Офіцерів Сухопутних військ готуватимуть у Львові

06.07.2005

      Міністерство оборони визначило Львівський військовий інститут Національного університету «Львівська політехніка» видовим вищим учбовим закладом Сухопутних військ Збройних сил. Трохи раніше, як повідомив заступник командувача Сухопутних військ України Григорій Дячук, Міноборони вже визначило видовий вуз для Військово-Морських сил у Севастополі і для Вiйськово Повітряних сил у Харкові. Питання ж про вибір видового ВНЗ для Сухопутних військ до недавнього часу було предметом обговорень.

      Для того, щоб визначити, який із чотирьох вузів Сухопутних військ готуватиме офіцерів, Міноборони створило спеціальну комісію, до якої увійшли представники міністерства та керівники всіх військових вищих навчальних закладів країни. В результаті ця комісія визнала найкращим варіантом Львівський військовий інститут. За словами Григорія Дячука, вибору львівського закладу сприяло і те, що навчальний процес тут тісно пов'язаний з цивільним навчанням. На користь Львівського військового інституту зіграло і його компактне розташування (в одному військовому містечку) та близьке розташування до Яворівського полігону — це можна використовувати для практичних польових занять курсантів.

      Планується, що єдиний видовий ВНЗ для Сухопутних військ створять до кінця 2007 року на базі Львівського військового інституту. Відтак з 1 вересня 2007 року інститут готуватиме фахівців за 16 спеціальностями. За прогнозами, вже в перший рік навчання в інституті навчатиметься близько 1 400 курсантів. Натомість Одеський інститут Сухопутних військ, де поки що також готують офіцерів, Міноборони вирішило закрити в 2007 році.

      Усі ці зміни відбуваються в контексті реформування системи військової освіти, яку впроваджує Міністерство оборони. За задумкою, після реформування система військової освіти складатиметься з Національної академії оборони, Української військово-медичної академії, 3 видових ВНЗ (по одному для Сухопутних військ, Військово-Повітряних сил і Військово-Морських сил), 4 міжвидових ВНЗ, 4 факультетів і 19 кафедр військової підготовки.

Олена ДУБ.