Акціонер №1

12.07.2005

      Кажуть, що приватний власник — ефективніший за державного. З такою думкою готові посперечатися в НАК «Енергетична компанія України», яка до своєї річниці довела, що державний менеджмент також може бути ефективним і прибутковим. Ще один головний козир енергетичної НАК — це те, що вона змогла забезпечити захист інтересів держави в енергетиці. Такого роду корпорації, за визнанням експертів, є безумовними лідерами галузі.

      НАК «Енергетична компанія України» прагне бути лідером. У амбітні плани компанії входить бажання стати в майбутньому енергетичним велетом, здатним конкурувати з аналогічними компаніями міжнародного рівня. Енергетики НАК розробили навіть відповідну стратегію. Утім одних намірів і стратегії мало, якщо врахувати, наскільки нелегкий і тернистий шлях належить пройти, які авгієві стайні доведеться вичищати. Спершу ж необхідно, щоб у компанію повірили і надали їй підтримку. Потрібні зміни в законодавстві, які дали б більше свободи і повноважень цій енергетичній компанії. Узяти, наприклад, хоча б указ Президента, яким НАКу заборонено відчужувати яку-небудь частину своїх активів.

      Тут уже не доводиться говорити лише про ефективний менеджмент, належить вирішити завдання серйозніші і масштабніші.

      Сьогодні «Енергетична компанія» демонструє свої показники із розрахунків за енергоресурси і зниження наднормативних втрат електроенергії в електромережах навіть якось без особливої гордості. Ніби це дрібниці. Головне — попереду, коли плани з підвищення капіталізації, ліквідності та інвестиційної привабливості підлеглих підприємств і НАКу в цілому стануть реальністю. Керівництво компанії упевнене, що фінанси можна буде залучати в галузь ефективнішими способами, ніж збільшенням тарифів. Наприклад, шляхом продажу акцій, професійного управління корпоративними правами. Передбачається також, що НАК стане акціонером інших енергетичних підприємств, зокрема іноземних.

      Хоча період становлення компанії збігся з вельми непростим політичним роком і відбулася багаторазова зміна її керівництва, перші випробування вона пройшла більш-менш успішно. Про це свідчить розмір чистого прибутку підприємств НАК «Енергетична компанія України», який тільки за перший квартал цього року становив 88 мільйонів гривень. Це при тому, що 2004 рік (тоді ще систему контролю всередині держкомпанії тільки налагоджували) був збитковим. Після інтенсивних зусиль керівництва енергогенеруючі та енергопостачальні компанії НАК, у яких державі належить більш ніж 50 відсотків акцій, за цей період перерахували до бюджетів усіх рівнів майже 388 мільйонів гривень податків, зборів та обов'язкових платежів.

      Повчальний приклад можна навести з того, як працювали в енергопостачальній компанії «Крименерго». Керівництво обленерго у виданому рекламному проспекті стверджувало, що підприємство працює з прибутком. Але як досвідчений економіст в. о. першого віце-президента НАКу Богдан Дацишин швидко розібрався в реальному стані справ. Виявилося, що «Крименерго» 2004 рік закінчив не з валовим доходом, а з втратами в 37 мільйонів гривень. Оскільки 70 відсотків акцій «Крименерго» належать державі й передані до статутного фонду НАКу, тут взялися в найстисліший строк виправити становище і зробити роботу обленерго прибутковою не на папері, а в реальності.

      Як прокоментував цей випадок заступник голови парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Володимир Демьохін, «безумовно, глав обленерго необхідно серйозно контролювати на предмет витрачання коштів і допомагати їм ухвалювати правильні фінансові й економічні рішення». «Для цього й існує державна енергетична компанія, щоб допомогти обленерго працювати «в плюсах», а державі як акціонеру — одержувати запланований прибуток», — вважає пан Демьохін.

      Нагадаємо, що уряд зобов'язав НАК «Енергетична компанія України» одержати в 2005 році 604 мільйони гривень реального прибутку, і компанія вже почала виконувати висунуті завдання. Утім, як зазначає в.о. першого віце-президента НАК «Енергетична компанія України», залишається ще комплекс проблем, над якими слід серйозно працювати і для вирішення яких «потрібні державна підтримка, розуміння, перш за все, ролі та місця компанії в енергетиці України». «За час існування «Енергетична компанія України» вже зарекомендувала себе на енергетичному ринку. Нас побачили, на нас починають зважати, і я впевнений, що компанія має велике майбутнє. Ми будуватимемо енергетику на ринкових умовах. Ми доведемо нашу українську національну енергетичну компанію до європейського рівня, щоб вона могла зайняти гідне місце серед енергетичних компаній Європи», — стверджує Богдан Дацишин.

      Високо оцінив роботу керівництва і колективу компанії і член парламентського Комітету з ПЕК Олег Салмін, який наголосив, що колектив НАКу витримав випробування часом і довів, що компанія має право на існування.

      Юрій Продан, перший заступник міністра палива і енергетики, якого Президент України призначив 5 липня президентом НАК «Енергетична компанія України», висловив упевненість, що ця компанія, яка посіла центральне місце в енергетиці держави, зробить гідний внесок у реалізацію стратегії розвитку української енергетики до 2030 року. За його словами, свої першочергові завдання НАК уже виконала, але на шляху її розвитку залишається ще багато неврегульованих питань: технічних, боргових, законодавчих, які накопичувалися в галузі роками і які необхідно розв'язати спільними зусиллями.

      З-поміж іншого, як наголошує директор департаменту виробництва НАКу Сергій Чех, «достатньо серйозне завдання для НАК сьогодні — це встановлення державного впливу на компанії з державною часткою через механізм корпоративного законодавства».

      «Енергетична компанія України» розвивається в усіх напрямах. На думку директора департаменту дистрибуції Віталія Хом'яка, капіталізація компанії і грамотна дивідендна політика є основним пріоритетом НАКу. «Ми готові зробити все, щоб виконати і перевиконати план надходжень до бюджету», — наголосив він. ЕКУ має всі шанси стабільно розвиватися й далі і вирішувати проблеми в енергетиці.

Олексій ВЯЖІЧАНІН.