ХРОНІКА

12.07.2005

Легка атлетика

      Минулої п'ятниці у Римі відбувся другий етап «Золотої ліги». Призерами в Італії стали двоє українців. Причому стрибун у висоту Андрій Соколовський не просто виграв змагання, а поліпшив кращий результат сезону в світі — 2,38 м. Неля Непорадна у забігу на 1500 м стала другою, поступившись спортсменці з Ефіопії. На крок ближче у порівнянні з минулим стартом підібрався до п'єдесталу у чоловічому бігу на ті ж 1500 м Іван Гешко — в нього четверте місце (3.32,47).

Бокс

      Українець Андрій Котельник не зумів відібрати титул чемпіона Європи у Джуніора Уїттера в категорії до 63,5 кг. У суботу в Ноттінгемі наш співвітчизник поступився британцеві за одностайним рішенням суддів.

Хокей

      У суботу київський «Сокіл» після 10-денних тренувань «на землі» провів перше заняття на льоду ковзанки «Крижинка». Після того як команду залишили воротарі Бруль і Селіверствов, Олександр Сеуканд залучив до занять Євгена Галюка, котрий перед цим грав за океаном.

* * *

      Найбільш «українська» команда чемпіонату Білорусі — «Хімволокно» — вийшла з відпустки, але вже без двох наших співвітчизників. Захисник Дмитро Якушин перейшов до данського «Ольборга», форвард Олександр Василевський — до «Гомеля». У Могильові залишаються Олег Шафаренко та Віктор Андрущенко, до яких приєднався Олександр Матерухін, котрий останній сезон провів у США. Не визначена ситуація з Олександром Побєдоносцевим — його спіймали на допінгу на чемпіонаті світу, але термін можливої дискваліфікації поки що не визначили.

* * *

      Колишній тренер збірної України Анатолій Богданов, який нещодавно очолив російський «Витязь», запросив до підмосковної команди трьох наших співвітчизників — захисника Віталія Люткевича, нападаючих Бориса Проценка та Юрія Дяченка.

Теніс

      У фіналі жіночого Кубка Федерацій другий рік поспіль зустрінуться команди Франції і Росії. У півфіналі російські дівчата (Мискіна, Дементьєва) вдома здолали американок (В.Уїльямс, Крейбас, Вашингтон) — 4:1, а француженки не залишили шансів іспанкам.

Стрільба

      Добре виступили на чемпіонаті Європи у Сербії і Чорногорії українські спортсмени. Наталка Калниш у стрільбі з малокаліберної гвинтівки з трьох положень з 50 м завоювала срібну нагороду. Три других місця посіла наша чоловіча команда (Ткачов, Петров, Бондарук) — у стрільбі з 25 м зі стандартного і великокаліберного пістолетів, а також у швидкісній стрільбі з малокаліберного пістолета.

Шахи

      У липневому рейтинг-листі Міжнародної федерації шахів українець Василь Іванчук піднявся на п'яту позицію (2752 пункти), випередивши чемпіона світу з класичних шахів росіянина Володимира Крамника. Попереду львів'янина розташувалися Каспаров (Росія, 2812), Ананд (Індія, 2788), Топалов (Болгарія, 2788), Леко (Угорщина, 2763). Чемпіон світу 2002 року Руслан Пономарьов — на 17-му місці (2704).

      У жінок список очолюють угорки Юдіт і Жужа Полгар (2735 і 2577) та китаянка Се Цзюнь (2573). Чемпіонка Європи-2005 українка Катерина Лагно — на 8-й позиції (2498), Наталка Жукова — на 13-й (2478).

Футзал

      У Швейцарії відбулося жеребкування найпрестижнішого клубного турніру континенту — Кубка УЄФА. Суперниками чемпіона України, донецького «Шахтаря», на першому груповому етапі (8-14 жовтня) стали ФК «Загреб» (Хорватія), «Тампере» (Фінляндія) і «Слов-Матіс Фото» (Словаччина).