рушники, дверні ручки і так далі.

      Інкубаційний період захворювання — 3—7 днів. Бактерії знаходять найбільш сприятливі умови у товстому кишечнику, оскільки саме тут вони недосяжні для лейкоцитів, антитіл та антибіотиків.

      Симптоми: слабкість, озноб, нудота, іноді блювота, нападоподібні болі в животі. При проносі спочатку виходять тверді калові маси, потім з'являється слиз і кров. При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікаря!

      Сальмонельоз. Збудники цієї хвороби потрапляють до організму людини з м'яса та яєць домашньої птиці, особливо качок. Сальмонели також вражають слизову кишечнику. Інкубаційний період — від десяти годин до кількох діб.

      Хвороба має багато форм — від безсимптомних до важких. Здебільшого симптомами є сильна блювота, запаморочення, головний біль, здуття живота, пронос. При лікуванні промивають шлунок, дають сольові розчини — для боротьби зі зневодненням, спазмолітичні засоби.

      Ботулізм. Збудники цієї хвороби, палички ботулізму, широко розповсюджені у природі. Тому практично всі продукти, забруднені землею, можуть їх містити. Але вони небезпечні для людини через властивість активно розмножуватись без доступу кисню — у рибних, м'ясних, грибних консервах. Сама назва виникла від латинського слова «botulus» — ковбаса — у XVIII сторіччі. В процесі розмноження паличка ботулізму виділяє токсин, який є однією з найсильніших бактеріальних отрут. Потрапляючи до організму людини, отрута вражає центральну нервову систему, викликає параліч гладкої мускулатури, у людини порушується зір — з'являється косоокість, зіниці розширені, при чому, як правило, одна більша за iншу, змінюється голос. Хворий потребує негайного введення протиботулінової сироватки.

      Стафілококові отруєння викликають, як неважко здогадатися з назви, стафілококи. Вони розмножуються так швидко, а токсини, які вони виділяють, настільки сильні, що інкубаційний перiод триває всього кілька годин. Ці бактерії полюбляють середовища, багаті на цукор, тому ними, як правило, заражаються, вживши неякісну кондитерську продукцію, компоти та iншi солодкі напої.

      При захворюванні температура залишається нормальною чи субфібрильною (37,1—37,2 градуса за Цельсієм), проте є ріжучий нападоподібний біль у надчеревній області, слабкість, блідість шкіри і зневоднення.

      Черевний тиф. Збудники цієї хвороби — з родини сальмонел. Заразитись можна тільки від бактероносія. Збудників переносять мухи, вони можуть зберігати життєздатність до п'яти місяців у грунті і до місяця — у людських випорожненнях. Потрапивши до організму, вражає в першу чергу лімфовузли.

      Інкубаційний період — 10—14 днів. Хвороба розвивається поступово: погіршується самопочуття, зникає апетит і сон. Шкіра на обличчі стає дуже блідою, на язику з'являється сірий наліт, а на тілі — розеоли (утворення діаметром 2—3 мм рожевого кольору). Нині хвороба, небезпечна тим, що бактерії уражують печінку, селезінку і кістковий мозок, зустрічається не часто. Але, як показує життя, насправді не існує остаточно переможеної хвороби.

      Утім кажуть, що хто знає — той уже озброєний.

 

ПАМ'ЯТАЙТЕ

      — Не економте на власному здоров'ї, не вживайте продуктів, доброякісність яких викликає у вас сумніви.

      — Кип'ятіть молоко!

      — При купівлі продуктів, які швидко псуються, звертайте увагу на термін придатності.

      — Продукти, які швидко псуються, зберігайте при температурі не вище 6 градусів за Цельсієм, дотримуйтесь термінів їх зберігання.

      — Не купуйте таких продуктів, якщо їх продають без холодильного обладнання!

      — Сирі та готові харчі в холодильнику зберігайте окремо, вони не повинні контактувати.

      — Вживайте тільки свіжоприготовані салати.

      — Обов'язково мийте руки з милом перед їжею.

      — Дбайливо мийте у проточній воді овочі, фрукти, зелень.

      — Дошки для різання, ножі, кухонні столи та інші предмети після нарізування сирих продуктів, особливо м'яса, ретельно вимивайте з милом і щіткою!

      — Всі харчові продукти добре накривайте від мух— розповсюджувачів інфекцій.

      — Не пийте сиру воду з відкритих водойм та колодязів.

      — Якщо з'являються симптоми харчового отруєння, не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря. Цим ви захистите від можливих ускладнень не тільки себе, а й близьких.

 

КОРИСНО ЗНАТИ

Терміни зберігання продуктів, які швидко псуються у холодильнику при температурі 4— 8 градусів за Цельсієм

Назва продукту

Тривалість зберігання в годинах

Бутерброди з ковбасою, шинкою, рибою

3

Натуральний м'ясний фарш

6

Голубці з м'ясом

6

Торти і тістечка з вершковим кремом

6

Торти і тістечка із заварним кремом

6

Ковбаси ліверні, кров'яні, зельц

12

Млинці з м'ясом, сиром

12

Желе фруктове чи молочне

12

Вінегрети та незаправлені салати

12

Молоко в пляшках, пакетах

20

Варене м'ясо, курчата, риба

24

Сосиски, сардельки, варена ковбаса

48—72

Кефір, простокваша

24

Смажене м'ясо, риба

48

Сметана

72

Торти і тістечка із збитими вершками чи фруктами

72