Випробування вертикаллю

12.07.2005
Випробування вертикаллю

Ярослав Попович поміж титулованими Ленсом Армстронгом (праворуч) і німцем Яном Ульріхом. (Фото РЕЙТЕР.)

      Минулого уїк-енду на головному старті сезону для велогонщиків-професіоналів відбулося три етапи, після яких спортсмени нарешті мали вчора перший на «Великій петлі» вихідний. Сьома гонка фінішувала за кордоном Франції — у німецькому Карлсруе. Рівнинну дистанцію протяжнiстю 228,5 км першим подолав австралієць Роббі Маківен (це його вже друга перемога на «Турі»), випередивши конкурентів лише на останніх метрах. Пелетон у кількості 173 велосипедисти приїхав слідом, а кращим серед українців виявився Юрій Кривцов — 37-ме місце. Ярослав Попович — 57-й.

      Восьмий етап «Тур де Франс» (231,5 км) нарешті запропонував гонщикам проявити свої здібності на гористій місцевості. Розвивши середню швидкість 45,7 км/год, від основної групи втекли голландець Уїнінг та німець Кледен. Лише фотофініш зумів виявити сантиметрову перевагу представника Країни Тюльпанів. Наш Попович приїхав 41-м у другій великій групі спортсменів з відставанням від лідера в 1 хв. 25 сек. Ветеран українського велоспорту Сергій Гончар не вийшов на старт 8-го й 9-го етапів через травму.

      У неділю ж кращим на гірській гонці протяжністю 171 км став ветеран із Данії Мікаель Расмуссен. Він ледь не з початку втік від пелетону, та так і фінішував на самоті. Лише через 3 хв. 4 сек. приїхали француз Моро і німець Фойгт, ще 96 спортсменів — за 6 хв. і 4 сек., серед них і американець Ленс Армстронг. Українець Попович фінішував 24-м, Володимир Густов — 88-м.

      Вдалий виступ на останньому етапі дозволив очолити генеральну класифікацію Єнсу Фойгту, а на друге місце з відставанням в 1 хв. 50 сек. вийшов Крістоф Моро. Легендарний Армстронг, на сьому перемогу якого в «Тур де Франс» працює вся команда «Діскавері ченнел», відсунувся на третю позицію загального заліку (+2.18).

      Кращого з наших у загальному заліку — Поповича — тим часом опустили вже на 14-те місце (+4.32). Втратив представник Львівщини й лідерство у змаганні молодих гонщиків. Щоправда, відрив росіянина Карпеця складає всього одну секунду. Серед тридцяти молодих Андрій Гривко з Миколаївщини значиться на 17-й позиції.